A franciák békítenének a Közel-Keleten
Globál

A franciák békítenének a Közel-Keleten

Portfolio
A francia külügyminiszter libanoni látogatásán javaslatokat terjeszt elő az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus eszkalációjának megelőzésére, miközben Párizs egy mindkét fél által elfogadható béketerv kidolgozására törekszik.

A francia külügyminiszter a hétvégén Libanonba látogat, hogy javaslatokat tegyen Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus eszkalációjának megelőzésére. Franciaország, amely hosszú történelmi kapcsolatokkal rendelkezik Libanonnal, egy olyan tervet dolgozott ki, amely mindkét fél számára elfogadható lehetne a feszültség csökkentése érdekében. A javaslat szerint a Hezbollahnak vissza kellene vonulnia az izraeli határtól, míg Izraelnek le kellene állítania a dél-libanoni támadásokat.

Az elmúlt hónapokban mindkét oldal többször is csapásokat mért egymásra. A helyzet tovább fokozódott, amikor Irán rakétákat lőtt ki Izraelre válaszul egy damaszkuszi iráni nagykövetség elleni támadásra. Franciaország már megvitatta javaslatait több partnerrel, köztük az Egyesült Államokkal, de eddig nem sikerült előrelépést elérniük.

A Hezbollah azt állítja, hogy nem kezd tárgyalásokba Gázai övezetben lévő tűzszünet nélkül. Izrael viszont nyugalom helyreállítását szeretné északi határán. Christophe Lemoine, a francia külügyminisztérium helyettes szóvivője hangsúlyozta: céljuk egy regionális konfliktus megakadályozása és az izraeli-libanoni határ menti helyzet romlásának elkerülése.

Najib Nikati libanoni miniszterelnök és Joseph Aoun hadseregfőnök már találkoztak Emmanuel Macron francia elnökkel a javaslat megvitatása céljából. Bejrút üdvözölte a kezdeményezést mint jelentős lépést a térség békéje felé.

Francia tisztviselők szerint bár az eddigi válaszok általánosak voltak és hiányzik a konszenzus, fontos fenntartani az elkötelezettséget egy lehetséges megállapodás felé. Párizs emellett sürgős politikai patthelyzet megtörését sürgeti Libanonban.

Izrael óvatosan reagált a francia kezdeményezésre, de támogatja a feszültség enyhítésére irányuló erőfeszítéseket. Franciaország jelenleg 700 katonát állomásoztat Dél-Libanonban az ENSZ-békefenntartó erő részeként és terveik között szerepel e misszió megerősítése.

Sejourne miniszter útja Libanon után Szaúd-Arábiát és Izraelt is érinteni fogja. Az arab és nyugati országok külügyminiszterei, köztük Antony Blinken amerikai külügyminiszter is részt vesznek majd egy informális találkozón Rijádban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, hogy megvitassák a gázai konfliktust.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Vadonatúj autóvásárlási támogatás jöhet Magyarországon

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Ez is érdekelhet
ukrán tüzérek csasziv jar