Előfizetői tartalom

Ezekben a falvakban több lakás épül, mint a legtöbb megyeszékhelyen - Mi állhat a háttérben?

Portfolio
Több mint 28 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt tavaly Magyarországon. Nem meglepő, hogy a legtöbbet ezek közül Budapesten és Pest megyében adták át, az viszont annál inkább, hogy nem sokkal lemaradva a harmadik helyre a jelentősen kisebb népességszámú Győr-Moson-Sopron megye került. Elképsztő az építkezési kedv a megye kistelepülésein, ahol egyes helyeken csak a tavaly átadott lakásoknak köszönhetően 15 százalékkal bővült a lakásállomány. Mi állhat a kimagasló értékek mögött? Erre kerestük a választ.

Míg Győr lakossága Budapestének alig több mint 7 százaléka, az átadott lakások száma a fővárosénak a 20 százalékát közelíti, vagyis arányosan majdnem háromszor annyi lakás épül ott, mint Budapesten. Ha a két város agglomerációját hasonlítjuk össze, akkor is hasonló arányokat kapunk. Az országban tavaly átadott minden tizedik lakás valamelyik Győr környéki településen készült el.

Ahogy a fenti ábrán látszik, egyedül Debrecen tudta megközelíteni a nyugat-magyarországi megyeszékhelyet, míg az agglomerációkat tekintve mindegyik város jelentősen elmarad tőle. Tudjuk azt, hogy ahogy a főváros, úgy a megyeszékhelyek környéki kisebb települések is egyre vonzóbbak a lakásvásárlók / lakásépítők körében. Ennek egyik magyarázata az alacsonyabb árakban keresendő, vagyis, hogy minél messzebb megyünk a várostól, annál nagyobb házat építhetünk ugyanakkora összegből. Ezt a kérdést legutóbb Budapest példáján keresztül az alábbi cikkekben jártuk körül.

A lakásépítések alakulásával kiemelten foglalkozunk a június 10-i Építőipar 2021 konferencián. Részletekért kattints!

Ez azonban még nem indokolja azt, hogy miért lóg ki felfelé ilyen mértékben Győr és környéke. Míg az országban 2020-ban 0,6 százalékkal, Győrben 2 százalékkal, Mosonmagyaróváron viszont már 2,5 százalékkal bővült a lakásállomány. A kisebb települések felé haladva pedig még nagyobb ez az arány. Győr déli agglomerációjában – például Écs, Győrújbarát vagy Győrszemere esetében - már 4-6 százalékos bővülésről beszélhetünk, de a Győrtől északnyugatra fekvő, a határhoz közelebb eső településeken még magasabb az új lakások meglévő állományhoz viszonyított aránya.

A cikkből kiderül:

  • Mi a magyarázata annak, hogy ennyi lakás épül Győrben és környékén?
  • A vidéki Magyarországon melyik településeken épült tavaly a legtöbb lakás?
  • Milyen lakásárak jellemzik Győr-Moson-Sopron megye néhány települését a szlovák lakásárakhoz képest?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés