Hatalmasat dobott a BIF!

2018. november 7. 18:30    
nyomtatás
 
Nem akármilyen bejelentés érkezett a tőzsdén jegyzett BIF-től (Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.), a cég ugyanis egy nagyon alacsony kamatozású, 10 évre fixált hitelkeret-megállapodást kötött az MFB-vel. A kérdés már csak az, hogy mit kezd ezzel a rengeteg pénzzel, vagy még inkább ezzel az óriási lehetőséggel a SZIT-té válás előtt álló, egyik legnagyobb magyar tulajdonú ingatlanfejlesztő és befektető. A bejelentést követően a cég vezetőjével, dr. Ungár Annával az igazgatótanács elnökével beszélgettünk röviden a pénz helyéről, a SZIT-té válásról, a Nyugati téri Skála mögé tervezett grandiózus fejlesztési tervekről, és a BIF jövőjéről.


Hatalmasat dobott a BIF!Impozáns volt a BIF tőkevonzó képessége az elmúlt időszakban, nemrég a Takarékbank biztosított közel 6 milliárdnyi új forrást tőkeemelés útján. Ha jól számolom ezzel a 20 milliárddal kiegészülve, valamint a lehetséges 9 milliárdnyi saját részvény jövőbeli érékesítéssel, ez már 35 milliárdnyi friss forrást jelent. Mi lesz a helye ennek a pénzek?

Minél több a forrás, annál több a lehetőség, annál nagyobb a mozgástér. Ez azonban egy keretmegállapodás, amit akkor hívunk csak le, hogyha olyan lehetőséget látunk, ami mellett üzletileg nem szabad elmenni. Még az is lehet, hogy már idén felhasználjuk a teljes összeget. Ez most elsősorban biztonságot és lehetőséget jelent, amivel igyekszünk a lehető legjobban, és a cég szempontjából legjövedelmezőbb módon élni.

Hogyan jött ki ez a 20 milliárd?

Ez az összeg úgy lett jóváhagyva, hogy megvizsgálták a BIF-et, mint működő céget, a 20 milliárdos összeget hozzámérték, megállapították, hogy ez még mindig egy konzervatív vállalás, és ezt fogadták el. A lényege, hogy hosszú távon (10 évre), alacsony fix kamattal, forint alapon áll rendelkezésünkre ez az összeg. Ezzel a tőkeköltségünket (WACC) a jövőbeli fejlesztésekhez, beruházásokhoz a lehető legalacsonyabban tudjuk majd tartani, ami komoly versenyelőnyt is jelenthet.

Vagyis így lehet 6-8 %-os ingatlanpiaci hozamokból 10% feletti tulajdonosi hozamokat elérni.

Igen. Valahogy így.

Vannak már tervek a 20 milliárdos keret elköltésére, felhasználására?

Természetesen vannak, de ezek még bőven alakulhatnak. Ami tény, hogy három dologra használható fel ez az összeg: akvizícióra, az eszközök fejlesztésére, illetve refinanszírozásra.

2018.11.07 17:26 20 milliárd forintos hitelkeretet kapott a BIF az MFB-től

Ez az új hitelkeret forint alapú, de a kereskedelmi ingatlanpiacon az eurós hitelek, az eurós bérleti díjak és úgy általában (a finanszírozás miatt), az euró a mérvadó. A hazai cégek jelentős része persze forintban jut a bevételéhez, így árfolyamkockázat mindig van. Hogyan hat ez ki a BIF-re?

Ez a BIF-re és a bérlőire nincs hatással. Nálunk egyetlen bérlő sem futja az eurókockázatot, csak ha ezt választja. Aki akarja az forintban fizeti a bérleti díját. igyekszünk a kockázatokat csökkenteni és a biztonságot növelni a bérlőink számára, ez ennél a hitelnél is szempont volt.

Kész projekt vásárlása vagy értékteremtés? Eddig az utóbbi volt a jellemző a BIF-re.

Is-is, de jobban szeretjük az alkotást és az értékteremtést. Úgyhogy biztosan nyitottak maradunk azokra a projektekre, amik sokkal munkásabbak, de van bennük potenciál.

Mi a SZIT igazi előnye önök szerint?

Amellett, hogy a cégek számára rengeteg adóelőnyt hordoz, amivel akár 200 bázisponttal kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek egy ingatlanalaphoz képest, még a lakossági befektetők számára is sokkal ígéretesebb alternatívát tudnak nyújtani. Miért? A nyílt alapoknak túl nagy a likvid, vagyis hozamot jelenleg alig termelő befektetések aránya, a zárt alapokhoz meg 10-20 millió alatt nem férnek hozzá, és inkább csak intézményeknek elérhető. A megoldás a SZIT. Ugyan a legújabb törvénymódosításban megjelent, hogy a nyereség 90%-át nem kötelező osztalékként szétosztani, erre a BIF már az első hírekre reagálva kijelentette, hogy ezzel nem ért egyet és továbbra is az osztalékfizetés mellett áll, vagyis a szabad pénzeszközök 90%-át tervezi kiosztani a részvényesek között.

Sokat beszélünk a SZIT-ről, de a BIF egyelőre nem az. Mikorra válhat véglegesen SZIT-té?

December 31-ig.

Több különleges fejlesztés is folyamatban van. A Harsanylejtő lakópark, egy Andrássy úti hotel, egy közel 30 ezer négyzetméteres irodaház a Nyugati térnél, egy loftlakás projekt budán. Mit érdemes ezekről tudni?

Mi alapvetően a lokációban hiszünk, csak ez van nálunk "kőbe vésve". Az Andrássy úti projektünk azért egyedi, mert lehetőségünk van egy háromszintes mélygarázs építésére, ami itt elég különleges. Itt a hosszú távú értéknövekedés az amiben hiszünk.

A III. kerületben, közvetlen természetvédelmi terület mellé lakóparkot építünk, ez a Harsánylejtő projektünk nyolc üteméből a harmadik ütem, amit két sikeres ütem előzőtt meg. Itt 55-75 m2 közötti lakásokat építünk.

A Jókai utca és a Bajcsy Zsilinszky út közé egy közel 30 ezer négyzetméteres irodaprojektet tervezünk, és itt is kiemelném, hogy többszáz férőhelyes mélygarázs építésére van lehetőségünk. Ha megépül a Nyugati Pályaudvart a Feriheggyel összekötő vasúti vonal, akkor sokan akár kényelmesnek érezhetik nálunk hagyni az autóikat. A projekt tervezés alatt van, de a kivitelezést 2019-ig végéig szeretnénk elkezdeni.

Tervben van egy különleges 20 lakásos luxusloft épület Belbudán. Nekem egyik személyes gyöngyszemem. Természetesen van még tervünk bőven, ami más meglévő müködő ingatlanunk rá vagy mellé épülne, és még sorolhatnám.

Vagyis a BIF stratégiája alapvetően lokációalapú és opportunista.

Pontosan. Az egyetlen dolog ami nálunk kőbe van vésve az a lokáció. Minden másra nyitottak vagyunk.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium