Banai Ádám

Jegybanki eszköztárért, devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető igazgató, Magyar Nemzeti Bank

Első alkalommal a listán

A Magyar Nemzeti Bank jegybanki eszköztárért, devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető igazgatója. Tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen végezte, ahol 2017-ben doktori fokozatot is szerzett. Szakmai pályafutása a Magyar Nemzeti Bankhoz kötődik. 2008-ban a Pénzügyi stabilitási területen elemzőként kezdett, majd több előléptetés után 2020-tól ügyvezető igazgatóként irányítja a jegybanki eszköztárért, a kockázatkezelésért és a devizatartalék-kezelésért felelős területet. Munkája részeként kiemelten foglalkozik a hazai ingatlanpiaccal. A kezdetektől részt vett, irányította az MNB ingatlanpiaccal kapcsolatos elemzési, kutatási, javaslattételi kompetenciájának kiépítését.

MNB-s munkája mellett aktív oktatói, kutatói munkát is végez. Jelenleg a Neumann János Egyetem docense, a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) alelnöke és az ESCP Europe Institute for Real estate Finance and Management Advisory Boardjának tagja. A kutatói munka részeként számos tanulmánya jelent meg hazai és külföldi szaklapokban, könyvekben. 

Az MNB, döntésein keresztül az ingatlanpiac alakulására, a kereslet-kínálat összetételére és a fenntartható megoldások alkalmazására is erős hatással van. Az MNB ügyvezető igazgatójaként felelős a lakáspiacról és a kereskedelmiingatlan-piacról is rendszeresen közzétett jelentésekért és az MNB ingatlanpiaccal kapcsolatos javaslatainak kidolgozásáért. A tavaly bevezetett Zöld Otthon Programban is fontos szerepet kapott, mely jelentősen támogatta az új, magas minőségű ingatlanok piacát, ami az ingatlanfejlesztők aktivitására is pozitívan hatott.

Előadónk volt az alábbi konferenciákon
  • Property Investment Forum 2023
  • Portfolio Property X 2023
  • Építőipar 2023
  • Property Warm Up 2023
  • Property Investment Forum 2022

TOP 2 retail tanácsadó 2022