Prémium

Függőleges erdő Budapesten? (x)

PR cikk
Ezen a héten pénteken és szombaton megnézheted Budapest egyik legérdekesebb és legzöldebb épületét, ahol fák nőnek a homlokzaton és okosak az otthonok.

Elkészült Budapest egyik legzöldebb lakóparkjának első épülete, az Újpest-Központban található Metrodom Panorámában. Azok, akik a Váci úton észak felől érkeznek a fővárosba, az elmúlt évben láthatták, hogyan is növekszik 4 torony egyre magasabbra a Károlyi István utcánál.

METRODOM_PANORAMA_CAM_REGI_004_750

Az épület önmagában is nagyon látványos, a legérdekesebb részlet azonban valószínűleg elkerüli a többség figyelmét, hiszen ősz van. A lakópark tervezésénél ugyanis a fenntarthatóság mellett a környezetvédelem is fontos szempont volt, így a beruházó kérésére az építészek igyekeztek minél több zöld növényt tervezni a lakóparkba.

Hova tegyünk ennyi növényt?

Az hamar világossá vált, hogy a sűrűn beépített újpesti városközpontban legfeljebb az utcák mentén, egy keskeny sávba lehetne fákat és bokrokat telepíteni, a tervezők azonban ennél jóval többet képzeltek el. A fejlesztő és a tervező mert nagyot álmodni és az épületek teljes homlokzatát beültették növényekkel, többek között 170 fával és 3 kilométernyi cserjével, de növénytakaró került a tetőre is.

METRODOM_PANORAMA_CAM40_20_04 (1)_750

A tervezők égtájak szerint más-más növényeket választottak, illetve örökzöldeket és lombhullatókat egyaránt, így évszakonként eltérő arcát fogja mutatni a lakópark. Ennyi növénynek persze vízre is szüksége van, de nemcsak a homlokzati locsolórendszer kiépítésére gondoltak, hanem a környezettudatosság jegyében arra is, hogy milyen vizet hasznosítanak. Az esővíz nem a csatornába kerül, hanem az épületek pincéjében lévő 6-8 köbméteres ciszternákba és amíg csak lehetséges, a locsolórendszert az itt összegyűlt víz látja el.

Nemcsak zöld, okos is

A környezettudatosság a növényeken kívül energiatakarékosságot is jelent, amiről a fejlett okosotthon rendszer gondoskodik. A rendszer figyel a nyitva hagyott ablakokra, a fűtésre, a világításra, vagy akár a redőnyökre is, hogy az energiafogyasztás a lehető legkedvezőbb legyen. A lakók az alacsony számlákon kívül másnak is örülhetnek, ugyanis az igényeiknek megfelelően beállított okosotthon rendszer a kényelmüket is szolgálja. Távozáskor automatikusan lekapcsolja az égve maradt lámpákat, figyelmeztet a nyitva maradt ablakokra, és a fűtést is lejjebb veszi, amíg szellőztetünk.

_DSC3724_750

Nézd meg személyesen!

A Metrodom Panoráma legelső épülete már elkészült. Ha kíváncsi vagy a függőleges ligetre, megnéznéd a szabad lakásokat és szeretnéd megcsodálni a városra és a Dunára nyíló kilátást egy 16. emeleti lakásból, gyere el november 15-én vagy 16-án a Metrodom Panorámára és tapasztald meg a valódi Panoráma-élményt!

A részletekért kattints!

(x)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elszálltak a bérek, elfogyott a munkaerő, egyetlen út előtt áll Magyarország

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Hillside Bankers