Új lehetőséget kapnak a magyar cégek az MFB mai nagy bejelentésével
Uniós források

Új lehetőséget kapnak a magyar cégek az MFB mai nagy bejelentésével

Portfolio
Az MFB csoportszinten gondolkodik, ami azt jelenti, hogy összehangoljuk a tőke- és hitelági segítséget is, és ennek jegyében ma elindítottunk egy új kombinált hitelterméket – jelentette be a HiVentures-Portfolio közös mai konferenciáján Sipos-Tompa Levente. Az MFB elnök-vezérigazgatója rámutatott, hogy ennek az új terméknek a keretében azok a cégek, amelyek a HiVentures-től már tőkeági segítséget kapnak, ennek a ma bejelentett programnak a keretében legalább 100 millió, legfeljebb 10 milliárd forintnyi hitelt is kaphatnak hosszú futamidőre, fix kamattal euró és forint alapon is.

Az első cél kapcsán rámutatott, hogy az EU-források teljes körű becsatornázásáról és felhasználásáról van szó, de ebbe a széleskörű feladatba azt is bele kell érteni a régi és a mostani EU-ciklusból visszacsorgó források elosztását is, sőt már a 2021-2027-es ciklusra is készülnek. Az a tervük, hoy a Juncker-terv utódaként induló InvestEU program forráselosztására már 2020 nyarán megszerezzék a jogosultságot, és ez a leggyorsabb indulás lenne a régiós országok között. A 2014-2020-as visszatérítendő források bruttó 700 milliárdos keretéből több, mint 85%-ot már elosztottak és idén év végére jelzése szerunt már 230 milliárdot folyósítani is fognak.

Az addicionalitás kapcsán az a lényeg, hogy le kell ülni a vállalkozásokkal, hogy megértsük, pontosan mire is van szükségük a  finanszírozás terén, és egyúttal a garanciavállalásról sem szabad elfeledkezni,mert a fedezethiány/fedezetkiegészítés kérdésére jó megoldást tud kínálni.

A pénzpiacok támogatása kapcsán a tőkéről és a garanciavállalásról (HiVentures és MFB Invest elmúlt hetekbeli eredményei, városi alapok, vízalap) is szó van a klasszikus hitelnyújtás mellett.

Utóbbi kapcsán leszögezte: a különböző finanszírozási lehetőségeket (hitel, tőke, garancia) egységesen kell kezelni és ennek érdekében csoportszinten gondolkodik az MFB a nyújtott források kapcsán.

Egységes finanszírozási láncról beszélünk tehát, mert egy adott, finanszírozandó vállalkozásnál jó megoldás lehet a hitel mellett akár a tőke- és garancianyújtás is. Ezzel áll elő ugyanis egészséges finanszírozási struktúra egy adott cégben, és ezt szolgálja egy új, ma elindított termék is.

A 100 milliárdos keretösszegű MFB Versenyképességi Hitelprogram újdonsága tehát az, hogy tőkeági segítség mellett hitelt is nyújt egységes keretben és azoknak a cégeknek, amelyek az MFB tőkeági segítéségét már igénybe veszik a HiVentures-től. Ebbe a hitelprogramba már nem 1 milliárdos, hanem már 100 millió forintos hiteligénnyel is bekerülhetnek ezek a cégek, amelyek euró és forint alapon, fix kamattal, hosszú futamidővel, jó feltételrendszerrel.

A most életbe lépő módosítások lényege, hogy az MFB Versenyképességi Hitelprogram a tőke és a hitel konstrukció kombinálásával, a korábbinál lényegesen alacsonyabb minimum összegtől biztosít finanszírozást olyan vállalkozások számára, amelyek kockázati tőkeprogramokat vesznek igénybe. Az eddigi 1 milliárd Ft-os minimum összegről ebben az esetben 100 millió Ft-ra csökken a legalacsonyabb hitelösszeg, melynek maximuma nem változik, továbbra is jelentős, 10 milliárd Ft összegű marad. A hitelprogram olyan vállalkozások számára is elérhető, melyek tőkefinanszírozást nem vesznek igénybe, itt 1 milliárd Ft az igényelhető minimális összeg. A fix kamatozás megtartása mellett, futamidőtől és ügylettől függően, a forint alapú hitel esetében 2,4-3,9 % / év minimális Alapkamattal, míg az euró alapú kölcsönnél 1,6-2,4 % / év minimális Alapkamattal számolhatnak a vállalkozások. (A kamat végső mértéke függ az ügylet jellegétől, az ügyfél minősítésétől, a futamidőtől és a fedezetektől.)

Sipos-Tompa Levente azzal a fő üzenettel zárta előadását, hogy az MFB Csoport az addicionalitás fokozásával, az EU-s források teljes mértékű becsatornázása mellett csoportban gondolkodik és ezt úgy éri el, hogy összehangolja a csoportján belül nyújtott különböző finanszírozási lehetőségeket, hogy ezzel segítse a cégek minél egészséges finanszírozási szerkezetének létrejöttét.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos, Portfolio

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

The Home Depot, Inc. - elemzés

A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézegettem, és a chartja is tetszik, lehet benne pár hónapon belül egy jó beszálló.CégismertetőA

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hadipar uniós fegyvergyártás védelmi ipar