Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Uniós források

A volt német EU-biztost is kinevezte Orbán Viktor egy magyar testület élére

Portfolio
Február 5-től 3 éves időtartamra kinevezte a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnökévé Günther Oettingert, az Európai Bizottság költségvetésért felelős volt német biztosát Orbán Viktor kormányfő – derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A határozat röviden felsorolja az MTA kutatóhálózatának átvétele után felálló új tudományos testület tagjait. Az egyik társelnök Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a másik pedig Oettinger lesz (ketten fenti képünkön együtt láthatók). Ők egyébként 2018 őszén, a 2021-2027-es uniós költségvetésre való felkészülés jegyében közösen tartottak sajtótájékoztatót Budapesten. 

Korábban Oettinger az energiaügyekért is felelős uniós biztos volt, amikor a Bizottság végül kiadta a szükséges engedélyt Paks2 ügyében is. A CDU vezető politikusaként Oettinger egyébént soros szövetségese Angela Merkel német kancellárnak is.

2018 őszén Oettinger Budapesten az EU költségvetési biztosaként amellett kardoskodott a Palkovics Lászlóval tartott közös sajtótájékoztatón, hogy az EU-s kifizetéseket igenis jogállamisági feltételekhez kell kötni, a Brexit-lyukat pedig részben többlet tagállami befizetésekből, részben a kohéziós támogatások csökkentéséből kell betömni. utóbbit az ilyen pénzek fő haszonélvezői erősen elleneztek a tanácskozáson. Azóta a fő kép nem sokat változott, igaz az Oettinger által prezentált 1,114%-nál kisebb, 1,074%-os GNI-arányos költségvetési plafont javasolt legutolsó ajánlatként az Európai Tanács elnöke, ami szintén 24%-os vágást jelentene Magyarország számára reál értelemben.

Oettinger egyébként korábban nagy visszhangot kiváltó kijelentést is tett az EU-pénzek keleti tagállamokban való felhasználásáról, amikor kimondta, hogy azokból a megrendeléseken keresztül jócskán profitálnak a német cégek is, így tehát a kohéziós politika működtetése Németországnak valójában nettó haszonélvezői státuszt biztosít. Ez annyira üdvös kijelentés volt a magyar kormánynak, hogy azóta is rendszeresen használja ezt az érvelést a minél több kohéziós támogatás kiharcolása érdekében.

A tudományos testület többi tagjának az alábbi személyeket nevezte ki Orbán Viktor:

  • Birkner Zoltánt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökét,
  • Jakab Rolandot, az Ericsson Magyarország Kft. regionális igazgatóját,
  • Krausz Ferencet, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatóját,
  • Lovász Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét,
  • Orbán Gábort, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatóját,
  • Pakucs Jánost, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökét,
  • Varga Mihály pénzügyminisztert,
  • Világi Oszkárt, a MOL Nyrt. Csoportszintű Innovatív Üzletágak és Szolgáltatások ügyvezető igazgatóját, valamint
  • Závodszky Péter nyugalmazott egyetemi tanárt.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
kína
budapest parlament híd getty stock
koronavirus
charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
charles michel európai tanács elnök