Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Uniós források

A volt német EU-biztost is kinevezte Orbán Viktor egy magyar testület élére

Portfolio
Február 5-től 3 éves időtartamra kinevezte a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnökévé Günther Oettingert, az Európai Bizottság költségvetésért felelős volt német biztosát Orbán Viktor kormányfő – derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

A határozat röviden felsorolja az MTA kutatóhálózatának átvétele után felálló új tudományos testület tagjait. Az egyik társelnök Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a másik pedig Oettinger lesz (ketten fenti képünkön együtt láthatók). Ők egyébként 2018 őszén, a 2021-2027-es uniós költségvetésre való felkészülés jegyében közösen tartottak sajtótájékoztatót Budapesten. 

Korábban Oettinger az energiaügyekért is felelős uniós biztos volt, amikor a Bizottság végül kiadta a szükséges engedélyt Paks2 ügyében is. A CDU vezető politikusaként Oettinger egyébént soros szövetségese Angela Merkel német kancellárnak is.

2018 őszén Oettinger Budapesten az EU költségvetési biztosaként amellett kardoskodott a Palkovics Lászlóval tartott közös sajtótájékoztatón, hogy az EU-s kifizetéseket igenis jogállamisági feltételekhez kell kötni, a Brexit-lyukat pedig részben többlet tagállami befizetésekből, részben a kohéziós támogatások csökkentéséből kell betömni. utóbbit az ilyen pénzek fő haszonélvezői erősen elleneztek a tanácskozáson. Azóta a fő kép nem sokat változott, igaz az Oettinger által prezentált 1,114%-nál kisebb, 1,074%-os GNI-arányos költségvetési plafont javasolt legutolsó ajánlatként az Európai Tanács elnöke, ami szintén 24%-os vágást jelentene Magyarország számára reál értelemben.

Oettinger egyébként korábban nagy visszhangot kiváltó kijelentést is tett az EU-pénzek keleti tagállamokban való felhasználásáról, amikor kimondta, hogy azokból a megrendeléseken keresztül jócskán profitálnak a német cégek is, így tehát a kohéziós politika működtetése Németországnak valójában nettó haszonélvezői státuszt biztosít. Ez annyira üdvös kijelentés volt a magyar kormánynak, hogy azóta is rendszeresen használja ezt az érvelést a minél több kohéziós támogatás kiharcolása érdekében.

A tudományos testület többi tagjának az alábbi személyeket nevezte ki Orbán Viktor:

  • Birkner Zoltánt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökét,
  • Jakab Rolandot, az Ericsson Magyarország Kft. regionális igazgatóját,
  • Krausz Ferencet, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatóját,
  • Lovász Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét,
  • Orbán Gábort, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatóját,
  • Pakucs Jánost, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökét,
  • Varga Mihály pénzügyminisztert,
  • Világi Oszkárt, a MOL Nyrt. Csoportszintű Innovatív Üzletágak és Szolgáltatások ügyvezető igazgatóját, valamint
  • Závodszky Péter nyugalmazott egyetemi tanárt.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
kórház
repulogep_dzsungel_klima
mozi
bét
nyugdíjas nő getty stock
bear

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog S&P500, te drága

A P/E ráta a részvények árazottságának egyik legismertebb mérőszáma. Azt mutatja meg, hogy a jelenlegi vállalati...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió