Uniós források

Újabb részletek derültek ki a magyarok által támadott EU-s eszközről

Portfolio
Előterjesztette szerdán az eurózóna közös költségvetésének egyik fontos eszközére az irányítási keretet az Európai Bizottság, ami azért érdekes Magyarország számára is, mert önkéntes módon az eurózónán kívüli tagállamok is "beszállhatnak" az eszközbe, de azért támadja az eszközt a magyar kormány, mert félelme szerint forrásokat von el a Magyarország számára kulcsfontosságú kohéziós politika területéről, illetve a forráselosztás képletében a fejlettségi szintet nem megfelelően vennék figyelembe.
Előterjesztette az eurózóna közös költségvetésén belül a konvergenciát és versenyképességet szolgáló költségvetési eszköz irányítási keretét szerdán az Európai Bizottság. Az eszköz a reformtámogató programra irányuló javaslat keretében jön létre és az a célja, hogy az euróövezeti tagállamokban végrehajtott strukturálisreform- és beruházási csomagokat támogassa azzal a céllal, hogy erősödjön a potenciális növekedés, és fokozódjon az euróövezeti gazdaságok ellenálló és alkalmazkodóképessége. Az eszköz a meglévő uniós alapokat kiegészítve fog működni - emeli ki a Bizottság közleménye.

Az euróövezeten kívüli, az ERM II árfolyam-mechanizmusban részt vevő tagállamok önkéntes alapon vehetnek részt a költségvetési eszközben. E célból megfelelő intézkedéseket kell kidolgozni a mai javaslattal összhangban - jegyzi meg a Bizottság.

Maga az eszköz a tervek szerint az uniós költségvetés része lesz, és nagyságát a 2021-2027 közötti időszakra szóló következő hosszú távú uniós költségvetésről szóló tárgyalások határozzák meg. A franciák egyébként sok tízmilliárd eurós méretű eszközt szorgalmaznak, míg a németek ennél kisebb méretben gondolkodnak, a Bizottság összesen 22 milliárd eurós eszközre tett javaslatot tavaly. Ez az összeg valójában 25 milliárd eurót jelent akkor, ha az euróhoz csatlakozni kívánó országok ún. technikai támogatási programjait is belevesszük a képbe.

Dilemmát okoz az eszköz létrehozása során, hogy miközben az EU-költségvetésen belüli külön tételként hoznák létre a mini eurózónás költségvetést, amit csak az eurózóna-tagok és önkéntes alapon az ERM II-ben bennlévő országok vehetnék igénybe, aközben mind a 27 EU-tag befizetéseiből finanszíroznák ennek a mini büdzsének a kiadásait. Ez jogos alapot ad arra is, hogy például Magyarország támadja az eszközt, illetve annak belső forráselosztási szerkezetét. Magyarország és más nem eurózóna-tagok könnyebben ráállnának az alkura, ha az allokációs kritériumokat számukra kedvezően fogalmaznák meg:Az eurózónásnak mondott mini-költségvetésből a június eleji jelek szerint Magyarország is kaphatna forrásokat strukturális reformok és beruházások támogatására, noha belátható időn belül nem tervezi az euró bevezetését. Aztán június közepén nem igazán tisztult a kép:Az Európai Tanács a szerdai javaslat értelmében minden évben az eurócsoportban folytatott megbeszéléseket követően stratégiai irányvonalat határoz meg az euróövezet egésze számára a reformokkal és beruházási prioritásokkal kapcsolatban. A későbbiekben továbbá a Tanács az egyes euróövezeti tagállamoknak címzett országspecifikus iránymutatást tartalmazó ajánlást fogad el az eszköz keretében támogatandó reformokról és beruházásokról.

Ez a két lépés teljes mértékben beépül az európai szemeszter keretében előírt folyamatba és iránymutatásba, és összhangban fog állni azokkal. Az eszköz végrehajtása a szemeszter ütemezéséhez igazodik majd. A végrehajtás összhangban áll továbbá más beruházási szakpolitikákkal - például az uniós kohéziós politikai alapokkal, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközzel és az InvestEU-val - és szinergiákat fog biztosítani azokkal

rögzíti a testület közleménye.

Az új keret lehetővé teszi különösen, hogy az euróövezeti tagállamok:
  • (az euróövezeti ajánlás részeként) stratégiai irányvonalat állapítsanak meg az euróövezeti reformok és beruházási prioritások tekintetében;
  • az országspecifikus ajánlásokkal párhuzamosan elfogadandó országspecifikus iránymutatást biztosítsanak a reform- és beruházási célkitűzésekhez;
  • tájékoztatást kapjanak a Bizottságtól arról, hogy az euróövezeti tagállamok milyen intézkedéseket hoztak a korábbi stratégiai irányvonalak nyomán.

A minap elfogadott működési keretek szerint az euróövezeti tagállamok önkéntesen terjeszthetnek elő a reform- és beruházási csomagokra irányuló, megfelelően alátámasztott és koherens javaslatokat, amelyeket a Bizottság átlátható kritériumok alapján értékel. A pénzügyi támogatást részletekben, a megállapított mérföldkövek teljesítésének függvényében bocsátanák rendelkezésre.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eu-csúcs, uniós csúcs, uniós csúcstalálkozó, európai tanács, európai unió tanácsa