Kínos: hatalmas EU-pénzt kapott a Brexitért elkeseredetten küzdő miniszterelnöki főtanácsadó

2019. augusztus 12. 12:16    
nyomtatás
 
Évek óta erős kifejezésekkel ostorozta többek között az uniós agrárpénzek rendszerét, az "abszurd támogatásokat", de közben a The Observer hétvégi cikkéből kiderült, hogy két évtizede masszív agrártámogatásokat kap a szüleivel közösen tulajdonolt terület után Dominic Cummings, az újdonsült brit miniszterelnök főtanácsadója és a Brexitért évek óta elkeseredetten küzdő stratéga.


A politikailag kínos eset rávilágít arra, hogy az akár hard-Brexitet is bevállalni képes brit kormány stratégiája képmutatással is vádolható, hiszen még a főtanácsadó családja is sok éve személyesen húz hasznot az általa erősen támadott támogatásokból. Mellette brit farmerek tömegét is segíti az uniós támogatás, amely egyébként azonnal megszűnne, ha október végén megállapodás nélkül zuhanna ki az ország az EU-ból akár tömeges felháborodást kiváltva a gazdákból. Legutóbb egyébként Johnson már arra figyelmeztette a kormányzati alkalmazottakat, hogy ne szabotálják a Brexitet és igenis első számú kötelességük felkészülni a megállapodás nélküli kilépésre:

2019.08.09 21:04 Brexit: kiadta a kíméletlen ukázt a kormányalkalmazottaknak Johnson

A The Guardian helyzetösszefoglalója szerint Cummings, a Brexit atyja és a miniszterelnök erősen EU-ellenes főtanácsadója az elmúlt közel két évtizedben legalább 250 ezer eurónyi uniós agrártámogatást kapott a szüleivel és egyéb személyekkel közösen tulajdonolt durhami földterület után, ami éves átlagban mintegy 20 ezer eurót tesz ki. Három agrártámogatási adatbázisból állnak össze ezek az adatok, amelyek a 2000-2009 közötti (azóta megszüntetett támogatási fajtát tartalmazták), a 2014-es, illetve a 2017-2018-as adatokat tartalmazzák. Az is tudható, hogy Cummings 2013-ban biztosan tulajdonosa volt a földterületnek, amelyre már egyébként 2002-ben visszavonult, hiszen ott az apja épített neki egy bunkert, amiben sokat olvasott, hogy megértse a világot.

Kínos: hatalmas EU-pénzt kapott a Brexitért elkeseredetten küzdő miniszterelnöki főtanácsadó


Dominic Cummings érkezik 2019. augusztus 7-én a brit miniszterelnöki rezidenciára, a Downing Street 10-be Londonban. Fotó: Chris J Ratcliffe/Getty Images


A brit sajtó egyébként hetek óta kiemelten foglalkozik Cummings-szal, hiszen az ő világképe erősen befolyásolja azt, amit és ahogy tesz Boris Johnson brit kormányfő a Brexit ügyében és valószínűleg a főtanácsadótól származik az az erőteljes követelés is, hogy akár megállapodással, akár anélkül, de ki kell lépnie az Egyesült Királyságnak október 31-én az EU-ból.

2019.08.08 16:13 Kiderült, hogyan erőszakolná végig a Brexitet Johnson, ha közben megbuktatnák

Cummings évek óta mondogatja azt a (2016-os Brexit-népszavazás után bevallottan hamis) összefüggést, hogy ha kilépnének az EU-ból, akkor heti 350 millió fontot lehetne költeni a brit egészségügyi rendszerre. Később azzal védekezett, hogy a brit pénzügyminisztérium bruttó számaiból igenis kijön az, hogy ennyit fizetnek be az EU közös kasszájába, igaz azt is elismerte, hogy ennek felét vissza is kapják a Brüsszelből folyósított pénzek formájában. Szavai szerint persze ennek egy részét

abszurd módon költik el, mint például a nagyon gazdagoknak adott támogatások, hogy hülye dolgokat csináljanak belőle.

Ez a kifejezés a fenti The Observer leleplezés fényében kifejezetten kínos a miniszterelnöki főtanácsadó számára.

Hétvégén egyébként a volt kormányfő Gordon Brown fogalmazott meg erős figyelmeztetést, hogy ne próbálja meg a no-deal Brexitet Johnson, mert nagyon komoly negatív hatásokkal járhat el:

2019.08.11 12:25 Figyelmeztették Johnsont: hatalmas csapás éri az országot, ha bevállalja a hard-Brexitet

Címlapkép forrása: Chris J Ratcliffe/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium