Napenergia: Magyarország nem érheti el célját a hidrogéntechnológia nélkül
Üzlet

Napenergia: Magyarország nem érheti el célját a hidrogéntechnológia nélkül

A Nemzeti Energia- és Klímatervben (NEKT) előirányozott naperőművi kapacitás mértéke feltétlenül szükségessé fogja tenni Magyarországon is a megújuló energia bázisú hidrogéntermelést, valamint a tárolás nagy kapacitásokkal történő alkalmazását - véli a napelemes rendszerek tervezésével és kiépítésével, illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Optimum Solar Kft., az április végén megalakult Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform alapító tagja. A társaság szerint a NEKT-ben erre csak rövid hivatkozások utalnak, márpedig ennél jóval többre lenne szükség, és az újonnan megalakult platform programjában is fontos kiegészítéseket tennének.

A hidrogén mint szekunder energiahordozó, illetve a tüzelőanyag-cella mint áramforrásra épülő innovatív technológia, világszerte kiemelt figyelemmel kísért kulcsterületek, melyeknek meghatározó szerepük lehet a jövő fenntartható energetikai rendszereiben és mobilitásában. Igaz, a zöld, szén-dioxid-kibocsátástól mentes előállítású hidrogén kereskedelmi célú tömegtermelése egyelőre nem megoldott. A földgázból előállítható, az iparban jelentős mennyiségben használt úgynevezett szürke hidrogén pedig igencsak klímaszennyező: 1 tonna hidrogén előállítása során körülbelül 7 tonna szén-dioxid képződik.

A feladat rendkívül szerteágazó, hiszen beszélni kell a hidrogén előállításáról, tárolásáról, szállításáról, felhasználásáról, a mobilitás teljes területét átalakító hatásáról, a kutatás-fejlesztésben, egyetemi tevékenységben és az energetikai piacon betöltött szerepéről, nem utolsósorban a szabályozási feladatokról. A területen csak rendkívül széleskörű, nemzetközi együttműködéssel lehet előrehaladni, hiszen a fejlődés a világ energiatermelésében, az energia tárolásában vagy a mobilitásban velünk vagy nélkülünk, de mindenképpen lezajlik. Tehát elemi érdekünk az, hogy adottságainkra, lehetőségeinkre, kutatásfejlesztési bázisunkra támaszkodva ne csak figyeljük az eseményeket, hanem aktívan részt vegyünk azok alkalmazásaiban, a technikai újításokban - fogalmazott a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform alakuló ülésén a szervezet létrehozásával megbízott VALOR HUNGARIAE Zrt. vezérigazgatója, Lepsényi István.

Az Optimum Solar szerint a vezérigazgató nyilatkozata elfogadható, de kiegészítésre szorul: A hidrogéngazdaság, a hidrogén előállításának pénzügyi alapját Magyarországnak is meg kell teremtenie, enélkül a hidrogén a jelenlegi technológiai árak szintjén nem versenyképes a környezetszennyező egyéb technológiákkal. 2030-ra azonban azzá válhat, amennyiben minden EU-tagállam a saját költségvetése terhére is tesz az ügyért, erről szól egyebek mellett például a Hydrogen Council ez év elején közzétett tanulmánya (Path to hydrogen competitiveness - A cost perspective).

A források megteremtése és elosztása során - tiszteletben tartva a kutatás szabadságát- figyelembe kell venni a hidrogénágazat nemzetközi helyzetét és csak olyan kutatásokra érdemes koncentrálni, amelyek az adottságainknak megfelelnek, és ahol érdemi tapasztalataik vannak a hazai szereplőknek. Így vélhetően nem érdemes a nagyméretű és nagyszériás elektrolízis berendezések kutatásával és a gyártó ipar létrehozásával foglalkoznunk és ugyanígy valószínűleg az üzemanyagcella területén is behozhatatlan hátrányban vagyunk, legfeljebb nemzetközi kezdeményezésekhez, esetleg nemzetközi vállalatok Magyarországra csábításához érdemes erőket koncentrálni – vélik az Optimum Solarnál.

Az új magyar Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform szándékai között szerepel egyebek mellett:

  • hidrogén-technológiai iparági „fehér könyv” kidolgozása, különös tekintettel a hidrogén alapú energetika és mobilitás jövőjére;
  • törvényhozási és szabályozási feladatok felmérése;
  • nemzetközi kapcsolatépítés;
  • részvétel az európai uniós K+F+I támogatási programok tervezésében és végrehajtásában;
  • a magyar gazdaság számára innovációs és növekedési potenciált jelentő fókuszterületek azonosítása, kiemelt hangsúllyal a kkv-k bevonására is;
  • javaslattétel az ösztönző és szabályozási eszközök kialakításának megalapozásához.

Hasonló, klaszter és platform jellegű szervezetekből világszerte, különösen az EU területén számos működik. Ezek azonban csak akkor hasznosak, ha szakmai véleményüket, előterjesztéseiket a megfelelő stratégiák készítése során igénylik, meghallgatják és meg is fogadják - mondják az Optimum Solarnál, mely a platform alapító tagjaként számos javaslattal és konkrét projektelképzeléssel rendelkezik, és kezdeményező szerepet vállalva számos javaslatot juttatott már el az Innovációs és Technológiai Minisztérium részére is, elsősorban a kormányzati naperőmű-építési célokkal összefüggésben.

A társaságnál úgy gondolják, a következő két fontos ponttal mindenképpen érdemes lenne kiegészíteni a platform programját:

  • Közreműködés a Nemzeti Hidrogén Stratégia elkészítésében, összhangban a Megújuló Energiákra is vonatkozó Nemzeti Energia Stratégia programjával.
  • Közreműködés, javaslatok kidolgozása a Hidrogén Felhasználói Piac létrehozásában, mivel felhasználók nélkül semmilyen technológia nem életképes.

A felhasználói piac létrehozásakor különösen a következő területekre lenne szükséges fókuszálni:

  • személygépkocsik, vasúti közlekedés és az áruszállítás területén az üzemanyagellátási hálózat megteremtésével;
  • hidrogén alapú kazánok, lakások, nagy területű építmények fűtésére a meglévő földgázhálózat alkalmassá tételével;
  • zéró karbon ipari hőellátás és alapanyagellátás;
  • energiatárolás és kiegyenlítő energia ellátás;
  • zéró karbon megújuló hidrogén ipari folyamatok alapanyagellátása (vegyipar, műtrágyagyártás, acélipar, olajfinomítók)

A Nemzeti Hidrogéntechnológiai platform operatív feladatait a VALOR, az ELKH-TTK és a Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület által delegált tagokból álló operatív stáb végzi. A platform előzetes szervezését, kezdeményezését a koordináló szervezetek képviselőiből álló bizottság végzi, melynek tagjai Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt vezérigazgatója; Bertalan Zsolt, az MVM innovációs igazgatója; Szigeti Ádám, az Eötvös Lóránt Kutatási Hálózat főtitkára; Szollár Domokos, a MOL Nyrt. kabinetfőnöke; Dirk Janetzko, az AVL Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Hirth Ferenc, a Kontakt-Elektro Kft. ügyvezető igazgatója.

A Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platformhoz való csatlakozási szándékát 41 szervezet jelezte, köztük nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, hazai egyetemek és kutatóintézetek.

Címlapkép: Getty Images

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nő tőzsde