Széles iparági összefogással készül útmutató a természetbarát napelemparkok létesítéséhez
Üzlet

Széles iparági összefogással készül útmutató a természetbarát napelemparkok létesítéséhez

Portfolio
A háztartási és az ipari méretű naperőművek természetbarát tervezéséhez is szolgál majd praktikus tanácsokkal egy széleskörű szakmai és iparági összefogással készülő, Magyarországon és a régióban is hiánypótlónak számító útmutató. A kezdeményezést életre hívó SolServices Kft. szakértője szerint odafigyeléssel és minimális ráfordítással kifejezetten környezet-, és természetbarát napelemparkok is létrehozhatóak, ráadásul a beruházónak is kedvező egy ilyen újgenerációs, természetbarát naperőművet létesíteni. Takács Ágnes bízik abban, hogy a jó gyakorlatok meghonosítása és az újgenerációs napelemparkok szakmai közönségnek, illetve széles közvéleménynek történő bemutatása megfelelően szemlélteti majd, hogy a napelemparkok valóban természetközeli parkokká alakíthatóak.

A szakmai szervezetek, energetikai és zöldipari gazdasági szereplők, valamint nemzeti park igazgatóságok részvételével készülő kiadvány célja elősegíteni, hogy Magyarországon a naperőművek a lehető leginkább természetbarát kialakítással épüljenek meg, illeszkedjenek környezetükhöz. A speciális útmutató a nemzetközi irányelvek, eredmények, illetve jó példák összefoglalóját, egyfajta ajánlás-gyűjteményt kínál a napelemparkok fejlesztőinek, beruházóinak és üzemeltetőinek. A fizikai, de első sorban elekronikus formában terjeszteni kívánt kiadvány bemutat konkrét technikai megoldásokat, eljárásokat és eszközöket is.

A környezettudatosság nem mindig elég

A készítők szemléletformáló, edukatív szerepet is szánnak a hiánypótló anyagnak, amely rávilágít a napelemparkok létrehozásának és működtetésének ökológiai, környezetvédelmi aspektusaira, azok fontosságára. A napelemparkok ilyen irányú vizsgálata ugyan is szerintük eddig nem kapott kellő hangsúlyt a hazai piacon - emelte ki Takács Ágnes, a multidiszciplinális munkát elindító SolServices Kft. szakértője.

A napenergiával foglalkozó hazai vállalkozásokra ugyan zömében eleve jellemző a környezettudatosság, és hogy a fenntarthatóság fontos számukra, de ez önmagában nem mindig elég ahhoz, hogy az általuk életre hívott napelemparkok egyúttal maximálisan természetbarát létesítmények is legyenek. Holott megfelelő tervezéssel viszonylag könnyen azzá tehetőek, amivel túlmutathatnak a már meglévő biodiverzitásvédelmi és -megőrző funkción, így kifejezetten pozitív hatással is lehetnek környezetükre.

A kiadvány készítői szerint hosszú távon mindenkinek, így a beruházónak is megéri, ha a napelemparkot természetbarát módon létesítik, a természetvédelmi és az energetikai, pénzügyi szempontok pedig egyszerre is érvényesíthetők. Ennek megfelelően az ajánlások figyelembevétele számottevően sem a beruházás technikai megvalósításának kihívásait, sem annak költségvetését nem növeli.

Miért éri meg a beruházónak egy környezetbarát, újgenerációs napelempark létesítése?

Azon túl, hogy egy ilyen park erősíti a vállalat zöld küldetését, másrészt anyagi megtakarításokat is hozhat számára. Példaként említi, hogy az útmutató foglalkozik egyebek mellett a gyepgazdálkodás különböző típusaival is, amelyek segítségével az első néhány éves beállási időszakot követően akár önfenntartó gyep alakulhat ki a park területén. Ez a megoldás azért bír különös jelentőséggel, mivel általa minimálisra csökkenthető a bolygatások száma, így mind a növényzet, mind az állatvilág hosszabb ideig tud háborítatlan környezetben fejlődni a napelemparkban és annak környezetében, ugyanakkor a gyeppel kapcsolatos karbantartási munkák és annak költségeire is kedvező hatással is lehet.. A kiadvány ezenfelül például a nagyvadak által a napelemparkokban okozott károk minimalizálását lehetővé tevő állatbarát javaslatokat is tartalmaz majd.

A szakmai ajánlásokat tartalmazó útmutatóban megjelenik a napelemparkok területén folytatható – például a méhtartást vagy juhok legeltetését is magába foglaló – ökológiai gazdálkodás lehetősége is Az ökológiai gazdálkodás mint gyakorlat, a mezőgazdaságban már bizonyított, ezáltal az eszközöket és megvalósítási stratégiákat tekintve egyaránt adottak a biztos alapok a természetbarát napelemparkok létesítéséhez, aminek megvalósítása, gyakorlati átültetése sokkal könnyebb, mint azt sokan gondolják – fogalmazott Takács Ágnes.

Az agrárium és a napenergia-szektor viszonya jelenleg még kezdeti fejlődési szakaszban van hazánkban és a régióban egyaránt. Habár a naperőművek az elmúlt években itthon is gyorsan elterjedtek, és a jövőben további területeken jelennek majd meg, viszont erre a folyamatra az agráriumban dolgozók egy része némileg potenciális fenyegetésként tekint attól tartva, hogy értékes mezőgazdasági területek veszhetnek el a közeljövőben. Valójában azonban a mezőgazdasági termelésből egyéb okból – például ipari parkok, gyárak, települési térségek céljára – kivett területekhez mérten a naperőművi létesítést szolgáló más célú területhasznosítás nem számít kimagaslónak. Ráadásul a hazai jogszabályok európai szinten szigorúak, megfelelő garanciát biztosítva maximálisan védik a termőföld-hasznosítást, az azt szolgáló iparági érdekeket és értékeket, hagyományokat és tradíciókat. Éppen ezért szükségszerű egy különleges „win-win helyzet” megteremetése hazánkban is, amihez kapcsolódóan a kiadványnak az is kifejezett célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a két ágazatot, hiszen jó példák vannak az egy területen megvalósított mezőgazdasági hasznosításra és energiatermelésre.

Összehozni a természetvédelmet és az energiatermelést!

Magyarországon a napelemparkok engedélyezése – méretüktől függően - a nemzeti park igazgatóságok illetékességébe is tartozhat, függetlenül attól, hogy a terület védett-e vagy sem. A beruházók és a természetvédők elvárásai közötti egyensúlyra törekvő dokumentum pedig e téren is tesz ajánlásokat az érintettek javaslatai alapján. A zöldhatóságok például szorgalmazzák, hogy a beruházások fejlesztésébe a lehető legkorábban legyenek bevonva, és megoszthassák azokat az információkat, amelyek máshonnan nem beszerezhetők. Ilyenek a kikérhető megfigyelési adatbázisok, amelyek akár 20-25 évre visszamenőleg rögzítik például, hogy milyen védett állatokat figyeltek meg egy adott területen.

A hiánypótló kiadvány melléklete egy olyan adatbázist is tartalmaz majd, amely összegyűjti valamennyi, a természetvédelemmel kapcsolatos és online elérhető, a beruházók számára hasznos adatbázist. Ezen ismeretek birtokában a fejlesztők hatékony és eredményes párbeszédet folytathatnak majd már a beruházás korai szakaszában is a fejlesztésben érintett szervekkel.

A SolServices Kft. mellett a munkában részt vesz többek között az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt., a BioAqua Pro Kft., a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Geohidroterv Kft., a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Professzionális Méhészek Egyesülete és az STS Group is, de más szervezetek részéről is érkeztek javaslatok. Az ajánlások alkalmazhatók egy kisebb, 0,5 MW-os vagy akár egy 100 MW-os napelempark kialakításához, de ahogy Takács Ágnes megfogalmazta a várhatóan 2021 nyarán megjelenő kiadványban az is talál hasznos információkat, aki a hátsó kertbe kíván háztartási méretű naperőművet telepíttetni.

A cikk megjelenését a SolServices Kft. támogatta.

Címlapkép: Getty Images

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Vigyázat, nyílnak a zsilipek, most fog csak igazán elszállni a Bitcoin