Megvannak a 2022-es év Green Awards nyertesei! - A leginnovatívabb és zöld programokat díjaztuk
Üzlet

Megvannak a 2022-es év Green Awards nyertesei! - A leginnovatívabb és zöld programokat díjaztuk

Portfolio
Az ország legjobb „zöld” projektjeit díjaztuk a mai Sustainable World konferencián, összesen 5 kategóriában. A „Green Awards” különböző kategóriáit 2022-ben indítottuk elsőként útnak, a Magyar Bankholding, a Solar Markt, az E.ON Hungária, a PwC Magyarország, és a Portfolio Csoport közös támogatásával. A díjátadó eseményünk lezajlott, mutatjuk, a leginnovatívabb vállalatokat és ötleteket, azaz a Green Awards győzteseit.

Az elsőként meghirdetett Green Awards pályázatunk során azon jelentkezőket vártuk, akik büszkék a vállalat tevékenységére, eddigi eredményeire, egy adott programjára vagy innovációjára. Összesen 5 kategóriában vártuk a legfenntarthatóbb kezdeményezéseket:

  1. Az Év Jó Ügye
  2. Az Év Zöld Kkv-ja
  3. Az Év Zöld Nagyvállalata
  4. Az Év Zöld Befektetése
  5. Az Év Zöld Innovációja

A zsűrinek nem volt egyszerű dolga, számos kiváló pályázati anyag érkezett, így különösen nehéz volt csupán egy-egy győztest kiválasztani kategóriánkét. A legtöbben "Az Év Zöld Innovációja" díjra pályáztak, így már az előzetes szűkített listára is 5 vállalat került be a 3 helyett.

Kik alkották a zsűrit?

Jöjjön az eredményhirdetés!

Az Év Jó Ügye: Duna-Dráva Cement

A díjat átadta Puskás András, a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója, aki elmondta, hogy: "A Duna-Dráva Cement esetében az olyan unikális megoldásokat díjaztuk, amelyek pozitív hatással vannak a munkavállalóikra, illetve rajtuk keresztül a környezetre. Emellett célul tűzték ki a fiatalok támogatását is, amit szintén elismert a zsűri."

A Duna-Dráva Cement Kft. számára kiemelten fontos a természeti értékek védelme, a helyi közösségek és a fiatal generáció támogatása. A gyárakban dolgozó munkatársak többsége a környékbeli településeken él, ez is erősíti a cég helyi közösségek támogatására irányuló törekvéseit. A CSR programjaik keretében szeretnék a cementgyártás folyamatát megismertetni a cementgyárak vonzáskörzetében élő fiatal generációval, a területen élőkkel, civil szervezetekkel. Évek óta hirdetnek "Zöld Megoldás-pályázatot", ennek keretében összesen 82 millió forinttal támogatták 60 projekt létrejöttét, volt köztük 35 zöld közösségi tér, 11 környezeti nevelési program, 7 tanösvény és 4 madárbarát kert, valamint 3 energiahatékonysági projekt. Régóta meghirdetik a "Duna-Dráva a Tehetségekért" ösztöndíjprogramot is, utóbbival a környéken élő, tanulmányi, sport vagy kulturális területen tehetséges diákokat támogatják. 2021-ben két rekultivációs és természetvédelmi projektbe fogtak bele. A Pest megyei kavicsbányáik területén egy már használaton kívüli bányatavat alakítottak át több ütemben mezőgazdasági művelésre alkalmas területté. A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival együttműködve egy másik, még működő kavicsbánya (Ócsa) területén úszószigeteket létesítettek, hogy a védett vízi madarak számára nyugodt életteret és fészkelési lehetőséget biztosítsanak.

Sustainable World 2022 green awards
Guth Zoltán és Puskás András, Sustainable World 2022 konferencia Green Awards díjátadóján, kép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

Az Év Zöld Kkv-ja: FoxPost

A díjat átadta Puskás András, a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója, aki elmondta, hogy: "A kkv-k esetében is erős pályaművek érkeztek, a Foxpost egy olyan innovatív kkv, ami nem áll meg már olyan elért célok után sem, minthogy drasztikusan lecsökkentette a karbonlábnyomát. Követendő példa lehet minden kkv számára."

A FoxPost csomagautomatás küldési és átvételi módra specializálódott, hisznek abban, hogy a csomagautomaták alkalmazása hatékony, környezetbarát megoldást biztosít hosszú távon is a növekvő e-kereskedelmi igényekre, mert kapacitás szempontjából az automatákhoz a futárok egyszerre jóval több csomagot tudnak kiszállítani. Egy házhozszállításos jármű 100-150, míg a Foxpost furgonok 800-1000 csomagot szállítanak el naponta. Egyik kiemelt céljuk, hogy kibocsátásaikat csökkentsék, és ezt folyamatosan monitorozzák is. A tavalyi évben az átlagos kibocsátásuk 0,23 CO2e kg/csomag volt, ezt az értéket igyekeznek az idei évben tovább csökkenteni. A cég fontosnak tartja a körkörös gazdaság elvét, ezért a munkák során keletkező hulladék mennyiségének minimalizálására törekednek. A csomagok szállítására speciális ládákat használnak, a helyi légszennyezettség csökkentése érdekében pedig folyamatosan tesztelik elektromos kiszállító járműveiket a mindennapok során.

Sustainable World 2022
Bengyel Ádám és Puskás András, Sustainable World 2022 konferencia Green Awards díjátadóján, kép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

Az Év Zöld Nagyvállalata: Auchan Magyarország

A díjat átadta Mécs Imre, Solar Markt Csoport elnöke, aki elsőként elmondta, hogy "Örömmel csatlakoztunk ehhez a kezdeményezéshez, a célunk, hogy megmutassuk, hogy minden szereplőnek erre az útra kell lépnie. Szeretnék minden résztvevőnek gratulálni a kiváló pályaművekhez, bátorság kell az első lépéshez, a pályázók ebben a bátorságban jeleskedtek. Az Auchan Magyarország az nyerte el a tetszésünket, hogy a vállalat az önfogyasztás mérséklésével találta meg a fenntarthatóság felé vezető utat."

Az Auchan Magyarország fenntarthatósági stratégiája három fő alappilléren nyugszik, a műanyagszennyezés elleni küzdelem, a karbonlábnyom csökkentése, valamint a harc az élelmiszerpazarlás ellen. Az első pillérnek megfelelően 2019-ben elsőként használtak újrahasznosított, 20 kg teherbírású karton bevásárlódobozokat, folyamatosan vezették be az alternatív csomagolóeszközöket, idén márciusban a textilipar környezetszennyező hatásaira reagálva, használt ruhákat is felvettek a kínálatukba, emellett elsőként vezették ki végleg a zöldség-gyümölcs, illetve a pékáruknál az egyszer használható műanyagzacskót, az úgynevezett rollbaget. A karbonlábnyom csökkentése érdekében e-töltőket telepítettek az áruházak parkolóiba, a hipermarketek parkolóit ledesítették és több áruházban is megtörtént már a nagyteljesítményű hűtőberendezések cseréje, a technológiai hűtés energiafelhasználása így 30%-kal, a teljes elektromos energiafelhasználás pedig 12%-kal csökkent. Jelenleg folyamatban lévő projekt, hogy napelem-rendszer települjön az áruházaik és a logisztikai raktárak tetejére. Emellett preferálják a helyi termelőkkel való együttműködést is, valamint az élelmiszerpazarlás elleni harc részeként több nagy karitatív szervezet munkáját segítik az Auchan Alapítványon keresztül anyagilag. A kiskereskedelmi lánc 2015 óta dolgozik a Magyar Élelmiszerbankkal, ez idő alatt közel 4 ezer tonna lejárat előtti élelmiszert adtak át a szervezetnek, amit közel 50 ezer nélkülöző ember között osztottak szét.

Sustainable World 2022
Varga-Futó Ildikó és Mécs Imre a Sustainable World 2022 konferencia Green Awards díjátadóján, kép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

Az Év Zöld Befektetése: NAP Nyrt.

A díjat átadta Sávoly-Hatta Anita, a PwC Magyarország ESG-ért felelős cégtársa, aki így nyilatkozott az ünnepségen: "Nagy öröm, hogy csatlakozhattunk ennek a díjnak az életre hívásához. A Nap Nyrt. megoldása a fenntarthatósági úton jó példa és sok lehetőséget jelent a további innovatív befektetési termékek kínálatának gyarapításához."

A NAP Nyrt. a Budapesti Értéktőzsdére bevezetett, ellenőrzött tőzsdei keretek között kereskedhető részvényei lehetőséget teremtenek a megújuló energiaforrásokba történő befektetésre. A 2021. októberi tőzsdei bevezetés után a társaság két alkalommal hajtott végre zártkörű tőkeemelést, papírjainak árfolyam az energiapiaci válság és a háborús helyzet ellenére stabil maradt. 2021. év végére 23 MW AC kapacitású naperőmű portfólió méretet értek el, ezek az erőművek 2021-ben mintegy ~34 GWh zöld áramot termeltek, ami ~12 ezer db háztartás ellátására alkalmas. A 2022. év első felében a megtermelt zöld áram mennyisége elérte a ~20 GWh-t, a portfólió pedig 2022. júniusában újabb, 4,5 MW-os napelempark akvizíciója révén tovább bővült. A megtermelt tiszta, karbonmentes energiáról az európai gyakorlatnak megfelelően zöld bizonyítvány kerül kiállításra. A NAP Nyrt. erőművei által megtermelt energiamennyiség és az iparági statisztikák alapján a társaság 2021-ben 7000 – 8500 tonna CO2 megtakarítással járult hozzál a környezeti terhelés csökkentéséhez, ami 1500 – 1850 db autó kibocsátásának felel meg (4,7 tonna átlagos CO2 éves személygépjármű kibocsátást feltételezve).

Sustainable World 2022 green awards
Vadas László és Sávoly-Hatta Anita, a Sustainable World 2022 konferencia Green Awards díjátadóján, kép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

A Nap Nyrt. egyik tulajdonosáról, Földvári Gáborról szólt testvérlapunk, a Pénzcentrum által kiadott Első Yard című podcast sorozat első évadjának hatodik adása. Az epizód meghallgatható a nagyobb podcast platformokon, például a Spotify-on, az Apple Podcasten és a Google Podcasten, valamint itt, a cikkbe illesztett lejátszóban is:

Az Év Zöld Innovációja: Filaticum/Filamania Kft.

A díjat átadta Károlyi Zsuzsanna, E.ON Hungária Csoport Márka és Marketing vezetője, aki elmondta, hogy: "Az egyik legizgalmasabb beszélgetés zajlott a zsűri között ennek a kategóriának a kiválasztása során. Számos szempont volt, amik megnehezítették a döntést. Végeredményben egy bátor, inspiratív kezdeményezést választottunk."

A Filamania Kft. a Filaticum márkanév alatt fejleszti és gyártja a szálhúzásos 3D nyomtatás alapanyagát, a filamenteket. Adalékanyagaik környezetbarátak, újrahasznosított csomagolásban hozzák forgalomba a termékeket, az üres filament tekercseket visszaváltják és újra felhasználják, a keletkezett PLA hulladék visszaforgatását pedig több szinten is biztosítják. Több mint 5 éves fejlesztési folyamat eredményeképpen az elmúlt hónapokban vált teljessé a cég termékportfóliója: az ipari 3D nyomtatásban használt, fenntartható alapanyagokat gyártó cég már számos iparág számára kínál PLA (biopolimer) alapú, kompozit nyomtatószálakat. A 3D nyomtatás bevezetésével a cégek egy fenntartható technológiára váltanak, mert csökken az előállított hulladék mennyisége, kevesebb a feleslegesen felhasznált erőforrás, a helyben gyártás miatt rövidebb lesz az ellátási lánc, illetve kevesebb a szállítás.

Ugyanakkor a 3D nyomtatásban használt alapanyagok egy része nem környezetbarát, de a cég a filamentek alapanyagául a PLA-t (Polylactic Acid) használja, ami egy biológiai úton, ipari komposztálási körülmények között lebomló polimer, és amit megújuló erőforrásokból, jellemzően keményítőt tartalmazó növényekből (kukorica, cukornád stb.) állítanak elő. A PLA biopolimerek karbonlábnyoma jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományos kőolaj alapú műanyagoké. Számos olyan tulajdonsága is van azonban, ami miatt az iparban nem tudják alkalmazni. A Filamania Kft. ezeket a tulajdonságokat javítja, és ezáltal erősebb, ütésállóbb, vezetőképes, alakítható kompozit nyomtatószálakat gyárt. A Filatcium márkanév alatt létrehozott, PLA -alapú filamentek ipari alkalmazásra lettek kifejlesztve, van, amelynek magas a hőállósága, egy másik a külső behatásoknak is sokkal jobban ellenáll, egy harmadik termék gipszet tartalmaz, ami segít a részletek kirajzolhatóságában, illetve kifejlesztettek olyan terméket is, amely az elektronikai- és autóiparban használható, de olyat is, amely az egészségügyben lehet hasznos a baktériumokkal szembeni ellenállása miatt.

A zsűri kiemelte, hogy a Zöld Innováció kategóriában volt a legnehezebb a döntés, a díjat a Filamania Kft. kapta, de a PLATIO Solar napelemes térköveit is kiváló kezdeményezésnek tartották.

Sustainable World 2022
Bodnár Zsolt és Károlyi Zsuzsanna a Sustainable World 2022 konferencia Green Awards díjátadóján, kép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

Gratulálunk a győztesnek! Jövőre folytatjuk a Green Awards díjazásokat!

A konferenciáról szóló beszámolóink:

Címlapkép: Portfolio/Stiller Ákos

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
stock exhange tőzsde részvény bika medve