Ürge-Vorsatz Diána: három évünk maradt a klímaváltozás súlyos következményeinek az elkerülésére
Globál

Ürge-Vorsatz Diána: három évünk maradt a klímaváltozás súlyos következményeinek az elkerülésére

Portfolio
Ki kell használni a mostani válság kínálta lehetőségeket, és nagy hangsúlyt kell fektetni az épületek szigetelésére és az energiafelhasználás részletes átgondolására, mivel drasztikus megtakarításokat lehet így elérni - hangsúlyozta a Portfolio Sustainable World 2022 konferenciáján tartott előadásában Ürge-Vorsatz Diána. A szakember úgy véli, hogy három évünk maradt még arra, hogy a klímaváltozás legsúlyosabb következményeit elkerüljük.

A Portfolio Sustainable World 2022 konferenciájának első, Fenntarthatóság a gazdaság és a politika fókuszában tematikájú szekciójában tartott előadást Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Kormányközi Klímavédelmi Tantestületének Mérsékléssel foglalkozó Munkacsoportjának az alelnöke és a Közép-Európai Egyetem professzora. Az idei forró nyár kiemelt aktualitást adott az előadásnak, melynek központi kérdése volt, hogy feladhatók-e a hosszú távú klímacélok a rövid távú kihívások érdekében.

Ürge-Vorsatz Diána előadásában rámutatott arra, hogy két év elteltével egy újabb válsággal nézünk szembe, ami egyben lehetőséget is kínál a számunkra. Kiemelte, hogy nem sikerült teljesen jól reagálni a koronavírus okozta helyzetre, sok lehetőséget elszalasztottak ekkor a döntéshozók, nem került közelebb hozzánk a fenntarthatósági fordulat. A digitalizáció felgyorsítása egy siker volt: a home office, az online előadások, és a távügyintézés a válság elmúltával is velünk maradt, valamint a városokat is számos esetben sikerült pozitívabban átalakítani, példaként a Budapesten négyszeresére növekvő biciklis forgalmat hozta fel. Jelentős kudarc volt azonban, hogy az akkori alacsony fosszilis energiaárak mellett nem sikerült kivezetni a szubvenciókat, illetve ekkor alacsony volt a kamatkörnyezet, így könnyebb lett volna nagy beruházásigényű és kis operációs költségű projekteket - amelyek a megújuló energiára való átállásra irányulnak például - elindítani.

Ürge-Vorsatz Diána szerint elmondható egészében, hogy retorikában nagyon zöld volt a válság után a gazdaság újraindítása, azonban a gyakorlat ettől élesen eltért;

míg 2020-ban drasztikusan csökkent a kibocsátás, addig 2021-ban már a történelem második legnagyobb kibocsátásának lehettünk a szemtanúi.

Nem szabad megengedni szerinte, hogy a mostani válság adta lehetőségeket ne használjuk ki: gyorsítani kell az áttérést a megújuló energiaforrásokra, a gyors és irányított átállás az egyetlen út, mivel a fosszilis függés sebezhetővé teszi a globális gazdaságot, az átállás azonban sok új zöld munkahelyet teremtene, segítene az energiaszegénység elleni küzdelemben, és hozzájárulna az egészségesebb élethez.

Az IPCC legújabb jelentése szerint maga az energiaszektor is veszít, ha elmarad az átállás, mivel lassan már drágább a hagyományos energiatermelés fenntartása, mint a nem fosszilis energiatermelés, aminek az utóbbi időben drasztikusan alacsonyabb lett a fajlagos költsége. Az IPCC szerint a túlnyomórészt megújuló energiára támaszkodó modellek egyre inkább életképesek, lehetséges már, hogy az éves regionális termelésben 75 % fölött legyen a megújuló erőforrások aránya. Ez hazánk számára is nagy lehetőséget jelent, azonban ehhez el kell szakadni a 20. századi gondolkodásmódtól, és nem a hatalmas kiegyenlítő kapacitásokra kell koncentrálni az energiaszektorban, hanem okos technológiákra, és mesterséges intelligenciára. Fontos újragondolni Ürge-Vorsatz Diána szerint a városainkat és a rutinjainkat - adott esetben például heti egy nap távoktatást megtartani a felsőoktatásban -, és jobban átgondolni az ellátási láncokat, amelyek a helyi és környékbeli termelőket is előnyösebb helyzet tudja hozni.

Ürge-Vorsatz Diána
Ürge-Vorsatz Diána a Sustainable World 2022 konferencián (Portfolio/Stiller Ákos).

Egy 2021-2022 októbere között, Angliában végzett felmérés alapján az épületszigetelések megtérülési aránya csak ebben az egyéves időszakban a negyedére esett, jelentősen javítva az épületenergia hatékonyságát. A legfontosabb téma maga az épületfelújítás lehet, mivel a 20. század erőművei azok az épületek lehetnek, amelyek több energiát termelnek, mint használnak, azaz energiapozitívak. Ürge-Vorsatz erre példaként a Bécsi Műszaki Egyetem újonnan felújított egyik épületét hozta, ahol ez eleinte még szerinte is egy lehetetlen feladatnak tűnt, mivel megközelítőleg 450 kilowattóra kiadásra 61-nek a megtermelése volt előirányozva. Azonban, miután alaposan megnézték, hogy mire megy el a kiadás, 9300 komponens optimalizálásával, 450-ről 56 kilowattórára sikerült csökkenteni a kiadást, azaz mintegy 90 %-kal sikerült optimalizálni, így elektropozitívvá tenni a projektet.

Kiemelten fontos lesz szerinte az idei télen a levegőminőség kérdése is, mivel a várható sok fa és szemétégetés jelentős veszélyeket rejt magában. Ennek elejét venni leginkább a modern épületekben lévő hatékony levegőszűréssel lehet, amely egyben a zajszennyezés ellen is véd. Kínában példája szerint már ezek jelentik az egyik legjelentősebb motivációt a passzív házak eladásánál.

Az IPCC jelentése szerint 3 év maradt, hogy a klímaváltozás okozta súlyos hatásokat elkerüljük, és nem lesz több válság már, ami segíthet nekünk,

ezt a pillanatot kell most megpróbálni megragadni, hogy ne a régi normálisba menjünk vissza. Az LNG terminálok építése helyett az épületfelújításokra kellene például fókuszálni, mivel már beruházási szinten is olcsóbbak az energiapozitív épületek, a költségek jelentős része ugyanis a távhőrendszerhez kötődik. A itthoni jó példaként felhozott dunaújvárosi SOLANOVA-projektet említve, hasonló projektekkel hamar teljesen függetlenek lehetnénk az orosz, vagy bármilyen importált gáztól, és 2040 körül már nem kellene semmilyen gázt sem importálnia hazánknak. Ehhez oda kell a beruházásokat fókuszálni, ahol hosszútávú, sokszor örök megoldások jönnek létre. Bár tudható, hogy ez egy lassú folyamat, mert évente 2-3 %-a újítható csak meg az épületeknek, azonban annál sürgősebb, hogy elkezdődjön tényleg nagy léptékben, mert így nem csak a földgázimporttól való függőséget lehet megszüntetni, és az energiaár volatilitástól megszabadulni, hanem az energiaszegénység is felszámolható, ha megszűnnek lényegében a rezsi jellegű kiadások.

A konferencián készült további beszámolók:

Címlapkép: Portfolio/Stiller Ákos

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
urkajnai háború ukrán front oroszország percről percre frissítés