Hatalmas összegek fognak a következő években megmozdulni - Miért ennyire fontos a pénzügyi szektor zöldítése?
Üzlet

Hatalmas összegek fognak a következő években megmozdulni - Miért ennyire fontos a pénzügyi szektor zöldítése?

Portfolio
A pénzügyi szektor gyors zöldítése az egyik legfontosabb feladat a zöld átálláshoz, a hatalmas vállalati vagy akár a kisebb lakossági beruházási költségekre, az új programokra elő kell teremteni a pénzt. Milyen zöld forrásbevonási lehetősége van most egy vállalatnak? Lesz-e egyáltalán és mikor, uniós támogatás az ország klímapolitikáját is érintő nagyberuházásokra? Számíthat-e a lakossági szektor és a bankok, a Zöld Otthon Programhoz hasonló kedvezményes lehetőségekre a jegybanktól? Vajon a kormányzati támogatások és a piaci alapú zöldítés, a zöld kötvények, a zöld jelzáloglevél-vásárlási program, a zöld vállalati hitelezés elegendő lesz a jövőbeli beruházási tervek megvalósítására és a befektetőknek való megfelelésre? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a szakértők a Portfolio Sustainable World 2022 konferenciájának második szekciójában.

Ambiciózus célokat látunk a 2050-es klímasemlegességre, amihez több tízezer milliárd forintnyi beruházás szükséges. Ezek ugyanakkor megtérülő kiadások, mivel ennek eredményeként csökkennek a klímakockázatok, a működési megtakarítások, valamint a gazdasági növekedést is erősítik. A zöld pénzügyeknek ebben kiemelt szerepe van. Az MNB többféle programot hirdetett meg a környezeti fenntarthatóság előmozdítása érdekében - mondta el Holczinger Norbert, az MNB, Fenntartható Pénzügyek Főosztály vezetője. Ezek közül egyik legfontosabb a Zöld Program, ami az alábbi célok elérését segíti:

  • pénzügyi rendszer ellenállóképességének javítása
  • környezeti kockázatok feltárása
  • zöld finanszírozási környezet fejlesztése
  • kapcsolatok, oktatás, kutatás fejlesztése
  • hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatok erősítése
  • MNB saját működésének zöldítése

"Szeretnénk a hazai pénzügyi szektornak iránymutatást adni, hogy hogyan induljanak el ezen az úton, ebben a zöld ajánlás segít, melynek nyáron jelet meg a frissített verziója. A tőkekövetelmény-kedvezmény ösztönzőleg hat a finanszírozásra, ezt a zöld vállalati hitelek dominálják, elsősorban megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódva, de a zöld lakossági hitelek is fontos pillérét adják a rendszernek: 2022 júniusától a tőkekövetelmény-kedvezményt energetikai felújításra is igénybe lehet venni." - tette hozzá a szakértő.

STA_5976
Holczinger Norbert, Sustainable World 2022, kép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

Az energiafelhasználásunk ötödét a háztartási fűtés adja, de ezen lehetne javítani.

A hazai ingatlanállomány energetikai szempontból meglehetősen elavult, a lakásállomány kétharmada felújítsa szorul, vagyis DD-nél rosszabb minősítésű.

A hazai zöld tőkepiac egy év alatt megduplázódott, a legnagyobb szereplőjét a zöld állampapírok adják, de a nem állami szegmensben is látható a fejlődés: több zöld vállalatikötvény-kibocsátás is történt, év elején megjelentek a fenntartható tőkepiaci stratégiához kapcsolódó ajánlások, ez szintén a fejlődés irányába hat. Az EU-tól azonban lényegesen elmarad az ESG-arány a befektetési alapoknál, 1,55 vs. 8,75%, így itt még sok tér van a fejlődésre.

Az MNB továbbra is kiemelten foglalkozik a fenntarthatósággal, zajlik a programok finomhangolása, támogató ellenőrzések, tematikus stressztesztek, oktatás, kutatás – mondta el előadásában Holczinger Norbert.

Mit ér a profit, ha zöld?

A mostani szemléletünkön sürgősen változtatni kell, hiszen a klímaváltozás nemcsak a jövő kérdése, de a mindennapi életünk része. A részvényesek is kitüntetett figyelmet fordítanak az ESG-re, akiknek az ökoszisztéma mellett a társadalmi dimenziót is szem előtt kell tartaniuk.

Az elmúlt száz évben hatalmas gazdasági növekedés történt a világban, de ez a szén-dioxid-kibocsátásban is hatalmas növekedést jelentett.

- - emelte ki előadásában Feldmájer Benjámin, európai uniós zöld fordulatért (EU Green Deal) felelős magyarországi programmenedzser, Schneider Electric. Ha nem változtatunk, a század végére akár 6 Celsius fokkal is növekedhet az átlaghőmérséklet, ami a Föld egy jelentős részét lakhatatlanná teszi. A mostani energiaáremelkedés ráadásul az ellátásbiztonságot is veszélyezteti, miközben a fosszilis energia arányát is csökkenteni kellene, mert az nem fenntartható.

A vállalatoknak a zöld profit termelésére kell átállniuk, ahol a vállalkozó és a környezeti értékek kéz a kézben járnak, ezt hívjuk fenntartható működésnek.

- tette hozzá a szakértő. A jelenlegi energiarendszer felelős a szén-dioxid-kibocsátás több mint 80 százalékáért, strukturális változás nélkül azonban nem lehet változást várni a kibocsátásban sem. Az elmúlt 250 évben négy nagy technológiai forradalom zajlott le, ami közül három hatalmas kibocsátásnövekedéssel járt, most a negyedik lehet az első, ami a kibocsátást csökkenteni fogja.

"Az ebben élen járó cégek digitalizálnak, stratégiát alkotnak és dekarbonizálnak. A mintegy 100 országban, közel 130 ezer kollégával működő Schneider Electric-nél ebben segítjük a cégeket egyszerű, kézzelfogható és működő megoldásokkal, melyek segítenek a cégek kibocsátáscsökkentésében, ami a mostani energiaárak mellett nagyon gyors megtérülést eredményeznek" – mondta el előadásában Feldmájer Benjámin.

feldmajer benjamin, sustainable world 2022
Feldmájer Benjámin, Sustainable World 2022, kép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

Fenntartható finanszírozás: hol tartunk most?

A fenntartható finanszírozás hatalmas növekedésen ment keresztül, 2020 és 2021 között duplázódott a különböző finanszírozási formák volumene. A fenntarthatósági kötvények ráadásul ennél is gyorsabban növekedtek, itt viszont nemcsak a cél a fontos, hanem a menet közbeni számszerűsítés is nagyobb hangsúlyt kap, visszajelzést adva a vállalatnak arról, hogy éppen hol tart a céljának sikeres elérésében.

Bár a szabályozás néha egy terhes dolog lehet, a „greenwashing” hátraszorításáért egyre jellemzőbb, hogy az önkéntes normák helyett kötelező szabályozások jelenjenek meg.

- emelte ki Dr. Hegedűs Levente, Counsel, bankjogi és tőkepiaci csoport, Kinstellar Budapest. "A fenntartható finanszírozásban a lendület nálunk is megvan, zöld állampapírok, zöld jelzáloglevelek, zöld kötvények – az NKP hatalmas lehetőséget teremtett abban, hogy a zöld kötvényt piacra tudják helyezni a vállalatok és a bankok. A befektetők is keresik ezeket a termékeket,

2021 végéig az NKP keretében 13 zöldkötvény-kibocsátás ment végbe, 718 milliárd forintnyi zöld kötvényt bocsátottak ki. Fontos azonban megtalálni azokat a célokat, melyek eléréséhez ez a forma szükséges.

hegedűs levente, sustainable world 2022
Hegedűs Levente, Sustainable World 2022, kép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

"Bár sokat beszélünk zöld kötvényről, a zöld hitel legalább ennyire fontos. A fenntartható finanszírozás előnyei közé tartozik, hogy a környezetre gyakorolt pozitív hatások felértékelődnek, egyre több helyen elvárássá válnak. A fenntartható hitelekben az első negyedévben volt ugyan egy visszaesés, de ez a háborús helyzetnek is köszönhető, a fejlődési trend nem áll meg, aki nem készül fel, nem fog tudni hatékony finanszírozáshoz jutni, érdemes tehát felkészülni" – hívta fel a figyelmet Dr. Hegedűs Levente.

A konferenciáról szóló további beszámolóink:

Címlapkép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nő tőzsde