Megérkezett a bikapiac Amerikába?

Portfolio
Gazdasági adatok tekintetében ma itthon és a nemzetközi porondon sem érkezett fontos adatközlés - a hét eddigi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, nagyrészt inkább csak oldalazott a piac, és a befektetők a gyorsjelentési szezon lecsengésével már inkább az amerikai és az európai jegybank jövő heti kamatdöntő ülésére készülnek. Az amerikai indexeknél folytatódott a heti szárnyalás, és az S&P 500 már szemre a bikapiaci tartományba kerül, de jövő héten a Federal Reserve még mindent átírhat.

Már fújtat a bika?

Az amerikai részvények péntek délután emelkedtek, így mindhárom fő index emelkedést mutat a héten. A kereskedés viszonylag csendes volt az elmúlt napokban, a befektetők nagyrészt kiváró üzemmódban voltak a jövő heti inflációs adatok és a Federal Reserve kamatdöntése előtt.

Azonban számos részvény nagy ralit produkált - ezzel az S&P 500 csütörtökön kilépett a medvepiacból, mivel októberi legmélyebb pontjától már elmozdult, 4300 pont fölé is ment az index. Eközben a Nasdaq Composite pedig 2019 óta a leghosszabb heti nyereségsorozatát hozta.

A Tesla, amely egész héten emelkedett, folytatta a raliját, miután a General Motors közölte, hogy 2025-től kezdve Tesla töltőportokkal ellátott elektromos járműveket fog gyártani. A chipgyártók tovább növelték az év során elért jelentős nyereségüket, mivel az Nvidia és az Advanced Micro Devices részvényei szárnyaltak, köszönhetően a mesterséges intelligencia és a számítástechnika élvonalába tartozó vállalatok iránti növekvő érdeklődésnek.

Az S&P 500 0,12%-kal, míg a Nasdaq Composite 0,16%-kal emelkedett. A Dow Jones ipari átlag 43 ponttal, azaz 0,13%-kal került feljebb.

A 10 éves kötvény hozama 3,735%-ra emelkedett az egy nappal korábbi 3,714%-ról. A hozamok a kötvényárak csökkenésével emelkednek.

Augusztus óta nem látott csúcson az S&P 500

Az S&P 500 pénteken enyhén emelkedett, és 2022 augusztusa óta először érte el a 4300-as referenciaértéket, mivel a befektetők a jövő héten megjelenő új inflációs adatokra, valamint a Federal Reserve legutóbbi politikai bejelentésére vártak. Az index 0,2%-kal emelkedett, míg a Nasdaq Composite 0,3%-kal állt magasabban a nyitószinthez képest. A Dow Jones 48 ponttal, azaz 0,1%-kal ment feljebb.

Nagyot buktak a Tesla shortolói

Az S3 Partners adatai szerint a Tesla részvényeit shortoló kereskedők körülbelül 6,08 milliárd dolláros veszteséget szenvedtek el a vállalat legutóbbi győzelmi szériája alatt. A Tesla részvénye május 24. óta mintegy 35%-kal emelkedett, és ha a rali folytatódik, akkor 11 egymást követő kereskedési napon át fog tartani - írja a Reuters.

A Tesla tartja a legnagyobb short pozíció címét világszerte, 22,43 milliárd dollár értékű részvényt adtak el shorton.

Csak 2023-ban a kereskedők 15,3 millió új Tesla-részvényt shortoltak, 3,6 milliárd dollár értékben.

Új idei csúcsokat döntögetnek az amerikai tőzsdék

Az S&P 500 és a Nasdaq pénteken új, 2023-as csúcsokat ért el, mivel a Tesla és a technológiai részvények gyors emelkedése ellensúlyozta a Federal Reserve politikai eredménye és a jövő heti inflációs adatok körüli aggodalmakat.

A Tesla részvényei 4,9 százalékkal emelkedtek eddig, és 2021 januárja óta a leghosszabb növekedési szériájukat élik a papírok, miután a General Motors beleegyezett a vállalat Supercharger-hálózatának használatába. A GM részvényei 2,5 százalékkal emelkedtek.

Az irányadó S&P 500 csütörtökön 20 százalékkal az október 12-i befejező mélypontja felett zárt, ami egy új bikapiac kezdetét jelezte egyes piaci szereplők értékelése szerint.

Másfél hónapja nem volt ilyen lendület New Yorkban

Az S&P 500 SPX, 0,19% 21 ponttal, azaz 0,5%-kal 4.315 pontra emelkedett, míg a Nasdaq Composite 0,6%-kal 13.322 pontra, míg a Dow Jones Industrial Average 0,3%-kal 33.931 pontra ugrott fel.

Mindhárom fő index jó úton van, hogy április vége óta a legmagasabb heti nyereséget könyvelje el.

Bár a pénteki nap viszonylag nyugodt, kevés gazdasági adatot közöltek, a befektetők a jövő hétre tekintettek előre, amikor a májusi inflációs adatok és a Federal Reserve kamatdöntése lesz meghatározó. Most arra számítanak a piacokon, hogy egy szigorítási kört kihagyhat a központi bank.

Nem voltak nagy izgalmak a magyar tőzsdén

Felemás mozgásokat láthattunk a blue chipeknél.

Nem voltak nagy izgalmak a magyar tőzsdén

Remek a hangulat az amerikai tőzsdéken

Pozitív felütéssel indult a kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a Dow Jones 0,1 százalékos pluszban van, a S&P 500 0,4 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,1 százalékkal került feljebb.

Remek a hangulat az amerikai tőzsdéken

Egy techcég készül a magyar tőzsdére!

A vonatkozó közlemény szerint a tőzsdére készülő Enerhash Technologies energetikai startup a megújuló erőművek többletkapacitásait használja kriptobányászatra, mindezt károsanyagkibocsátás nélkül. A magyar techcég eddig közel 3 milliárd forint értékű magánbefektetést kapott infrastruktúra-fejlesztésre és adatközpont-beruházásra, tavalyi árbevételük meghaladta az 510 millió forintot, idén pedig ennek a megduplázása a cél. Következő lépésként pedig a részvénykibocsátásra készülnek – első körben a BÉT Xtrend tőzsdén.

Egy techcég készül a magyar tőzsdére!

Történetének legnagyobb akvizícióját hajtja végre a Gloster

A Szilikon-völgyben és Londonban is aktív, 120 fős nemzetközi szoftverfejlesztő céggel bővül a Gloster csoport, olvasható a vonatkozó közleményben. A P92 IT Solutions megvásárlásával egy 30 éves múltra visszatekintő, Kaliforniában és az Egyesült Királyságban is saját leányvállalatokkal rendelkező erősíti a Gloster tőzsdei sztoriját, az akvizíciónak köszönhetően a Gloster csoport konszolidált árbevétele (magyar szabvány szerint) várhatóan mintegy harmadával, EBITDA-ja közel a felével növekedhet, az exportarány pedig már az idei év végén meghaladhatja a management előzetes 2025-ös várakozásait.

Történetének legnagyobb akvizícióját hajtja végre a Gloster

Itt a kijózanító adat: Európa egyik legdrágább üzemanyagát tankolhatják a magyarok jövőre

2024 január elejétől egy európai uniós szabályra hivatkozva jelentősen megemeli a hazai üzemanyagok jövedéki adóját a kormány, az indoklás szerint ezzel az a cél, hogy megússzuk a már évek óta levegőben lógó kötelezettségszegési eljárást. Többek között a forint gyengülésének köszönhetően valóban sokáig az uniós szintnél alacsonyabb volt hazánkban ez az adónem, a friss emeléssel azonban jócskán túlbiztosítja magát a kormány, a 2024-re meghatározott adómérték ugyanis egészen a 420 forintos euróárfolyamig elegendő. Az áfát is idevéve összesen 41,3 forinttal fog drágulni januártól a kutakon a benzin és a dízel ára - de vajon hova teszi mindez Magyarországot a kontinens rangsorában? Érdemes lesz a határmenti magyaroknak külföldre járni tankolni? Vagy akár a nem határmentieknek is?

Itt a kijózanító adat: Európa egyik legdrágább üzemanyagát tankolhatják a magyarok jövőre

Közel 2 millió eurós beruházással fiatalítja flottáját a Waberer's

A közel 2 millió euró értékű beruházással a Waberer’s 45 háromtengelyes és 5 kéttengelyes Berger pótkocsit helyez üzembe, melyeket a helyi és nemzetközi szállítmányozásban egyaránt bevetnek majd. Az alacsonyabb önsúlyú, nagyobb terhelhetőségű kocsik segítenek az üzemanyagfogyasztás csökkentésében, így gazdaságosabb és kisebb kibocsátással járó fuvarozást tesznek lehetővé - közölte a cég.

Közel 2 millió eurós beruházással fiatalítja flottáját a Waberer's

Megtörtént a részvényfelaprózás az UBM-nél

Az UBM Holding közgyűlése április 5-én a vállalat törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztásáról döntött, a részvényfelaprózás pedig mai értéknappal meg is történt. A részvényesek azért döntöttek a tranzakció mellett, mert a vállalat a következő egy évben jelentősen bővítené a tulajdonosi körébe tartozó intézményi és magánbefektetők körét.

Megtörtént a részvényfelaprózás az UBM-nél

Nagy összegben vette saját részvényeit a Richter

Megint vette saját részvényeit a Richter, ezúttal 167 millió forint értékben.    

Nagy összegben vette saját részvényeit a Richter

Osztalékszelvény nélkül forognak a Duna House papírjai

Tegnap volt az utolsó nap, amikor a 2022-es év eredménye után járó osztalékért lehetett Duna House részvényt vásárolni, ma pedig már osztalékszelvény nélkül forognak a papírok. A részvényárfolyamban látott 21,3 százalékos esést elsősorban tehát az osztalékvágás okozza.

Kisebb esés a kontinens tőzsdéin

Az elmúlt napokhoz hasonlóan ma is iránykereséssel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX és a CAC 0,1 százalékot esett, míg a FTSE 100 stagnál a kereskedésben. A spanyol vezető részvényindex eközben ugyancsak a tegnapi záróértékétől néhány pontra oldalazik, a milánói tőzsde pedig 0,3 százalékot esett.

Tavaly április óta nem látott szinten az OTP

Jelentősen felülteljesítő volt a magyar tőzsde tegnap Európában, ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy az OTP árfolyama délutáni órákban nagyot emelkedett és végül több, mint 3,2 százalékos pluszban zárt a bankpapír.

Ez abból a szempontból érdekes, hogy egyrészt a banktól nem érkezett konkrét hír, illetve a régiós bankrészvények sem teljesítettek tegnap kifejezetten jól, azonban azt érdemes megjegyezni, hogy a bank az elmúlt napokban nagy tételben vette a saját részvényeit, ami akár tegnap is támogathatta az árfolyamot (erről ma még nem kaptunk információt a Budapesti Értéktőzsde oldalán), emellett pedig a jegyzés fontos ellenállásokat tört át, ami szintén segítette az emelkedést, ráadásul a 11 500 forintos szint felett való zárás a jövőre nézve is pozitív jel volt.

Ma pedig tovább folytatódott az emelkedés az első percekben, több mint fél százalékos pluszt követően 11 590 forintos szinten is járt a jegyzés, ezzel

tavaly április óta nem látott szintre került az OTP.

Kifejezetten magas forgalom mellett zajlik a kereskedés az OTP részvényénél.

Kisebb esés a magyar tőzsdén

A hazai blue chipek felemás képet mutatnak.

Kisebb esés a magyar tőzsdén

Ha ez bejön, akkor nagy szakadás jön a tőzsdéken

A JPMorgan Chase elemzői által készített modell szerint a részvény-és kötvénypiacok közötti egyre nagyobb divergencia akár egy 20 százalékos zuhanást is eredményezhet végül az előbbinél, ha a kötvényárazások helyesnek bizonyulnak az inflációs kilátások tekintetében.

Ha ez bejön, akkor nagy szakadás jön a tőzsdéken

Óvatos emelkedés jöhet Európa piacain

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,5 százalék pluszban zárt, a S&P 500 0,6 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,3 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,84 százalékos pluszban van, a Hang Seng 0,68 százalékos pluszban áll, míg a CSI 300 1,06 százalékos mínuszban van.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,18 százalékot emelkedhet, a CAC 0,21 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,27 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,13 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,06 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,01 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Ma idehaza nem várunk fontos adatközlést, és külföldön is csak a kínai inflációra érdemes figyelni, ma ismertettték ugyanis a májusi adatot - valamivel az elemzői várakozásokhoz képest kisebb mértékben nőtt az infláció az országban. 

2023. június 5-11. makronaptár
Magyar makrogazdaság
június 6. kedd 8:30 KSH Kiskereskedelem ápr.
június 6. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
június 7. szerda 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok máj.
június 7. szerda 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák ápr.
június 7. szerda 8:30 KSH Ipar (első becslés) ápr.
június 8. csütörtök 8:30 KSH Infláció máj.
június 8. csütörtök 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) ápr.
június 8. csütörtök 11:00 KSH Előzetes ÁHT máj.
Nemzetközi makrogazdaság
június 5. hétfő 3:45 Kína Caixin BMI szolg. máj.
június 5. hétfő 16:00 USA ISM BMI szolg. máj.
június 5. hétfő 16:00 USA Gyáripari megrendelések ápr.
június 6. kedd 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések ápr.
június 6. kedd 11:00 EU Kiskereskedelem ápr.
június 7. szerda 5:00 Kína Külkereskedelem máj.
június 7. szerda 14:30 USA Külkereskedelem ápr.
június 8. csütörtök 11:00 EU GDP Q1
június 9. péntek 3:30 Kína Infláció máj.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 32,4 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 2,4 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 20,9 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 1,6 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 8,4 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 833,61 0,5% 2,3% 0,6% 2,1% 2,8% 33,6%
S&P 500 4 293,93 0,6% 1,7% 3,8% 11,8% 4,3% 54,5%
Nasdaq 14 484,54 1,3% 0,3% 9,0% 32,4% 14,8% 102,5%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 31 641,27 -0,9% 1,6% 9,3% 21,3% 12,1% 39,4%
Hang Seng 19 299,18 0,2% 5,9% -4,9% -2,4% -12,3% -37,7%
CSI 300 3 820,19 0,8% 0,3% -6,0% -1,3% -9,5% 1,1%
Európai részvényindexek              
DAX 15 989,96 0,2% 0,9% 0,2% 14,8% 10,7% 25,2%
CAC 7 222,15 0,3% 1,2% -2,9% 11,6% 12,0% 32,5%
FTSE 7 599,74 -0,3% 1,5% -2,3% 2,0% 0,1% -1,1%
FTSE MIB 27 275,04 0,8% 2,6% -0,6% 15,1% 12,5% 27,7%
IBEX 9 338,3 -0,2% 1,9% 1,4% 13,5% 5,6% -4,2%
Régiós részvényindexek              
BUX 49 342,4 1,1% 5,3% 5,8% 12,7% 22,3% 34,3%
ATX 3 160,22 0,7% 3,2% -3,1% 1,1% -6,0% -5,6%
PX 1 315,21 0,6% 1,7% -5,4% 9,4% -2,2% 22,1%
WIG20 66 093,75 0,0% 3,9% 4,7% 15,0% 17,9% 12,0%
Magyar blue chipek              
OTP 11 520 3,3% 8,5% 2,9% 13,9% 28,0% 13,2%
Mol 3 010 0,8% 6,4% 8,8% 15,7% 7,4% 10,8%
Richter 8 430 -1,3% -2,0% 1,1% 1,6% 19,3% 53,0%
Magyar Telekom 410 -0,1% -2,4% -6,4% 20,9% 11,1% -2,7%
Nyersanyagok              
WTI 71,29 -1,7% 1,7% -2,6% -11,1% -41,6% 8,4%
Brent 76,95 0,0% 3,6% -0,1% -9,4% -37,8% 0,4%
Arany 1 968,32 0,5% -0,5% -2,7% 8,4% 5,9% 51,7%
Ezüst 24,23 3,1% 1,3% -5,5% 2,0% 9,1% 44,5%
Devizák              
EURHUF 368,9 0,2% -0,5% -1,0% -7,9% -6,5% 15,2%
USDHUF 342,5096 -0,4% -0,9% 1,3% -8,7% -6,9% 25,9%
GBPHUF 429,9150 0,3% -0,4% 0,8% -4,8% -7,1% 18,0%
EURUSD 1,0771 0,6% 0,4% -2,2% 0,9% 0,4% -8,5%
USDJPY 139,7300 0,0% 0,6% 3,6% 4,9% 4,4% 27,8%
GBPUSD 1,2535 0,6% 0,1% -0,8% 4,2% -0,1% -6,5%
Kriptovaluták              
Bitcoin 26 510 0,6% -1,2% -4,3% 59,7% -12,2% 248,0%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,71 -2,1% 3,0% 5,6% -3,1% 22,6% 26,0%
10 éves német állampapírhozam 2,43 -0,9% 7,2% 4,5% -5,4% 79,0% 440,1%
10 éves magyar állampapírhozam 7,45 -0,9% -5,2% -5,7% -19,5% 1,1% 127,8%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF