Nyílik az olló a kereslet és kínálat között: bajban lesznek a vállalkozások
Üzlet

Nyílik az olló a kereslet és kínálat között: bajban lesznek a vállalkozások

Portfolio
Új kihívások sorával kell szembenéznie a cégeknek. Az energiaválság miatt a földgáz és az áram ára is az égbe szökött, és ugyan a költségek csökkenésnek indultak, a szakértők szerint az olcsó energia korának vége. Soós Szabolcs, a Solar Markt Csoport pénzügyi igazgatója, aki előadóként részt vett a Portfolio Vállalati Energiabeszerzés 2023 és Portfolio-MAGE Járműipar 2023 konferenciáján is, lapunknak többek között arról beszélt, hogy a következő években a zöld energia iránti gyors keresletnövekedés mellett a kínálati oldalon számos tényező lassítja a piaci alapú termelési kapacitások hazai elterjedését a következő években. Nehéz helyzetben lesz tehát az a cég, amelyik nem lép időben. De elkésett-e már az, aki mostanáig nem invesztált a zöld energiába? A szakember kitért arra is, beszélhetünk-e még energiaválságról, vagy a válság az új normalitás, amellyel együtt kell élnünk?

Mit gondol, mi várható a zöld energia piacán a következő években?

Itthon azok a cégek tudják teljesíteni a 2030-ra kitűzött zöld céljaikat, amelyek időben lépnek és a számukra megfelelő terméket, illetve partnert találják meg a piacon.

Azok a nagyvállalatok, amelyek nem kezdik el a jövőbeni zöld energia igényük lekötését a közeljövőben, várhatóan vagy csak nagyon drágán, vagy egyáltalán nem tudnak majd zöld energiát beszerezni,

hiszen a következő években egy jelentős olló fog nyílni a kereslet és a kínálat között.

A jelenlegi becslések alapján 2030-ra a hazai éves villamos energia fogyasztása megközelíti majd a 70 000 gigawattórát, köszönhetően az elektrifikációnak és a hazánkba érkező nagy villamosenergia igényű új gyártási kapacitásoknak. Ennek nagy részét a vállalati versenyszektor elfogyasztja, tehát a multinacionális cégek hazai leányvállalatai, illetve a velük együttműködő beszállítói kör. Az európai vállalatok által kitűzött ESG célok figyelembevételével egy konzervatívnak tekinthető 30%-os „zöldülési arány” mellett, 2030-ra a hazai vállalatok zöld áram igénye meghaladhatja az évi 15 000 gigawattóra mennyiséget.

Soós Szabolcs
Solar Markt Csoport, pénzügyi igazgató
2005-ben végzett a cambridge-i Lord Ashcroft International Business School-ban, ahol nemzetközi pénzügyek területén szerzett MA diplomát. Ezt követően 7 évig dolgozott az AIG Investments közép európai
Tovább
2005-ben végzett a cambridge-i Lord Ashcroft International Business School-ban, ahol nemzetközi pénzügyek területén szerzett MA diplomát. Ezt követően 7 évig dolgozott az AIG Investments közép európai Tovább

Ezzel a gyors kereslet növekedéssel szemben a kínálati oldalon számos olyan tényező azonosítható, amelyek lassítják a piaci alapú termelési kapacitások hazai elterjedését a következő években. A lassú és bürokratikus engedélyezési folyamatok mellett a legfőbb kihívás jelenleg a hálózat fejlesztésének időigénye, ami miatt a jelenleg fejlesztés alatt álló napelempark projektek bekapcsolási dátuma a legtöbb esetben 2027-re tolódott. Ennek köszönhetően a következő 3 évben rendkívül alacsony kapacitás lép majd a hálózatra, míg 2026-’27-ben olyan mennyiségű napelem parkot (illetve a bekapcsolásukhoz szükséges termelői alállomást) kellene egyszerre megépíteni, amiben a hazai kivitelezői kapacitás adottságai szűk keresztmetszetet okoznak. A kötelező átvételi (KÁT) rendszerben tapasztalható, nagyságrendileg 50%-os megvalósulási arány a mi megítélésünk szerint a piacos elven fejlesztett projektek esetében még alacsonyabb lesz, hiszen az engedélyezési és műszaki kihívások mellett ezek a projektek egy jelentős, a magyar piacon teljesen új jelenségnek számító üzleti kihívással is szembesülnek, ami a megfelelő zöld áram termékek hiánya.

soós szabolcs
Soós Szabolcs Fotó: Portfolio/Stiller Ákos

A vállalati igények nagymértékben változtak az elmúlt évek során a zöld energia termelőkkel szemben. Korábban a vállalati fogyasztók hajlandók voltak egy projekt teljes termelését hosszú távra leszerződni és a megtermelés tényleges időpontjában korlátozás nélkül átvenni, ezt a piacon Pay-as-Produced szállítási módnak nevezik. Ez azonban olyan nagy fogyasztók esetében volt jellemző, amelyeknek a teljes villamos energia fogyasztásában a zöld erőmű termelése egy alacsony, 20% alatti részt képviselt, tehát a zöld termelés legnagyobb részét a fogyasztó a megtermelés pillanatában el is fogyasztotta. A fogyasztói ESG elvárások azóta nőttek, a vállalatok magasabb zöldülési arányt várnak el, emellett a teljes villamos energia ellátásukat egy partnertől várják el egy olyan szolgáltatási csomag keretében, ami a megújuló, időjárás függő termelésből fakadó bizonytalanságokat is kezeli és leveszi a fogyasztó válláról.

A fogyasztók tehát kiszámítható hosszú távú árazást, magas zöldülési arányt és ellátásbiztonságot várnak el a jelenlegi piaci környezetben. A Solar Markt Csoport és az E.On közös termékfejlesztése során ezekre a piaci igényekre kerestük a megoldást és így született meg a Green Cloud szolgáltatási csomag.

A Green Cloud áttörést hozhat a hazai vállalatok zöldenergia fogyasztásában. Kifejezetten olyan cégeknek ajánljuk a termék megvásárlását, amelyek már most, a többieket megelőzve biztosítani kívánják hosszú távú hozzáférésüket a zöldenergiához és néhány év alatt, a teljes dekarbonizációt és zöldátállást célozzák meg. A szolgáltatás közvetett célja a fenntartható gazdasági versenyelőny biztosítása. Az eddig szerzett értékesítési tapasztalatok alapján, a megkeresett nagyvállalatok zöme komolyan mérlegeli egy PPA szerződés megkötését, hiszen a jelenlegi energiapiaci bizonytalanságok és szélsőséges áringadozás mellett, felértékelődött a lokálisan megtermelt, független és kiszámítható áron megvásárolható zöldenergia. 

Az a cég, amelyik mostanáig nem lépett, elkésett?

A vállalati gyakorlatban a fenntarthatósági törekvések első lépése jellemzően az energiahatékonysági beruházások, ezt pedig követi a már kisebb mennyiségű elhasznált energia zöldítése. Jellemzően ez elektrifikáción keresztül valósul meg, azaz a gázzal működő rendszerek lecserélése elektromos árammal működő rendszerekre (erre egy jó példa a hőszivattyúk használatának ugrásszerű növekedése), hiszen a jelenlegi technológiai megoldásokkal az áram termelés zöldíthető.

A saját területen létesített napelemes kiserőművek egy jó első lépésnek számítanak, azon cégek számára, amelyek rendelkeznek kellő területtel, azonban az ilyen jellegű beruházási döntések esetében nagyon fontosnak tartom, hogy alapos megtérülési számítások készüljenek.

Mivel ezek a kiserőművek nem csatlakozhatnak a hálózatra, csak akkora kapacitást ésszerű telepíteni (a rendelkezésre álló helytől függetlenül), amelynek termelését a vállalat minden időpillanatban el is fogyasztja.

Mivel a napelemek termelése erősen szezonális és napszak függő, ezért ez éves szinten jellemzően 10-15% körüli zöldítési arányt tesz lehetővé.

Ami viszont egy fontos különbség, hogy

a napelemek kiszámíthatatlan termelése miatt a maradék 85%-os fogyasztás idősoros görbéje kiszámíthatatlanná válik, ami az áramdíjat erre a kiegészítő ellátásra nézve megemeli.

Fontos tehát hogy a teljes villamos ellátás tekintetében készüljenek el a megfelelő elemzések mielőtt egy cég saját beruházásba kezd.

Én személy szerint azt gondolom, hogy a gyorsan változó technológiai és termékfejlesztési elvárások (pl. egyre magasabb zöldülés arány) miatt egy saját beruházás helyett hosszú távon érdemesebb a zöldülés útján egy olyan partnet keresni, amelyik olyan energetikai szaktudással és innovációs készséggel rendelkezik, amelyek biztosítják a jövőbeni ESG céloknak való megfelelést is, hiszen ezek a célok évről évre változnak, szigorodnak.

Mit gondol, beszélhetünk még energiaválságról, vagy ez az új norma, amelyhez alkalmazkodnia kell a vállalatoknak?

Ha szigorúan a rövid távú ár görbéket nézzük, akkor enyhült a piaci volatilitás, azonban az én véleményem szerint egy új korszakba lépett az energiapiac, ahol jelentősen felértékelődtek a fenntarthatóság, kiszámíthatóság és ellátásbiztonság értékei. A klímaváltozás egyértelmű hatásai és a geopolitikai tényezők együttes hatására az olcsó import gázon alapuló fosszilis ellátás korából átléptünk a fenntartható energiatermelés és -fogyasztás korába. Rengeteg technológiai, piaci és szabályozói kihívás áll még a gazdasági szereplők előtt, de az irány egyértelmű.

Címlapkép: Portfolio

A cikk megjelenését a Solar Markt Csoport támogatta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tozsde részvény