Előfizetői tartalom

Megújul Magyarország közlekedése - Nagy fejlesztések indulnak

A magyar helyreállítási tervben önálló fejlesztési fókuszterületként jelenik meg a fenntartható zöld közlekedés, illetve szállítás. A gyakorlatilag valamennyi szállítási szegmenst érintő fejlesztési célokat számos intézkedés és jókora európai uniós források szolgálják, és megvalósulásuk a hétköznapokban is érzékelhető módon javíthatja a szektor fenntarthatóságát és az általa nyújtott szolgáltatásokat.

Az uniós helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) Magyarországra jutó forrásrészének tervezett felhasználását vázoló REPowerEU fejezettel kiegészített végleges helyreállítási terv fő fejlesztési fókuszát a zöld átmenet képezi. Az Európai Bizottság által novemberben jóváhagyott, az Európai Tanács által decemberben elfogadott - a magyar kormány által módosított -, REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási terv (HET) nagy része ezzel kapcsolatos: a terv 10,4 milliárd euró uniós forrás felhasználási céljait rögzíti, a teljes forráskeretnek pedig 67%-a a zöld átmenetet segíti.

A tervben az ország tiszta energiagazdaságra való átállását elősegíteni hivatott számos összefüggő reform és beruházás található, melyek egy része a kormány előfinanszírozásában elkezdődött, de új elemeket is tartalmaz. A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv stratégiai céljainak elérésében is fontos szerepet betöltő intézkedéscsomag elemei néhány nagy altémakörbe csoportosíthatóak, melyeket külön cikkekben mutatunk be (elektromos hálózat korszerűsítése, megújuló energiák fokozott használata, energiahatékonyság növelése, ipar dekarbonizálása, szállítás-közlekedés zöldítése, zöld készségek fejlesztése).

A fenntartható zöld szállítás-közlekedés fejlesztési fókuszterület alább ismertetett intézkedései a szállítási szektor üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkenését, egyben a személyautók és a közúti teherszállítás alternatíváinak megerősítését is eredményezhetik. Az intézkedésel az infrastruktúra, illetve járműállomány modernizációjával a fenntartható megoldások vonzerejét is növelni kívánják, különösen a közösségi közlekedését, így több felhasználó válthat autóról tömegközlekedésre, a vasút szerepe pedig nőhet a teherszállításban is. Az intézkedések között szerepel egyebek mellett vasútvonalak és vasúti irányítási rendszerek korszerűsítése, egységes tarifa- és információs rendszer bevezetése a közösségi közlekedésben, nulla kibocsátású buszok üzembe állítása, és a különböző közlekedési módok villamosítása.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés