Nagy bajban van az orosz elit: nem tudják, mit kezdjenek a sok pénzükkel
Befektetés

Nagy bajban van az orosz elit: nem tudják, mit kezdjenek a sok pénzükkel

Portfolio
Nincs könnyű dolga az orosz elitnek, amikor azon megy a gondolkodás, mit kezdjenek hatalmas vagyonukkal. Külföldön egyre több helyen nem látják szívesen sem őket, sem a pénzüket, de Oroszországban sincs sokkal kevesebb kockázat. Oroszország évek óta ösztönzőket kínál a gazdagoknak, hogy hozzák haza a pénzüket, és olyan struktúrákat hozott létre, amelyek állítása szerint védelmet nyújtanak a magánvagyonok számára. Az állami lefoglalások miatti aggodalmak azonban továbbra is fennállnak, különösen azért, mert a közelmúltban ezek száma megnövekedett - írja a Bloomberg.

Az orosz elit számára a családi vagyon átadása bonyolultabbá vált, mint valaha. Mivel az ukrajnai háború már harmadik éve tart, és a gazdagok hozzászoktak ahhoz a gondolathoz, hogy az orosz állampolgárokat már nem látják szívesen Nyugaton, a vagyonátruházás jól bevált szabályai gyakorlatilag megszűntek. Még Ciprus és Svájc - a régi kedvenc helyek - is megtiltotta, hogy olyan családi vagyonkezelői alapítványok számára menedzsmentszolgáltatást nyújtsanak, amelyeknek orosz állampolgárok a vagyonkezelői vagy kedvezményezettjei.

Míg a gazdagok egy része még mindig keresi a módját annak, hogy a családi vagyonokat Nyugaton tartsa, mások az úgynevezett baráti országokba, például az Egyesült Arab Emírségekbe helyezik át azokat, vagy végül Oroszországba viszik - különösen, ha a vagyonuk ott összpontosul.

A szankciókkal sújtott milliárdosok többsége úgy döntött, hogy hazaköltözteti vagyonát.

Oroszországnak sem mindegy, mi lesz a sorsa ezeknek a hatalmas vagyonoknak, mivel Oroszország továbbra is nagyrészt el van vágva a világ többi részétől. A Bloomberg milliárdos indexében szereplő 26 orosz együttesen mintegy 350 milliárd dollárral rendelkezik. Átlagéletkoruk 63 év, ami azt jelenti, hogy annak eldöntése az elkövetkező évtizedekben hogyan és hová akarják továbbadni vagyonukat, visszahat a gazdaságra és az üzleti szektorokra.

A Bloomberg cikke megjegyzi, hogy az orosz vagyon igen sajátos történettel bír. A most kezdődött örökösödési hullám az első azóta, hogy a bolsevikok több mint száz évvel ezelőtt átvették a hatalmat és gyakorlatilag felszámolták a magántulajdont. A modern gazdagság csak a Szovjetunió bukása után alakult ki, amikor a helyi üzletemberek az 1990-es években kihasználták, hogy az állam eladta a vagyontárgyakat, és felépítették az ország mai cégóriásait.

Oroszország, ahol nincs örökösödési adó a lakosok számára, már régóta próbálja arra ösztönözni a gazdagokat, hogy hazahozzák a pénzüket. A legutóbbi erőfeszítés 2018-ban kezdődött, amikor az ország különleges közigazgatási területeket hozott létre, ahol a hazatelepített pénzek adókedvezményben részesülhetnek. Ezt követően 2020-ban a kormány újratárgyalta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményeket néhány országgal, köztük Ciprussal, ami gyakorlatilag megnövelte a vagyon ott tartásának költségeit.

A hatóságok később olyan magánalapítványokat vezettek be, amelyek megkönnyítik a vagyonok átadását a következő generációnak azáltal, hogy a vagyont vagy a nyereséget automatikusan felosztják az örökösök között. A jogszabály 2022 eleji hatálybalépése óta mintegy 30 ilyen alapot hoztak létre.

Roman Margulis, az ASB Consulting Group ügyvezető partnere, aki segít magánszemélyeknek ilyen alapítványok létrehozásában Oroszországban, elmondta, hogy a moszkvai székhelyű cég havonta 10-15 megkeresést kap, és hogy a számok az elmúlt két évben megsokszorozódtak. Hozzátette, hogy a szankcióktól és a külföldön befagyasztott vagyonoktól való félelem növeli ezek vonzerejét. Margulis szerint azonban az érdeklődők közül csak néhányan alapítottak végül alapítványt. Sok érdeklődő inkább kivár, hogy lássa, mennyire jól működnek és mennyire biztonságosak, mielőtt elkötelezné magát. Ráadásul azoknak az örökösöknek, akik nem orosz adóügyi illetőségűek (mivel külföldön élnek), még mindig 30%-os örökösödési illetéket kell fizetniük, ami kevésbé teszi a vonzóvá a struktúrákat.

Sajátos üzleti környezetet teremt Oroszországban az is, hogy nagy jelentőséggel bírnak az informális megállapodások és garanciák, amelyek Putyin vezetése alatt alakultak ki. Bár azt mondta, hogy nem tervez privatizációt vagy államosítást, a hatóságokkal való jó kapcsolat kulcsfontosságú a vagyonelkobzások elkerülése érdekében.

Vélhetően jogos az orosz oligarchák félelme, tekintve, hogy a Novaja Gazeta Europe és a Transparency International Oroszország című lap kutatása szerint

tavaly az ügyészek csaknem ötször annyi vagyon államosítására irányuló keresetet nyújtottak be, mint 2022-ben.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
detektiv kép