Elképesztő ütemben érkeznek Magyarországra a vendégmunkások
Gazdaság

Elképesztő ütemben érkeznek Magyarországra a vendégmunkások

Portfolio
Már 120 ezer vendégmunkás dolgozik hazánkban a gazdasági tárca szerint.

Jelenleg mintegy 120 ezer vendégmunkás dolgozik hazánkban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ez azért is érdekes, mert a KSH friss adatai sokkal alacsonyabb számokat mutatnak. A KSH elemzése szerint "2023-ban az előző évihez képest a külföldi állampolgárságú alkalmazottak száma 11,7 ezer fővel, 92,7 ezer főre emelkedett, amit a harmadik országbeli munkavállalók számának jelentősebb növekedése magyaráz." Ez közel 30 ezerrel alacsonyabb szám, mint amit az NGM közölt. A KSH szerint a külföldi munkavállalók száma 2021 óta gyorsuló ütemben nő az országban.

A héten megírtuk, hogy egyre több dolgozó jön a Fülöp-szigetekről Magyarországra, de Vietnámból és Kirgizisztánból is szép számmal érkeznek hozzánk. Mindeközben az ukrán, a szlovák és a román dolgozók száma csökken. Amíg 2022-ben még csak 1100 fülöp-szigeteki volt hazánkban, addig 2023-ban már közel 6300-an dolgoztak itt, vagyis egy év alatt több mint 5 ezerrel nőtt a létszámuk. Ilyen sok munkavállaló egyetlen országból sem érkezett hozzánk. A dobogó második és harmadik fokára is távoli országok állhattak fel, egy év alatt 2200 vietnámi és 1300 kirgiz dolgozó érkezett Magyarországra.

Ezzel a harmadik országból érkező munkavállalók aránya a V4 országokban továbbra is Magyarországon a legalacsonyabb - írja az NGM. A foglalkoztatottak számához viszonyítva a külföldről érkezők aránya hazánkban 2,6%, miközben Szlovákiában 3,8%, Lengyelországban 6,4%, Csehországban pedig 17%.

Cikkünk megjelenése után a KSH közölte: a hivatal "által közzétett adatok a magyarországi munkáltatóknál bejelentett alkalmazotti jogviszonnyal rendelkező, külföldi állampolgárságú munkavállalók (adott időintervallumi) átlagos állományi létszámára vonatkoznak. Az átlagos állományi létszám számbavétele a hozzáadott érték előállításában való részvétel, illetve a keresettel való rendelkezés szempontjából történik". Utalnak arra, hogy az NGM a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által közzétett információkra támaszkodik, amely az adott időintervallumban kiadott, illetve az adott időpontban (pl. december 31-én) érvényes munkavállalási engedélyek darabszámára vonatkoznak. Érdemes megjegyezni, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint 2024. januárban 97,6 ezer fő volt a külföldi állampolgárságú alkalmazásban állók létszáma, 12,4 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
andrássy út hősök tere