Elemzők: folytatta a cikk-cakkozást a magyar gazdaság, sok még a bizonytalanság
Gazdaság

Elemzők: folytatta a cikk-cakkozást a magyar gazdaság, sok még a bizonytalanság

Az év egészét tekintve a mai első negyedéves GDP-adat alapján az elemzők átlagosan 2-3 százalékos növekedést várnak, azonban ez a prognózis még sok bizonytalansággal terhelt, főként a külső kereslet változása és a forint árfolyamának alakulása miatt. A fogyasztás és a beruházások élénkítő hatása továbbra is meghatározó lehet, míg az export oldaláról egyaránt jelentkezhetnek pozitív és negatív meglepetések. A kormány szerint már a dinamikus növekedéshez szükséges öt feltételből már négy teljesült, míg a pénzügyi tárca szerint tartható az idei, 4,5 százalékra emelt hiánycél is.

A KSH kedden közölt adatai szerint a magyar GDP az első negyedévben a vártnál jobban teljesített, éves szinten 1,1%-os, míg negyedéves alapon 0,8%-os növekedést produkálva. Ez a növekedés főként a belföldi tényezőknek köszönhető, mint például az alacsonyabb infláció és a kamatok folyamatos normalizálódása. A statisztikai hivatal azt közölte, hogy a gazdasági teljesítmény növekedéséhez legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, ezen belül főként az ingatlanügyletek és az információs, kommunikációs ág járult hozzá.

Az ipar hozzáadott értékének csökkenése viszont meglepetésre fékezte a gazdasági növekedést.

Az Erste Bank elemzői, Nyeste Orsolya és Nagy János szerint a gazdaság az első negyedévben újra erőre kapott, és a tavalyi év végén megakadt kilábalási folyamat ismét beindult. Előretekintve a továbbra is kétszámjegyű bérkiáramlás párosulva a célsávban vagy a körül ingadozó inflációs környezettel a fogyasztás beindulását eredményezheti. De kérdésesnek látják, hogy a hazai háztartások fogyasztása milyen mértékben marad az országhatáron belül, illetve mennyiben oldódik majd az elmúlt másfél év jóléti veszteségei miatt felerősödő óvatossági motívum.

A kamatkörnyezet fokozatos mérséklődése a beruházási hajlandóság lassú visszaépülését vetíti előre. E tekintetben fontos szerep hárulhat a bizonytalan sorsú uniós forrásokra. Mindemellett a meglehetősen visszafogott globális gazdaság egyelőre hátráltatja a jelentős hazai kapacitásbővítések exportlehetőségeinek kiaknázását – derül ki az Erste kommentárjából.

A második félévre prognosztizált fellendülés meghatározó lesz a hazai gazdaság szempontjából is szerintük.

Az év egészére nézve továbbra is 2,0 százalékos növekedést várnak a banknál.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint a magyar gazdaság folytatta a cikk-cakkozást: az elmúlt négy negyedévben ugyanis a stagnálás és a dinamikus növekedés váltogatták egymást. Az előző negyedév negatív meglepetése után tehát most enyhe pozitív meglepetésről beszélhetünk szerinte.

Míg a negyedéves adat esetében pozitív meglepetést látunk, az éves bázisú mutató tekintetében a konszenzusnál kisebb lett a szám. A piaci várakozás negyedéves alapon 0,5 százalékos növekedés volt. Ezzel szemben az KSH 0,8 százalékos GDP-növekedést számított az idei év első negyedévére vonatkozóan. A tavalyi évi alacsony bázisa mellett így az éves bázisú növekedés is jelentősen javult – teszi hozzá Virovácz.

Az előző negyedévben mért stagnálást követően elérkezett az elrugaszkodás, és 1,1 százalékos volt a növekedés. Fontos azt is hozzátenni, hogy a szokásosnál jóval erősebb volt a szezonális hatás is.

Erre utal legalábbis az, hogy a kevesebb munkanap hatására a nyers adat 0,6 százalékponttal lett alacsonyabb, mint a kiigazított mutató (1,7% év/év)

– emelte ki az ING elemzője.

Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza szerint a gazdaság az előző negyedév stagnálása után a jelek szerint fokozatosan visszatér a növekedési pályára.

Megjegyzi, hogy bár a KSH részletes adatokat az első becsléskor még nem közöl, felhasználási oldalról szerinte sejthető, hogy a fogyasztás és a beruházások is pozitívan járulhattak hozzá a bővüléshez. A fogyasztást nagyban segítette, hogy a reálkeresetek az első negyedéves fogyasztás szempontjából legrelevánsabb hónapokban (december és február között) 10 százalék körüli mértékben emelkedtek, azaz volt miből többet fogyasztani, még ha ezt a magasabb fogyasztást az óvatossági motívum és a magasan ragadt árszínvonal gátolta is.

„Érdemes azt is hozzátenni, hogy most a nyugdíjak vásárlóereje sem csak szinten maradt, hanem kismértékben növekedett is. A fogyasztás növekedéséhez szükséges volt az infláció normalizálódása is – az első negyedévben ez nagyjából megtörtént, bár kismértékben még így is cél fölött, de a célsávban volt az infláció” – tette hozzá.

A beruházások növekedése az építőipari adatokból sejthető szerinte: a növekedésben az alacsonyabb kamatkörnyezet, az uniós források fokozatos megnyílása, illetve a nagyvállalati beruházások játszottak szerepet Regős Gábor szerint. Ugyanakkor az önkormányzati és állami forráshiány továbbra is visszafogja a beruházásokat.

Az export növekedési hozzájárulását nehéz megbecsülni – így úgy látja, ebből a szempontból várjuk leginkább a második becslést. A gyenge ipar itt kedvezőtlen teljesítményt vetít előre, azaz a külső kereslet alakulása továbbra sem segíti a gazdaság bővülését. Ugyanakkor a szolgáltatások oldaláról nem lenne meglepő egy kedvező adat – elsősorban a turizmus alakulásának eredményeként – tette hozzá.

Az első negyedéves növekedést úgy látja, hogy éves alapon néhány tized százalékponttal felfelé húzta a szökőnaphatás is.

Regős kiemeli, hogy a külső kereslet változása kockázatot jelent, itt különösen nagy szerepe van a német gazdaságnak. Fontos kockázati tényező lesz még a forint árfolyamának alakulása, illetve ennek inflációra gyakorolt hatása, illetve a geopolitikai konfliktusok további sorsa.

Balog-Béki Márta, az MBH szenior tőkepiaci elemzője szerint a magasabb kiigazított adat hátterében az állt, hogy az idei év első negyedévében kettővel kevesebb munkanap volt, mint a 2023-as év azonos időszakában. „A friss adat a 2024-es előrejelzésünkkel összhangban van, a második negyedévtől 2% feletti gazdasági növekedést várunk (év/év alapon), az idei év egészét tekintve 2,7%-kal bővülhet a gazdaság” – írta kommentárjában.

Úgy látja, az idei növekedés fő mozgatórugója az az elhalasztott fogyasztás pótlása, amit az érdemben helyreálló reálbérek támogatnak. Az idei év elejétől az EU-s források nagyjából harmadát jelentő 12,2 milliárd eurónyi feloldott és fokozatosan beérkező EU-s források növekedésösztönző szerepe is támaszt nyújthat, főként a beruházásokon keresztül, illetve a beruházási fázisban lévő feldolgozóipari kapacitások üzembe helyezése is támogatja az ipart és a növekedést. Bár azt is véli, hogy a kormány 675 milliárd forintos beruházás elhalasztása némileg visszafoghatja ezt a hatást.

„A beruházások különösen 2025-ben lehetnek erőteljesek a kamatszint mérséklődésből következően, továbbá a tervek szerint számos jelentős feldolgozóipari fejlesztést helyeznek majd üzembe, köztük a BMW, valamint a CATL első gyára is megkezdi a termelést, ami részben megalapozza a 2025-ös növekedést” – tette hozzá.

Az NGM már győzelmet hirdet

A gazdasági adatok rávilágítanak, hogy a dinamikus gazdasági növekedés és az újraindítás öt feltételéből négy már teljesült, azaz valóban elkezdődött a növekedés fokozatos újraindítása – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium a GDP-adatra reagálva, később felsorolva az öt tételt.

A fogyasztásban megkezdődött a helyreállás és az óvatossági motívum is oldódik, a kiskereskedelmi forgalom 13 hónap után ismét növekedést ért el az idei első két hónapban, továbbá a turizmus teljesítménye is kiugró.

A beruházások fokozatosan dinamikusabbá válnak, az építőipar kirobbanóan kezdte az idei évet, az első két hónapban 9,5%-os növekedést érve el.

A munkaerőtartalék aktivizálódik, egyre több korábban inaktív jelenik meg a munkaerőpiacon, a 15-64 éves korosztályon belül a gazdaságilag aktívak száma közel 60 ezer fővel bővült.

A hitelezés élénkülésére utal, hogy a háztartásoknak és a vállalatoknak nyújtott új hitelek szerződéses összege is kétszámjegyű bővülést mutatott 2024 első két hónapjában.

Nagy Márton mindezeken túlmutatóan megállapította, hogy a magasabb növekedési fokozat eléréséhez ötödik tényezőként, a magyar export magas dinamikáját fenn kell tartani. Ezt azonban hátráltatja a háború és a külpiacok, elsősorban a német gazdaság gyengélkedése. Az export gyengélkedése ma a gazdaság újraindításának legnagyobb akadálya. Ha véget ért a háború, Magyarország újra Európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága lesz, a GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal fog növekedni.

Varga Mihály pénzügyminiszter különkommentárjában arról beszélt, hogy a növekedést segítette, hogy a foglalkoztatás rekordszinten van, a reálbérek emelkednek, a fogyasztás beindult, az építőipar és a turizmus is egyre jobban teljesít.

Várakozása szerint az év egészében 2,5 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, jövőre - az Európai Bizottság és az IMF előrejelzése szerint is - az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehet.

Fontos eredménynek nevezte, hogy a kedvezőtlen külső körülmények mellett sikerült visszatérni a növekedési pályára: a háború, a közel-keleti konfliktus és a német gazdaság gyengélkedése is visszafogja a gazdaság teljesítményét.

Ebben a helyzetben az egyensúly erősítésével a növekedést építik újra. A kormány idén 4,5 százalékra, a következő években 3 százalék alá csökkenti az államháztartási hiányt.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-2153154440