Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok
Gazdaság

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Portfolio
Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderült, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök az ülésen kifejtette, hogy szerinte nem lesz szükség kamatemelésre, és a beérkező adatokon múlik, hogy a jegybank mikor és mennyi kamatcsökkentést tud végrehajtani. Az összességében óvatos, inkább kissé laza hangulatú sajtótájékoztató erőt adott a piacoknak, a dollár gyengül.
Megosztás

Véget ért az esemény

A Fed legközelebb júniusban tart kamatdöntő ülést, amelyen a várakozások szerint nem változtatnak a kamatokon. Addig érkeznek még fontos adatok, először holnapután az amerikai munkanélküliségi adatok.

Megosztás

Nem lesz probléma, hogy a dollárkamatok nem csökkennek, míg a többi igen

Megtörténhet, hogy más országok előbb elkezdik a kamatvágást, de ez azért lehet, mert máshol nincs olyan nagy növekedés, mint nálunk, nem élvezik ezt a luxust. De mi türelmesek leszünk – mondta arra a kérdésre, hogy a Fed nem fél-e attól, hogy a relatív értelemben emelkedő dollárkamatok hátrányosan érintik a világ többi részét.

Powell azt is elmondta, hogy a Fednek hazai céljai vannak, ezekre van elsősorban tekintettel, de azt is látni kell, hogy a dollárkamatok és a többi kamat közti különbség növekedését a piacok már beárazták.

Megosztás

Mit üzen a Fed azoknak, akiknek fáj a kamatemelés?

Az infláció mindenkinek fáj, főleg azoknak, akik alacsonyabb jövedelemből élnek. A Fed használja az eszközét, hogy letörje az inflációt, ami fájdalommal jár, de a végén sikeresen mérsékelni fogja az inflációt – válaszolta arra a kérdésre, hogy a Fed mit üzen azoknak a fogyasztóknak, akiket fájdalmasan érinti a kamatemelés. Emellett Powell emlékeztetett, hogy a jegybank jelentős előrelépést ért el az infláció kapcsán.

Megosztás

Mennyire befolyásolja a Fed döntéseit az elnökválasztás?

A Fed csak egy dolgot vesz figyelembe: hogy a gazdasági feltételekhez igazítsa a kamatokat, és azt teszi, amit helyesnek gondol a gazdaság számára. "Nem mondhatom eléggé, hogy mi nem lépünk rá erre az útra. Mert akkor hol állnánk meg?" – mondta arról, hogy figyelembe veszik-e a politikai következményeket.

Mi egyszerűen nem csinálunk ilyet.

– mondta. Hozzátette: ez már a negyedik választása jegybankárként, de a politikai események sosem merültek fel a döntés során. A Fed egyszerűen ezt nem veszi figyelembe – mondta. "A politika nem része a Fed gondolkodásának" – fogalmazott.

Megosztás

Volt-e bármilyen egyeztetés a kamatemelésről?

A Fed semmilyen mértékben nem elégedett a 3%-os inflációval, a cél az, hogy elérjük a 2%-ot idővel.

A kamatemelés lehetőségéről – amit az újságírók Powell egyértelmű véleménye ellenére erősen firtatnak – azt mondta, hogy amennyiben az adatok azt teszik szükségessé, akkor a Fed természetesen emelni fog, de ennek szükségességére most nem látunk jeleket.

Megosztás

Nincs stagflációs veszély

Több út van a gazdaság előtt, nem lehet megmondani, hogy melyiknek mekkora az esélye. Szeretnék hinni benne, hogy hamarosan elkezdhetjük a kamatcsökkentést, de ez teljesen a beérkező adatokon múlik majd – mondta a kilátásokról. Powell az események következetesen kerüli a jövőre vonatkozó üzeneteket, a bizonytalan környezetet látva ez várható volt.

Arra a kérdésre, hogy reális veszélye van-e a stagflációnak, Powell azt mondta, hogy a jelenlegi gazdasági mutatók messze vannak attól, hogy stagflációtól aggódjunk, a gazdaság erős.

Megosztás

Visszatért az infláció a Fed fókuszába

Nagyon nehéz ma előre jelezni a gazdasági folyamatokat, de az előrejelzések között van olyan szcenárió is, amely szerint idén elkezdhetjük a kamatcsökkentést, egy másik szerint viszont nem.

Elmondta, hogy az infláció jelentős mérséklődésével a Fed elkezdett fókuszálni a másik céljára, a munkaerőpiacra, ám most, hogy az infláció visszatért, a jegybanknak ismét fókuszába került ez a cél is.

Megosztás

Nem lazítás a mennyiségi szigorítás letekerése

Powell egy kérdésre válaszul elmondta, hogy a mérlegpolitika kiigazítása nem ér fel a gazdaság támogatásával, ez egy régóta tervezett lépés, amelynek hatása mérsékelt lehet a piaci feltételekre.

A jegybank bejelentette ma, hogy mérsékli a mérlegében felhalmozott államkötvények értékesítését nagyjából a felére (lásd a cikk korábbi részében).

Megosztás

Megnyomja a piacokat Powell

A jegybankelnök gyakorlatilag kizárta a leendő kamatemelést, és az erős gazdaságban rejlő inflációs kockázatokat is árnyalta, ez pedig elég volt a piacok számára, hogy bevásároljanak. Az amerikai részvényindexek emelkednek, a dollár gyengül. Összességében kedvező fordulatot hozhat tehát a mai ülés, de messze még a vége.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Nem tudom, mikor és mennyit vágunk

Nem tudom megmondani, hogy mikor érjük el azt a magabiztosságot az inflációval kapcsolatban, amikor megkezdhetjük a kamatcsökkentést, így azt sem kezdeném el találgatni, hogy hány kamatcsökkentés lesz idén – válaszolta arra a kérdésre, hogy hány kamatcsökkentés lesz idén.

Megosztás

Az erős gazdaság nem feltétlenül probléma

A gazdasági aktivitás azon a szinten van, mint tavaly, nem beszélhetünk a növekedés gyorsulásáról. A pénzügyi feltételek szigorúak, a hozamok emelkedtek, és ez megfelel az inflációs folyamatoknak – mondta Powell.

Powell emlékeztetett, hogy tavaly a gazdaság erős volt, extrém feszes volt a munkaerőpiac, miközben az infláció történelmi mértékben csökkent. "Nem lehet kizárni, hogy ez az együttállás folytatódik" – mondta Powell, hozzátéve: nem lehet kizárni, hogy a kínálati oldali folyamatok tovább támogatják a dezinflációt a jövőben, de az sem kizárható, hogy a béremelkedés végül felhajtja a béreket. A Fednek nincs célja a béremelkedés szintjére vonatkozóan, de valamekkora mértékben szeretnék hűteni a gazdaságot, és ezzel összhangban van, ha a béremelkedések mértéke tovább csökken.

Megosztás

Minden a beérkező adatokon múlik

Minden döntésünk a beérkező adatokon múlik majd, de jelenleg úgy gondoljuk, hogy a kamatok a megfelelő szinten vannak. Ha az infláció erős marad, vagy a munkaerőpiac nem enyhül, de az infláció oldalazik, akkor a Fed vélhetően nem fog kamatcsökkentést végrehajtani. Munkaerőpiaci lassulás vagy inflációcsökkenés esetén viszont a Fed csökkenthet, de minden csak a beérkező adatokon múlik, most ez még nem mondható meg – mondta. A jegybank az adatok teljességét veszi figyelembe.

Megosztás

Elég magasak a kamatok?

Powell azt mondta a kérdésre válaszul, hogy a bizonyítékok alapján a kamat a restriktív tartományban van (azaz fékezik a gazdaságot), példaként az enyhülő munkaerőpiacot említette. Az újságíró visszakérdezésére, hogy eléggé korlátozóak-e a kamatok, Powell azt mondta, hogy amíg szükség, addig eléggé korlátozóak maradnak, de ezt majd a beérkező adatok válaszolják meg. Egy másik újságírói kérdésre válaszul konkrétan kimondta:

nem valószínű, hogy a Fed következő lépése kamatemelés lesz.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Mindent megteszünk, amit tudunk

Minden amit teszünk, a célunk elérését és a közérdeket szolgálja. A Fed mindent megtesz, amit tud, hogy elérje a két célját.

Jönnek a kérdések.

Megosztás

Az infláció magas, a kamatok magasan maradnak

A Fed elkötelezett a kettős mandátuma mellett. A gazdaság megközelítette a célunkat, ami jó hír, de az infláció továbbra is erős, és jelenleg nem látjuk biztosítottnak, hogy teljesül az inflációs cél. Az infláció az utóbbi hónapokban kevés javulást mutatunk.

A gazdasági aktivitás továbbra is erős. Noha a GDP-növekedés mérséklődött az első negyedévben, de az erős belső kereslet továbbra is fennmaradt – mondta Powell. A kínálati tényezők javulása sokat segített a gazdasági összkép javulásához.

A munkaerőpiac közelebb került az egyensúlyhoz, de továbbra is erős – mondta. A béremelkedések mértéke mérséklődött, de a munkaerő-kereslet még mindig meghaladja a kínálatot.

Az infláció kellemetlen meglepetést okozott az utóbbi hónapokban, és bár a rövid távú inflációs kilátások emelkedtek némileg, a hosszú távú kilátások továbbra is kedvezően állnak – mondta.

Powell ezután ismertette a döntéseket: a kamatok szinten tartását és a mennyiségi szigorítás tempójának lelassítását (lásd lent). Hozzátette: a Fed érzékeny maradt az inflációs kockázatokra. A kamatokat akkor fogjuk módosítani, ha már biztosak vagyunk benne, hogy az infláció visszatér a célhoz.

A legfrissebb adatokból ezt a bizonyosságot nem kaptuk meg, így úgy véljük, hogy a kamatok hosszabb ideig változatlanok maradhatnak

– mondja.

Megosztás

Azonnal kezd Powell

A jegybankelnök sajtótájékoztatója azonnal kezdődik, a legfontosabb üzenetekről ebben a cikkben beszámolunk. Aki maga is nézni szeretné, itt tudja megtenni:

Megosztás

Rövid értékelés Powell előtt

A közlemény összességében elég soványka lett, amin nem lehet meglepődni: a jelenlegi inflációs és reálgazdasági helyzet kiismerhetetlen, így a Fednek a kiváráson túl nem sok teendője van. A közlemény elején megemlítették a dezinfláció elakadását – ez kötelező elem volt –, ezen túl nagy megmondás nincs.

Heves piaci mozgások sincsenek egyelőre, a befektetők Jerome Powell 10 perc múlva kezdődő sajtótájékoztatójára várnak. Ott elhangozhatnak erős üzenetek.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Nincs erős üzenet egyelőre

"A monetáris politika megfelelő irányvonalának értékelése során a bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a beérkező információk gazdasági kilátásokra gyakorolt hatását. A bizottság készen áll arra, hogy szükség szerint kiigazítsa a monetáris politika irányvonalát, ha olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a bizottság céljainak elérését. A bizottság értékelései során az információk széles körét veszi majd figyelembe, beleértve a munkaerő-piaci helyzetre, az inflációs nyomásra és az inflációs várakozásokra, valamint a pénzügyi és nemzetközi fejleményekre vonatkozó adatokat" – zárul a közlemény. Ebben a szakaszban nincs új üzenet, sem meglepetés.

Megosztás

Lassít a mennyiségi szigorítás ütemén a jegybank

"Emellett a bizottság folytatja a kincstári értékpapírok, valamint az intézményi adósságok és a jelzálogfedezetű értékpapírok állományának csökkentését. Júniustól kezdődően a bizottság lassítja értékpapír-állományának csökkenési ütemét azáltal, hogy a kincstári értékpapírok havi visszaváltási felső határát 60 milliárd dollárról 25 milliárd dollárra csökkenti. A bizottság az intézményi adósságpapírok és a jelzálogfedezetű értékpapírok havi visszaváltási felső határát 35 milliárd dolláron tartja, és az ezt a felső határt meghaladó tőkekifizetéseket kincstári értékpapírokba fekteti vissza. A bizottság határozottan elkötelezett amellett, hogy az infláció visszatérjen a 2 százalékos célkitűzéshez" – írja a közlemény (kiemelés tőlünk).

A jegybank a koronavírus-válságban felhalmozott eszközöket nagy összegben bocsátotta piacra már egy ideje, ezzel likviditást szívva ki a pénzügyi rendszerből. Ennek az ütemét fogja most mérsékelni a jegybank, azaz a kötvénypiacon a kereslet némileg csökkenni fog júniustól. Ez elméletben a hozamok csökkenésével járhat, de nem lehet ennyire előre egyértelmű következtetést levonni. A döntés kapcsán aligha a monetáris politika kiigazítása, mint inkább a bankrendszerben felgyülemlett likviditás menedzselése volt a döntő tényező.

Megosztás

Addig nem lépünk, míg nem leszünk biztosak az infláció felett aratott győzelemben

"A szövetségi alapkamatláb célsávjának esetleges kiigazításait mérlegelve a bizottság gondosan értékeli a beérkező adatokat, a kilátások alakulását és a kockázatok egyensúlyát. A bizottság szerint a célsáv csökkentése helyénvaló lesz mindaddig, amíg nem szerez nagyobb bizalmat abban, hogy az infláció tartósan 2 százalék felé halad" – folytatódik a közlemény.

Ez a korábbi üzenetnek felel meg. Azt persze nem teszik hozzá, hogy a várt bizonyosságtól most jóval távolabb vannak, mint egy hónappal ezelőtt.

Megosztás

Elérjük a célt, de nem lesz gyors győzelem

"A bizottság arra törekszik, hogy hosszabb távon elérje a teljes foglalkoztatottságot és a 2 százalékos inflációt. A bizottság úgy ítéli meg, hogy a foglalkoztatási és inflációs célok elérésének kockázatai az elmúlt év során jobb egyensúlyba kerültek. A gazdasági kilátások bizonytalanok, és a bizottság továbbra is nagy figyelmet fordít az inflációs kockázatokra" – áll a közleményben (kiemelés tőlünk).

A jegybank a közleményben kiemeli az inflációs kockázatokat, és megemlíti, hogy az inflációs és a foglalkoztatottsági cél elérése hosszabb időt vehet igénybe. Ezzel is reagál a jegybank a dezinfláció elakadására, ami nyilvánvalóvá tette, hogy a kamatok egyelőre magas szinten maradnak.

Megosztás

Elakadt a dezinfláció - figyelmeztet a Fed

"A legújabb mutatók azt jelzik, hogy a gazdasági tevékenység továbbra is szilárd ütemben bővül. A munkahelyek számának növekedése továbbra is erőteljes, a munkanélküliségi ráta pedig alacsony maradt. Az infláció az elmúlt évben mérséklődött, de továbbra is magas" – áll a jegybank közleményében. A legfontosabb mondat ezután jön:

Az elmúlt hónapokban nem történt további előrelépés a bizottság 2 százalékos inflációs célkitűzése felé.

Ez egy teljesen új elem a közleményben, amellyel a Fed elismerte, hogy az infláció nem a kívánalmaknak megfelelően alakul. Az áremelkedés mértéke az év első negyedévében gyorsult, ennek hatására a Fed kamatcsökkentése a piaci várakozások szerint kitolódott. Ez a mai az első ülés, amelyben a jegybank reagál a várt feletti inflációra.

Megosztás

Itt a döntés

A Fed a várakozásoknak megfelelően nem módostott az irányadó kamaton, az marad továbbra is 5,25-5,5%.

A döntést a Nyíltpiaci Bizottság tagjainak mindegyike támogatta, egyhangú döntés született.

Megosztás

Hamarosan jön a Fed kamatdöntése

A várakozások szerint a Fed ma nem változtat a kamatokon, ám annál fontosabb kérdés, hogy hogyan kommentálja a jegybank a friss inflációs és reálgazdasági fejleményeket.

A befektetők érdeklődése óriási, a jegybank üzeneteire jelentős elmozdulások lehetnek a piacokon.

Este 8 után cikkünk folyamatosan frissül. A devizapiaci és részvénypiaci fejleményekről egy másik cikkben tudósítunk, amit belinkelünk ebbe a cikkfolyamba, akárcsak a reggeli felvezető elemzésünket.

Címlapkép forrása: Getty Images

Megosztás

Erősödik a forint

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

Erősödik a forint
Megosztás

Felemás kezdés a tengerentúlon

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.

Felemás kezdés a tengerentúlon
Megosztás

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok
MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
csapadék eső zápor zivatar