Nem elég az, amit a kormány az állami kórházakra költ
Gazdaság

Nem elég az, amit a kormány az állami kórházakra költ

Portfolio
Elindult a Magyar Kórházszövetség 36. kongresszusa, ahol a magyar egészségügy legégetőbb kérdései kerülnek elő. Ez pedig most főként a kórházi adósságok újratermelődése.

A Népszava beszámolója idézi Somogyi Alízt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gazdasági igazgatóját, aki szerint

a bevételeik már rég nem fedezik a kiadásaikat.

A lap arra is emlékeztet, hogy a korábbi években szinte adósság mentes egykori intézmény mostanra több mint hatmilliárddal tartozik a beszállítóinak. 

Az első nagy sokk az energiaválsággal érkezett, amely nyomán fél év alatt 3,5 milliárdos tartozásuk lett - részletezte. Az eladósodás mértékét tovább növelte az egészségügyi anyagok árának átlagos 30%-os emelkedése. A gyógyszereknél ez már több mint a 44 százalékot is elérte, és voltak olyan orvosságok is, ahol a drágulás többszáz százalékos - ismertette. Még egy további tényezőre felhívta a figyelmet: a kórházintegráció során az ózdi, az edelényi, a kazincbarcikai, valamint a sátoraljaújhelyi került a megyei kórházuk alá, és ha ezek az intézmények nem tudnak fizetni, akkor az bizony az irányítókórház pénzügyi egyenlegére is hatással van. 

Emellett megemlítette, hogy elmaradt a finanszírozási díjak kiigazítása, de egyre több a kártérítési per is, ami emeli a költségeiket. Ismertetése szerint ezeknek nemcsak a száma növekedett meg, hanem a kifizetendő kártérítések összege is.

Hatása van a gazdálkodásra a lakosság romló egészségi állapota, a betegforgalom tervezhetetlensége - számol be a lap. A szakember szerint a központosított közbeszerzési eljárásoknak is árfelhajtó hatása van. 

A gazdasági igazgató előadása után Révész János jelenlegi országos kórházi főigazgató, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház korábbi főigazgatója egyetértett abban, hogy

értékalapú, inflációt pótló finanszírozás nélkül az eladósodást nem tudják megszüntetni.

Elárulta hozzászólásában, hogy már OKFŐ vezetőként ő maga is javasolta az egészségügyi kormányzatnak, hogy vezessék be ismét az átlagfinanszírozást, ám „ötlete” döbbenetes vereséget szenvedett.

Szerdán az Orvostechnikai Szövetség tartott sajtóeseményt, ahol Bidló Judit helyettes államtitkár jelezte: a kormány arra törekszik, hogy éven belül több adósságkonszolidációban részesüljenek az intézmények.

A Magyar Kórházszövetség szerda délután, a kongresszus első napján állásfoglalást adott ki, melyben azt hangoztatják, hogy

a mindennapi működéshez is biztosítani kell a gyógyító munkához szükséges forrásokat.

"Egyrészt gazdaságtalan az ellátórendszer folyamatos magas adósságállománnyal való működtetése, másrészt a magas szintű gyógyítást csak megfelelő körülmények között, kifogástalan szakmai eszközökkel és magasan képzett, tapasztalt szakemberek részvételével tudjuk biztosítani" - írta a szövetség. Majd azt is hozzátették: "a bizalomhiány nemcsak az egyéni, hanem a közösségi gyógyító tevékenységet is rontja. A bizalomra a gyógyításhoz folyamatosan szükségünk van".

Javaslatot is megfogalmaz a 99 tagot számláló kórházszövetség. Az egyre bonyolultabb gazdasági és technológiai környezetben a kialakult központi irányítású állami kórházrendszer akkor érheti el célját, és akkor maradhat működőképes, ha a helyi menedzsmentek nagyobb mozgásteret kapnak. A helyi városi, járási, megyei és kerületi közösségek támogatására nagy szükség van, valamint a háziorvosi alapellátó rendszerrel is még szorosabb együttműködés kialakítása szükséges. 

Szondi Zita, az OKFŐ főigazgató-helyettese az egészségügyben megindult ellenőrzéseket ismertette. A Belügyminisztérium irányítása alatt három szervezeti egység – a BM ellenőrzési főosztálya, az Egészségügyi Államtitkárság felügyeleti szolgálata, s az Országos Kórházi Főigazgatóság Ellenőrzési Főosztálya - járja az intézményeket. Az ellenőrzésekről előre értesítették az érintett egészségügyi szolgáltatókat, tudatva velük, hogy az ellenőrzések a betegfogadások lemondásának gyakoriságát illetve annak okait vizsgálják - mondta. A vizsgált esetek 100 százalékában megtalálták az indokot, hogy miért mondták vissza az ügyeleti ellátást egy-egy beteg esetében a kórházak, és miért irányították át a beteget egy másik intézménybe - ismertette.

A sürgősségi ügyeletek esetében az ellenőrzés hatására szignifikánsan csökkent a lemondások aránya

- jelezte.

„Amint kihirdettem országos kórházfőigazgatói értekezleten, hogy az ellenőrzéseket március 18-án megkezdjük, abban a pillanatban lezuhant Budapesten a lemondásoknak a száma, és lényegében az ellenőrzés végéig ez fennmaradt" - részletezte Révész János, aki szerint az ellenőrzéseknek van visszatartó ereje.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
európai unió bírósága