Verekedés a parlamentben, dühös tömegek az utcákon: robbanásközeli a helyzet a Putyint másoló országban
Globál

Verekedés a parlamentben, dühös tömegek az utcákon: robbanásközeli a helyzet a Putyint másoló országban

Portfolio
A grúziai parlament a „külföldi ügynökökről” szóló, kritikusai szerint orosz mintára készülő törvényt vitatja meg kedden, miközben hétfőn tömegek gyűltek össze tiltakozásul Tbiliszi utcáin, a képviselők között pedig verekedés tört ki.

A grúz parlament elnöke közölte, hogy a képviselők kedden megvitatják a „külföldi ügynökökről” szóló törvényjavaslat első olvasatát. Eközben az ellenzék a hétfői tiltakozásokat követően újabb demonstrációra szólított fel a szerintük orosz ihletésre született törvény ellen – írja a Reuters.

Hétfőn mintegy 5000 ember vonult ki Tbiliszi utcáira, hogy a törvényjavaslat ellen tiltakozzon. A rendőrség vízágyút is bevetett a tömeg ellen, amely „oroszoknak” nevezte a rendőröket és a kormánypárti képviselőket.

A parlamentben hétfőn egy ellenzéki képviselő ököllel ütötte meg a kormánypárti frakcióvezető fejét, amit követően kisebb verekedés tört ki a honatyák között.

Oroszországban 2012-ben fogadták el a „külföldi ügynökökről” szóló törvényt, amely szerint a külföldi szervezetektől pénzt elfogadó személyek, alapítványok és sajtótermékek „külföldi ügynökként” kell hogy regisztrálják magukat. A Grúz Álom nevű kormánypárt javaslata szerint

azoknak a szervezeteknek kellene „külföldi ügynökként” regisztrálniuk magukat, melyek támogatásuk több mint 20 százalékát kapják külföldről.

Korábban az Európai Unió figyelmeztette a decemberben tagjelöltté vált Grúziát (Georgiát), hogy a törvény elfogadása hatással lehet az ország csatlakozási folyamatára. A kormánypárt már tavaly márciusban el akarta volna fogadtatni a törvényt, de akkor az erőteljes utcai tiltakozások hatására visszakozott.

A Grúzia és Oroszország közötti viszony régóta feszült, 2008-ban ötnapos háború is volt a két ország között a szakadár Abházia és Dél-Oszétia miatt. A két régióban azóta is orosz „békefenntartók” állomásoznak.

Címlapkép forrása: Nicolo Vincenzo Malvestuto/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Ukrán  légvédelem Odessza