Huszonhat ország hadihajói gyülekeznek a Csendes-óceánon: Peking térnyerését törné le a RIMPAC
Globál

Huszonhat ország hadihajói gyülekeznek a Csendes-óceánon: Peking térnyerését törné le a RIMPAC

Portfolio
Az Egyesült Államok és a vezető európai államok hadihajókat és repülőgépeket telepítenek az indo-csendes-óceáni térségbe. A lépés célja, hogy visszaszorítsák Kína növekvő befolyását a régióban, miközben stratégiai partnerségek kiépítésére és a biztonsági együttműködés mélyítésére törekednek - számolt be az EurasianTimes.

Az Egyesült Államok és az indo-csendes-óceáni térség országai melletti szolidaritás jegyében az európai államok hadihajókat és repülőgépeket telepítenek a távol-keleti régióba, hogy visszaszorítsák Kína globális befolyásának erősödését. Németország május 7-én két hadihajót küldött, reagálva a dél-kínai-tengeri közötti feszültségekre, valamint a Tajvan hovatartozásával kapcsolatos vitára. Olaszország korábban, április 29-én indította útnak a Raimondo Montecuccoli hajót egy hat hónapos bevetésre küldi, szintén a kérdéses területre.

németország és Olaszország mellett Franciaország és Spanyolország is részt vesznek az amerikai vezetésű Rim of the Pacific (RIMPAC) gyakorlaton Hawaiin.

A RIMPAC 2024 témája a nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozza. Az ausztrál Timothy Gill hadnagy szerint növekszik az érdeklődés a gyakorlat iránt, amely szerinte mutatja a tengeri biztonság iránti igényt a világon. A hadgyakorlatot kétévente rendezik meg, idén összesen huszonhat országot vesz részt, köztük olyan fontos katonai hatalmak is, mint Ausztrália, Kanada, vagy Japán.

Az európai országok érdeklődésének növekedése egy tendencia részének tekinthető, amely különösen az ukrajnai konfliktus kirobbanását követően gyorsult fel. Gorana Grgić, a Center for Security Studies (CSS) svájci és euroatlanti biztonsági csoportjának vezető kutatója szerint az nyugati hatalmak egyre inkább riválisként tekintenek Pekingre, nem pedig partnerre.

Az Egyesült Államok kulcsszerepet játszik az euroatlanti és indo-csendes-óceáni partnerség összekapcsolásában.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó beszédeiben többször hangsúlyozta a régiós szövetségek fontosságát. Szerinte az AUKUS-megállapodás vagy az Olaszország, Japán és az Egyesült Királyság közötti katonai szerződés példák lehetnek arra, hogyan erősíthetik tovább ezeket a védelmi-biztonsági kapcsolatokat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
moszkva kreml oroszország légvédelem dróntámadás rakétatámadás stock