Prémium

Mindennapok szerződése: az adásvétel mikéntjei (x)

Portfolio
Az adásvételi szerződés a tulajdonátruházó szerződések legfontosabb típusa, mindenki által ismert jogügylet. A hétköznapok során számtalan esetben találkozhatunk adásvételi ügyletekkel, hiszen az átlagos bolti bevásárlástól kezdve, személygépkocsi megvételén keresztül, egészen egy ingatlan megvásárlásáig, minden ellenérték fejében történő tulajdonjog átruházás adásvételnek minősül. A legfontosabb fogalmi elem tehát a visszterhesség, vagyis az ellenérték megfizetése, ez határolja el az adásvételi szerződést a tulajdonátruházó szerződések más típusaitól, így az ajándékozástól és a csereszerződéstől.


Mindennapok szerződése: az adásvétel mikéntjei
A tulajdonjog tartalmára és átruházására, valamint a szerződésekre vonatkozó általános rendelkezéseket, illetve az adásvételi szerződésekre vonatkozó speciális szabályokat a Polgári Törvénykönyv tartalmazza. A tulajdonjog átruházása során a jogszabály különbséget tesz a tulajdonjog tárgya tekintetében, hiszen míg ingó dolog tulajdonjogának átruházásához a szerződés és a dolog birtokának átruházása szükséges, addig ingatlan tulajdonjogának átruházásánál a szerződésen kívül a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése is szükséges. A szerződés általánosságban a felek olyan kölcsönös és egybehangzó jognyilatkozatát jelenti, amelyből kötelezettség keletkezik a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás követelésére. A felek szabadon köthetnek szerződést és szabadon választhatják meg a másik szerződő felet, egyúttal szabadon állapíthatják meg a szerződés tartalmát is. A szerződés létrejöttéhez a feleknek a lényeges és a bármelyikük által lényegesnek minősített kérdésekben való megállapodása szükséges.

Adásvételi szerződés alapján tehát az eladó a dolog tulajdonjogának átruházására, a vevő pedig a vételár megfizetésére és a dolog átvételére köteles. Fontos rendelkezés, miszerint ha az adásvételi szerződés tárgya ingatlan, az eladó a tulajdonjog átruházásán felül köteles a dolog birtokának átruházására is, továbbá az adásvételi szerződést írásba kell foglalni. Ingatlanok esetén a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésének elsősorban közjegyző által készített közokirat, vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat alapján van helye. A jogszabályok speciális rendelkezéseket fogalmaznak meg a mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld tulajdonjogának megszerzésére vonatkozóan. A föld tulajdonjogának megszerzésére irányuló, ügyvéd által ellenjegyzett vagy közjegyző által közokiratba foglalt, külön jogszabályban meghatározott biztonsági kellékekkel rendelkező okmányon elkészített, és hatósági jóváhagyáshoz kötött szerződés bejegyzés alapjául akkor szolgálhat, ha annak eredeti példányán szerepel a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyásáról szóló záradék.

Az adásvételi ügyletek során sok esetben közjegyző jár el. A közjegyzői okirat előnye, hogy külön bírósági határozat nélkül is végrehajthatóvá válik a szerződés tartalma. Ez azt jelenti, ha valamelyik fél nem teljesít - így például nem fizeti meg a vételárat, vagy nem adja birtokba az ingatlant -, a másik félnek nem kell bírósághoz fordulnia és hosszú éveken keresztül pereskednie. Amennyiben tehát az egyik fél a közjegyzői okiratban vállalt kötelezettségeinek nem tesz eleget, a másik fél kérelmére a közjegyző a közokiratot végrehajtási záradékkal látja el. A végrehajtási záradék alapján a végrehajtó közvetlenül, peres eljárás nélkül végrehajtja a szerződésben foglalt kötelezettségeket. Összességében tehát a közjegyzői okirat segítségével elkerülhetőek a jogviták.

A cikk szerzője: dr. Mikó Ádám


Mindennapok szerződése: az adásvétel mikéntjei
Magyar Országos Közjegyzői Kamara
(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019