Üzlet

Hatalmasat zuhant a burgonya ára

Portfolio
Márciusban az agrártermékek termelőiár-szintje 4,1%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a növényi termékek ára 11,7%-kal mérséklődött, míg az élő állatoké és az állati termékeké 14,7%-kal nőtt. Az első negyedévben a mezőgazdasági termelői árak 2,3%-kal csökkentek, míg a mezőgazdasági termékek ráfordítási árszintje 5,4%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.
A gabonafélék ára 2012 harmadik hónapjában 14,3%-kal alacsonyabb volt, mint 2011 azonos időszakában. A búza és a kukorica ára az előző hónaphoz mérten nem változott, így az előbbi termék ára 24,8%-kal az utóbbié 8,4%-kal csökkent a 2011. márciusihoz viszonyítva.

A kisebb mennyiségek forgalma mellett a burgonya termelői ára márciusban jelentős mértékben, 56,3%-kal, a zöldségeké 18,7%-kal csökkent az előző év harmadik hónapjához képest. A gyümölcsök árindexe márciusban 1,0%-kal mérséklődött.

Hatalmasat zuhant a burgonya ára
A vágóállatok termelői ára 2010 májusától 2011 decemberéig folyamatosan növekedett, így márciusban 13,8%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. A vágómarha ára a törökországi export újraindulásának hatására 19,2%-kal nőtt 2011 márciusához viszonyítva. A vágósertés ára tavaly decemberben volt a csúcson, az elmúlt három hónapban kis mértékben, de folyamatosan csökkent, azonban így is 24,6%-kal magasabb volt a 2011. márciusihoz képest. A vágóbaromfi ára az elmúlt három hónapban stagnált, az előző év márciusihoz mérten 3,8%-kal nőtt.

2012 márciusában az állati termékek ára 16,8%-kal emelkedett. A tej felvásárlási ára az előző három hónapban lényegében nem változott (literenként 93 forint), de még így is 8,0%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti árat. Ebben az időszakban az étkezési tojás ára - az előző hónapok trendjét követve - drasztikusan, 65,5%-kal emelkedett.

2012. január-márciusban a mezőgazdasági termelői árak 2,3%-kal csökkentek. Hasonlóan a havi indexek termékcsoportonkénti eltérő dinamikájához, az élő állatok és állati termékek árának 14,5%-os emelkedését a növényi termékek 9,3%-os árcsökkenése részben kompenzálta. 2012. január-márciusban a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,4%-kal nőttek, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 5,8, és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,4%-os növekedéséből következett.

Hatalmasat zuhant a burgonya ára
A folyó termelőfelhasználáson belül 9,8%-kal nőttek az energiaárak az üzemanyagok 13,8 és a fűtőanyagok árának 3,6%-os emelkedésének következményeként. A műtrágya árak 17,7%-kal emelkedtek 2012 első negyedévében, ezen belül az egyszerű műtrágyáké kisebb (13,5%-kal), az összetett műtrágyáké nagyobb (25,8%-kal) mértékben. A 2011. évi 27,6%-os emelkedést követően, a takarmányok ára 1,1%-kal csökkent a 2011. január-márciusi időszakhoz képest. Az egyszerű takarmányok ára 5,9%-kal csökkent, míg a keveréktakarmányok ára 2,1%-kal nőtt. Az egyszerű takarmányokon belül jelentős a gabonafélék és malomipari melléktermékek aránya, ezért ezek termelői árának hatása fokozottan érvényesül. Ezzel szemben a keveréktakarmányokat a gabona ármozgása nem befolyásolja ilyen mértékben.

Hatalmasat zuhant a burgonya ára
A mezőgazdasági beruházásokon belül a mezőgazdaságigép-beruházások árának 2,8%-os és az épületberuházások árának 1,9 %-os emelkedése figyelhető meg. A mezőgazdasági termelőiár-index és ráfordításiár-index hányadosa az agrárolló. E mutató értéke 2012. január-márciusban 92,7%, azaz 2011 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági ráfordítási árak nagyobb mértékben emelkedtek, mint a termelői árak.
Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
omw