Kiderült, melyik ágazatban hasznosulnak legjobban a támogatott vállalati hitelek
Bank

Kiderült, melyik ágazatban hasznosulnak legjobban a támogatott vállalati hitelek

Portfolio
Idén nyáron fejeződött be az Eximbank és a Budapesti Corvinus Egyetem kutatóinak közös kutatása, amely során azt vizsgálták, hogy milyen mértékű növekedést generálnak a pénzintézet által kínált exporttámogató-, beruházási- és forgóeszközhitelek a magyarországi vállalatoknál. Benk Szilárd, az Eximbank vezető közgazdásza szerint a támogatott hiteltermékeik minden ágazatban jól hasznosulnak, de jellegéből fakadóan a feldolgozóipar tudja a legnagyobb volumenű exportnövekedést produkálni a speciális hitelkonstrukciók segítségével.

A cikk megjelenését az Eximbank Zrt. támogatta.

Az Eximbank alapvetően a nemzetközi kereskedelem, a külpiaci terjeszkedés, a befektetés, és a beruházás hitelezésére szakosodott, azonban a 2010-es évektől kezdve belföldi felhasználású beruházástámogató- és forgóeszközhitelek is elérhetők a kínálatukban. Ezzel együtt a kihelyezett hitelek nagyjából kétharmadát az exporttámogató konstrukciók adják – mondta el a Portfolio-nak Benk Szilárd, a pénzintézet vezető közgazdásza. A cégek ezt a forrást jellemzően arra használják, hogy új piacokra tudjanak bevonulni, azonban a mindennapi működésük finanszírozásában is jelentős szerepet játszanak a felvett hitelek, például hosszú távon az energiafüggőségük csökkentésére is fordíthatják.

Nemrég fejeződött be az a kutatás az Eximbank és a Budapesti Corvinus Egyetem kutatóinak az együttműködésében, amely során azt vizsgálták, hogy a bank által folyósított hitelek miként hasznosulnak. Ehhez olyan kontrollcsoportot kellett találni, amelyet a pénzintézet által finanszírozott cégekhez hasonló vállalatok alkotnak, és csak abban különböznek a bank ügyfeleitől, hogy nem részesültek támogatott hitelben a vizsgált időszakban. A kutatás során az Exim három fő termékcsoportjának – exporttámogató hitelek, beruházási hitelek és forgóeszköz-finanszírozást célzó hitelek – hosszú távú hatásait mérték, különös tekintettel az exportteljesítményre, az árbevételre, a tárgyi eszközök mértékére, a munka termelékenységére és a dolgozói létszámra.

A hitelfolyósítást követő 6 év változásait monitorozva azt találták, hogy az exporttámogatásban részesült vállalatok átlagosan 65%-kal tudták növelni az exportvolumenüket, emellett növekedett az árbevételük és a dolgozói létszámuk is. A forgóeszközhitelek pozitívan hatottak a vállalat exporttevékenységére és a dolgozói létszámra, a beruházástámogató hitelek pedig átlagosan 50%-kal emelték meg az adott cég tárgyi eszközeinek számát, és jelentős árbevétel-növelő hatás is megfigyelhető volt.

Összességében elmondható, hogy a hitelek minden ágazatban nagyon jól hasznosulnak, de jellegéből fakadóan a feldolgozóipar tudja a legnagyobb volumenű exportnövekedést produkálni az említett hitelkonstrukciók segítségével, mondta el Benk Szilárd, aki hozzátette, hogy ez azonban nem jelenti azt, hogy a többi iparágat ne lenne érdemes támogatni.

Jól hasznosulnak az exporttámogatások

A kutatás során a klasszikus KKV-nagyvállalat-felosztás helyett egy egyszerűbb, foglalkoztatottak létszáma alapján meghatározott bontást alkalmaztak: külön vizsgálták az 50 főnél kevesebb, illetve több főt foglalkoztató cégeket. A nagyobb munkavállalói létszámmal rendelkező cégek esetében az exportvolumen növekedése látványosabb volt, a szakemberek véleménye szerint ennek az az oka, hogy a nagyobb vállalatok már rendelkeznek külföldi piacokkal, megvannak az összeköttetéseik más országokban is, míg egy kisebb vállalat sokszor arra használja fel az ilyen típusú hiteleket, hogy kiépítse ezeket a piacokat. Mivel Magyarország a nagy gazdaságokkal összehasonlítva kicsinek mondható, itthon nehezebben is tud egy nagyvállalat felnőni. Míg például Németországban kellően nagy a belföldi piac, hogy egy cég nagyvállalattá fejlődjön csak az anyaországi tevékenységének köszönhetően, az itthoni vállalatoknak ehhez mindenképpen ki kell lépniük a külföldi piacra, mert Magyarországon nem lehetséges ilyen mértékű terjeszkedés.

Ez viszont azt is jelenti, hogy itthon nagyon jól hasznosul bármilyen típusú exporttámogatás.

Felmerült a kutatás kezdeti szakaszában az előfeltevések megfogalmazása során, hogy azok a vállalatok, amelyek több alkalommal is részesülnek támogatott hitelben, esetleg nem jól, nem eléggé hatékonyan használják fel a rendelkezésükre bocsátott forrást, és emiatt kerül sor többszöri hiteligénylésre. A végső eredmények azonban cáfolták ezt, ugyanis pont az derült ki, hogy az első hitel hasznosul a legalacsonyabb hatásfokon, és az azt követőek egyre nagyobb mértékű növekedést produkálnak. Az elemzők véleménye szerint ennek az lehet az oka, hogy a cégek fokozatosan megtanulják egyre jobban és hatékonyabban felhasználni a hiteleket.

Bár Magyarország anticiklikus gazdaságpolitikát folytat, és a jelenlegi magas kamatkörnyezetben több támogatott vállalati hitelkonstrukció is elérhetővé vált, Benk Szilárd kiemelte, hogy gazdasági felívelés esetén is érdemes megtartani ezt a lehetőséget. Az Eximbank tapasztalatai ugyanis azt mutatják, hogy

bár recesszióban értelemszerűen jobban hasznosulnak a támogatott hitelek, alacsony kamatkörnyezet mellett is nagy növekedést tudnak a vállalatok elérni a támogatott hitelek segítségével.

Nem lehet tehát éles határvonalat vonni aközé, hogy különböző gazdasági periódusokban mennyire profitábilis ezt a hitelkonstrukciót fenntartani. A kamattámogatás megtérülése alacsony és magas kamatkörnyezet mellett is garantált, legalább kétszeres, de akár tízszeres is lehet ez a megtérülés.

A kihelyezett EXIM-hitelek esetében a kutatók azt találták, hogy egymilliárd forintnyi hitel a folyósítástól számított 6 év alatt 5-11 milliárd forintnyi exportot generál és 3-8 milliárd forintnyi árbevételt. Beruházási hitel esetén pedig 2 milliárd forint összértékű tárgyi eszközhöz segíti hozzá az igénylőt, tehát egyértelműen nagyon pozitív hatással bír a GDP-re.

A cikk megjelenését az Eximbank Zrt. támogatta.

Címlapkép forrása: © 2019 Bloomberg Finance LP

Holdblog

A nagyok raliznak, a többiek túlélnek

Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés lehetőségétől. A világ legnépesebb országa, India viszont nagyon komoly vállalatokat..

KonyhaKontrolling

Befektetési hírek: új MÁP+, LY

Így nyár elején sokfelé kell szaladnunk, ezért most csak két rövid hírről szeretnék beszámolni. Mivel alapvetően nem vagyok híroldal, ezért nem szoktam ezekkel foglalkozni, de az új MÁP+-r

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagyon gyorsan terjed egy régi-új fertőzés Magyarországon - Ezt kell tenni, hogy megelőzzük a halálos bajt!

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
citigroup_shutter