Fokozódik a chipháború: megszólalt a legnagyobb szereplő

Fokozódik a chipháború: megszólalt a legnagyobb szereplő

A világ legnagyobb chipgyártójának számító tajvani TSMC kijelentette, hogy nem számol közvetlen hatással a termelésére Kína azon döntése miatt, hogy korlátozza a félvezetők és az elektromos járművek számára létfontosságú két fém exportját - számolt be róla a Reuters. A Kína és az USA közötti kereskedelmi feszültségek eszkalálódása ellenére a TSMC továbbra is bízik abban, hogy képes fenntartani a termelési szinteket.

Milyenek az európai chipgyártás kilátásai?

Milyenek az európai chipgyártás kilátásai?

Digitális ágazati szakértők véleménye szerint pusztán az európai chipgyártó kapacitás növelésével nem lehet enyhíteni az európai feldolgozóipar kitettségét a nemzetközi beszállítói láncoknak az elektronikai alkatrészek ellátásában.

Fontos változást jelentett be az amerikai csipgyártó

Fontos változást jelentett be az amerikai csipgyártó

Az Intel szerdán bejelentette, hogy gyártási üzletága különálló egységként fog működni, bár konkrét ütemtervet nem közöltek a bővítésre vonatkozóan - írja a Reuters. Ez a hír a chipgyártó részvényeinek 5%-os eséséhez vezetett.

Kulcsfontosságú szinteken a chip gyártók részvényei

Kulcsfontosságú szinteken a chip gyártók részvényei

A chip gyártók az elmúlt hónapokban annak ellenére kerültek egy világos csökkenő trendbe, hogy számos forrásból folyamatosan áramlanak hírek a chip hiányról. Ennek természetesen hatalmas árfelhajtó hatása van, ami azonos vagy akár még javuló eredményhányadok mellett az árbevétel növelésén keresztül ezeknek a vállalatoknak is növelné az értékét. A piac azonban nem így gondolta és ezek a papírok egy olyan szintig estek, ahol a technikai elemzés szemszögéből nagyon fontos lenne, hogy az esés már rövid távon se folytatódjon. Ellenkező esetben olyan sok befektető dobná be a törülközőt, ami hosszú időre megpecsételné az ágazat sorsát.

A globális chiphiány tovább gyötri az autóipart és ez a vásárlóknak is fájni fog

A globális chiphiány tovább gyötri az autóipart és ez a vásárlóknak is fájni fog

Néhány hónap leforgása alatt a globális chiphiány az autóipar legégetőbb problémájává nőtte ki magát, mostanra gyakorlatilag nem maradt olyan szereplő, amelynek működésére kisebb vagy nagyobb mértékben ne lett volna kedvezőtlen hatással a jelenség. Ráadásul egyre több jel utal arra, hogy a félvezetők hiánya tartósan velünk marad, a chipellátás csak 2023-ban állhat teljesen helyre. Mindez az autóiparnak és a vásárlóknak egyaránt fájni fog: előbbiek a költségeik emelkedésére számíthatnak, miközben hatalmas kihívást jelent majd számukra a gyártás folyamatos biztosítás, utóbbiak pedig az új autók további drágulására készülhetnek.

Újabb brutális chipdrágulás jön

Újabb brutális chipdrágulás jön

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója jelentős áremelésre készül, ami elkerülhetetlenül a fogyasztási termékek drágulásával jár majd.  A The Wall Street Journal azt írta jól értesült forrásokra hivatkozva, hogy az áremelés 10-20 százalék lesz, a legfejlettebb félvezetők ára 10 százalékkal, míg másoké, mint például amit az autóipar is használ, 20 százalékkal emelkedhet. Az idézett források úgy tudják, hogy a tajvani cég az év végén vagy a jövő év elején emeli árait.

Ezekkel a részvényekkel rengeteget lehet keresni, ha folytatódik a globális chiphiány

Ezekkel a részvényekkel rengeteget lehet keresni, ha folytatódik a globális chiphiány

Naponta érkeznek az újabb és újabb hírek, hogy a globális chiphiány milyen problémákat okoz, elsősorban az autógyártóknál, de az árakat számos elektronikai terméknél is megemeli, és mára számos elemző megkongatta a vészharangot: akár a teljes gazdaságra is hatással lehet a szomorú helyzet, ami nyilvánvalóan hatással lehet a részvényárfolyamokra is. Van azonban egy ágazat, amelyik nagy hasznot húzhat a helyzetből: a kínálati oldalon lévő chip gyártók. Az árak rugalmassága miatt viszonylag könnyedén lehetnek képesek arra, hogy áremelésekkel jelentős mértékben megemeljék az árbevételüket és eredményhányadaikat. A befektetők ennek tudatában megkezdték ezeket a tényezőket az érintett papírok árazásába belekalkulálni. A technikai elemzés szemszögéből megnézzük néhány részvény esetén, hogy az árfolyamokban ebből mi látszik.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.