Covid-19: ajándék pocsék csomagolásban?
Gazdaság

Covid-19: ajándék pocsék csomagolásban?

Elsőre a borzasztó dolgok jutnak eszünkbe a pandémia kapcsán. Másodjára is. Én mégis harmadjára, most a kedvezőbb oldaláról szeretném megközelíteni, hogy mit tanultunk, miben lehetünk majd jobbak az idei év után.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Saját házam táján söprögetve, egy évvel ezelőtt biztos nem jutott volna eszembe megkérni a kisgyerekes kollégáimat, hogy december 14-től ne engedjék óvodába, iskolába a kicsiket, remélve, hogy segítek abban, hogy biztonságban együtt tölthesse három, szebb esetben négy generáció a karácsonyt. Azt üzentem, hogy a videóértekezlet alatt nem zavar, ha a gyerek feltűnik a háttérben.

Vagy nem gondoltam volna, hogy elküldöm a kollégákat karácsonyi bevásárlásra munkaidő alatt, ismét csak azért, hogy ne menjenek tömegbe, legyen esélye a biztonságos ünnepnek. Mi vállalatvezetők érzékenyebbek lettünk a kollégáink problémáira.

A magyar iskolákban sok tanár elküldte élete első e-mailjét, megtanultak digitális órát tartani és adminisztrálni. A feleségem iskolájában (igaz alapítványi pénzből) multimédiás eszközöket szereltek be. A magyar munkavállalók megtanulták megbecsülni a munkájukat, ha maradt. A boltokban megtanulták megbecsülni a vevőt. Kitaláltuk, hogyan lehet a megrendelt élelmiszert egy óra alatt házhoz szállítani. A magyar labdarúgó-válogatott és a Fradi megtanult nyerni és szépen veszteni. Mondjuk ez nem a vírus miatt van, hanem az olasz és ukrán edző tehet róla főleg, akik megmutatták, miről szól a modern foci...

Ha fociról beszélünk: „Panem et Circenses” - kenyeret és cirkuszi játékokat a népnek - mondta Augustus császár állítólag. Amellett, hogy imádom a focit, én a „Scientiam et vitam” híve vagyok inkább: azaz a kórházaknak és iskoláknak, amire minden áldott nap szükségünk van és nem csak évente kétszer, mint az új atlétikai stadionra.

Én arról álmodok, hogy úgy járunk az egészségüggyel, mint a kilencvenes években a benzinkutakkal.

A francia barátaim el voltak ájulva attól, hogy micsoda szuper benzinkútjaink vannak. Átugorva néhány fejlődési fázist, rögtön szuper kutakat építettünk, ugyanis addig nem sok volt.

Remélem, hogy így lesz a kórházakkal is, rájön valaki, hogy az öregedő, betegeskedő társadalomban úgy lehet millió szavazatot nyerni, hogy csodálatos az ellátás, modern AI, mesterséges intelligencia vezérelt diagnosztika működik, kedvesek az orvosok és az ápolók. Elindultunk abba az irányba a fizetésemelésekkel, hogy maradjanak, jöjjenek vissza az orvosaink, ápolóink. A lélegeztetőgépeket gyorsan beszereztük, ilyen lendülettel mindent el tudunk intézni, ha akarjuk. Senki se vitathatja, hogy a kormányunk ereje a döntéshozatali és végrehajtási képességében van. A románok, akik impotens módon építgetik autópályáikat, el vannak ájulva tőlünk.

A Randstad is tudna segíteni az egészségügyben is. Brazíliától Nyugat-Európáig mindenütt a legnagyobb ügyfeleink a kórházak. Nálunk eddig erre nem jöttek rá, hogy mi a hozzáadott értékünk a toborzás-kiválasztásban. Pedig ez egy szakma. Nem is beszélve arról, hogy az OECD-országokban minden negyedik orvos és minden hatodik ápoló külföldi.

Lehet, hogy segítség kellene nekünk is, hogy ne történjen meg az, ami most zajlik a magyar kórházakban?

Ha minderre rájövünk, lehet, hogy a modern egészségügy megteremtése lesz a legnagyobb haszna a Covid-19-nek Magyarországon.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával.

Ha hozzászólna a témához, küldje el meglátásait a velemeny@portfolio.hu címre.

Elindult a Portfolio Vélemény rovata, az On The Other Hand. A rovatról itt írtunk, a megjelent cikkek pedig itt olvashatók.

Címlapkép: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GVH_székház_logó