Új piacokra fókuszál az InterTicket: de mikor lesznek ismét koncertek Magyarországon?
Gazdaság

Új piacokra fókuszál az InterTicket: de mikor lesznek ismét koncertek Magyarországon?

Portfolio
A COVID-19 járvány okozta válság érzékenyen érintette az ország legnagyobb rendezvény-kezelő és jegyértékesítő cégét, az InterTicket Kft.-t, mégis, sok szempontból sikeres évet zárt a magyar vállalat. A kényszerhelyzet felpörgette a fejlesztéseket, és noha eddig is több lábon állt a cég, tavaly még inkább az új, felhő alapú platformon működő Smart City rendszer és az egyre inkább fókuszba kerülő Blockchain-technológiák fejlesztése felé fordultak. A vállalat átmeneti, nehezebb likviditási helyzetből való kilábalására a megoldást a Hiventures kockázati tőkealap-kezelő KKV Mentőterméke jelentette.

Az InterTicket több mint 20 éve van jelen a magyar piacon, legsikeresebb terméke az akár több tízezer fő befogadóképességű stadionokat is kiszolgáló helyfoglalási, jegyértékesítési és vezetői információs szoftverekből álló rendszer (maga az InterTicket vagy IT platform), amelyet a cég jelentős előadóhelyek, színházak, fesztiválok, sportrendezvények számára fejlesztett ki. Épp ezért 2020 kihívás elé állította a magyar vállalkozást, hiszen a rendezvénypiacot nagyon érzékenyen érintette a koronavírus-járvány.  Az InterTicket Kft. legjelentősebb árbevételét képező piaci forgalom jelentős visszaesést mutatott, ezért 2020 szeptemberében a Hiventures Zrt.-hez fordult.

"A visszaesést meg lehet élni drámaian, de mi úgy gondoltuk, hogy inkább az átalakulásban rejlő hatalmas lehetőségekre koncentrálunk. A piac az újraindulást követően már nem lesz ugyanolyan, mint volt, így mindenképpen új technológiai megoldásokra van szükség, új szegmensekbe kívánunk belefolyni.  Már évek óta készülünk arra a nyitásra, amely a szűkebb értelemben vett rendezvénypiac mellett az új területeket 'Covid-álló' megoldásokkal célozza.  A korlátozások utáni néhány hónapban, amikor nem nagyon látszott, hogy mikor lesz vége a pandémiának, mi is próbáltunk források után nézni. Voltak és vannak állami mentőcsomagok, jó a kapcsolatunk a bankunkkal, amely 25 éve a számlavezetőnk, de végül különböző csatornákon keresztül mégis a Hiventures-höz jutottunk el. Már a befektetés kezdeti szakaszában bevonódott a számlavezető bankunk is, így közös érdekek mentén valósult meg egy egészséges finanszírozási mix, melyhez a tőkefinanszírozás nagyban hozzájárult” – mondta a Portfolio-nak Jobbágy Ervin, az InterTicket ügyvezetője.

A cég tavaly két kiemelt fontosságú területre irányította a fejlesztések fókuszát: a Smart City rendszer kifejezetten a távoli, intenzív kapcsolattartás eszköze, amely az önkormányzatok figyelmébe került nem csak Magyarországon, de más országokban is. A rendszer 2019 óta piacon van, több önkormányzat is használja már évek óta.

A másik ilyen terület, a Blockchain-technológia, a felhasználási fázisba érkezett, amelyre a jelenlegi, rendkívüli helyzet még inkább ráirányította a figyelmet. 

"Mára a legtöbb nemzetközi nagyvállalat, pénzintézet, valamint kiemelt állami szerv rendelkezik blockchain-stratégiával, amely egyre több konkrét fejlesztési projektekben ölt testet. A harmadik láb, amin állunk, az a jegyrendszerhez szorosan kapcsolódó streaming-rendszer: streaming szolgáltatóknak integrálunk jogosultsági és fizetési megoldásokat” – sorolta az ügyvezető, aki hangsúlyozta, már a COVID-19 megjelenése előtt is kiemelten fontos volt, hogy a cég több lábon álljon.

"Az InterTicket jelenleg 7 országban van jelen, 1000-nél is több partnere van, egymilliónál is több vásárlóval. Noha kkv-nak számít, sok startup tulajdonsággal is fel van vértezve a cég, amely kellő rugalmasságot ad a működéshez, mindemellett csúcstechnológiákat alkalmaz és folyamatosan innovációra törekszik. A cég megfelelt a KKV Mentőtermékünk paramétereinek, így erről kezdtünk el tárgyalni” – jegyezte meg Katona Bence, a Hiventures Zrt. vezérigazgatója, aki szerint az InterTicket jegyértékesítési és vezetői információs szoftverekből álló rendszere és a szolgáltatás professzionális, és ha kilábaltunk a krízisből, a nyitás után minden bizonnyal újra nagy igény fog mutatkozik majd a különböző rendezvények, események iránt.

Míg standard tőkefinanszírozásaival elsősorban növekedésre, piacbővítésre, illetve a családon kívüli cégutódlásra és M&A aktivitásra teremt új lehetőségeket a Hiventures, tavaly áprilisban bevezette KKV Mentőtermékét is kimondottan azzal a céllal, hogy segítse a vállalatok életében a válságból fakadó negatív hatások ellensúlyozását.

"Segítséget nyújtunk a hazai, korábban alapvetően nyereséges és sikeres, de a válság miatt pénzügyi nehézségekkel küzdő cégek átmeneti likviditási problémájának megoldásában, továbbá forrást biztosítunk azoknak, akik a kialakult gazdasági helyzet következtében, nem, vagy nem elégséges mértékben jutnak hitel- vagy más finanszírozáshoz. Bízunk abban, hogy mentőtermékünk révén a kkv-k felkészülve és megerősödve állnak majd készen az újraindításra” – mondta a Hiventures Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, azzal, hogy friss tőke kerül a cégbe, javul a vállalkozás mérlegszerkezete, ami innentől új hitelek bevonását teszi lehetővé.

A zárt konstrukcióval kapcsolatban kifejtette, a futamidő 7 év, vagyis az eladási jog a tulajdonosok felé a 7. évtől nyílik meg, az elvárt hozam évi 5,1%, a tőkealap tulajdonosi részesedése a cégben pedig mindösszesen 1%, ami a futamidő közben bármikor kivásárolható.

Jobbágy Ervin egyébként optimista, mint mondta, annak ellenére, hogy immár 12 hónapja kezdődött a korlátozás világszerte, a jegyértékesítő és rendezvényszervező cégek részvényei sok esetben nem estek, sőt, növekedtek.

Ez egy elképesztő tendencia. Annyira nagy a bizalom a visszatérésben világszerte, hogy ez a részvényeken is meglátszik

– mondta, hozzátéve, komoly problémák lesznek a legnagyobb rendezvényszervező és jegyértékesítő cégeknél, amelyek üzletpolitikai okokból vouchereket vagy kuponokat bocsátott a vásárlók rendelkezésére, melyek egy későbbi rendezvény látogatására fordíthatók.  Véleménye szerint azok a cégek profitálhatnak a jelenlegi helyzetből, akik több lábon állnak, nem csak a rendezvénypiacra támaszkodnak.

"Az elmaradt rendezvényeket várhatóan 2021-ben vagy 2022-ben tartják majd meg, ezekre azonban bevételt épp a kuponok, voucherek miatt nem nagyon fognak tudni realizálni. Görgetnek maguk előtt egy jelentős problémát a promóterek és a jegyértékesítő cégek egy része is, itt komoly átrendeződések várhatók” – mondta az ügyvezető, hozzátéve, Magyarországon már érezni a piac éledezésének jeleit, nagyjából 500-600 rendezvény jegyei érhetők el már az idei évre.

A cikk megjelenését a Hiventures Zrt. támogatta.

Címlapkép: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
iphone 12 apple