Burger Market
Gazdaság

Farkasszemet néz a koronavírus-járvánnyal a vendéglátóipar, sokan ebbe a mentőövbe kapaszkodnak

Portfolio
Súlyosan érintette a magyar vendéglátószektort a villámként lecsapó koronavírus járvány, sokan húzták le a rolót, azonban gyorsan jöttek a szektort segítő intézkedések is. A budapesti Burger Market a válság előtt a turizmus és a belföldi kereslet növekedését jól kihasználva készült további terjeszkedésre, amit azonban a koronavírus meghiúsított. Bár a fejlesztésre szánt tartalékoknak és a gyors átstrukturálásoknak köszönhetően a vállalkozás önerőből átvészelte a lezárásokat, de azok így is évekkel visszavetették a céget a fejlődésben. A Hiventures mentőprogramjának segítségével azonban most lehetővé válik, hogy a cég visszaálljon a korábbi növekedési pályára, a tőkepiacon megszokottnál kedvezőbb feltételek mellett biztosítva ennek finanszírozását.

A Burger Market 2015-ben került fel a mára igen színes budapesti kézműves hamburger-térképre, és sikerrel különböztette meg magát a piactól az Egyesült Államokban már dübörgő slow food, vagy fast casual koncepcióval, melynek lényege, hogy a street food ételeket friss alapanyagokból, magas minőségben készítik. A koronavírus miatti lezárások első hulláma ezt a komoly felívelési időszakot szakította meg.

„Ez egy rendkívül munkaigényes üzletág, nehezen automatizálható, emberek szolgálnak ki, főznek a konyhában, végzik a könyvelést. Nagyon fájdalmas döntéseket kellett meghozni, hogy át tudjuk vészelni ezt az időszakot: a személyzetünket jócskán csökkenteni kényszerültünk. A különböző szolgáltatókkal – az üzlethelyiségek bérbeadói, a bank, a beszállítók, az adóhatóság – újratárgyaltuk a szerződéseinket, átütemeztünk adókat, és bár rengeteg adminisztrációval járt, de a kormányzattól is kaptunk támogatást” – sorolta a Portfolio-nak Szalontay Tamás, a Burger Market tulajdonosa, ügyvezető igazgatója, milyen intézkedésekre volt szükség ahhoz, hogy ne kelljen lehúzni a rolót.

Burger Market
Závodszky Zoltán, a Burger Market tulajdonosa, gazdasági ügyekért felelős vezetője fotó: Mónus Márton

A szektor legtöbb vállalkozásának meg kellett hoznia ezeket a fájdalmas döntéseket, a két éttermet működtető új hullámos burgerezőnél ez körülbelül 40 fő elbocsátást jelentette. „Ez nem pusztán üzleti döntés volt - akkor valószínűleg mindenkit elküldtünk volna - a csapat egy részét mindenképpen szerettük volna megtartani, akivel újra lehet majd nyitni, újra lehet majd építkezni” – tette hozzá Szalontay.

Elindították a házhozszállítást is, de az sem ment egyik napról a másikra: „Ugyanúgy fel kell építeni a brandet online is, ahogy offline egy éttermet és egy vendégkört: mind a három nagy házhozszállító céggel nagyon erős kapcsolatot ápoltunk, akciókat, promóciókat csináltunk, hónapról hónapra egyre nagyobb online vendégkörünk lett. Ezzel együtt ez nem volt egy nyereséges időszak, de az 5 százalékos áfával fenn tudtuk tartani a működésünket és nem kellett bezárni” – összegzi az elmúlt időszakot Závodszky Zoltán, a cég másik tulajdonosa, gazdasági ügyekért felelős vezetője, aki szerint

jellemzően az tudta átvészelni az elmúlt másfél évet, aki a válság előtti bődületes pezsgést kihasználta arra, hogy tartalékot halmozzon fel és megvolt a megfelelő üzemmérete.

Jókor jött az új tőkeprogram

Bár utólag a tulajdonosok ki tudják jelenteni, hogy a cég működését a korona-válság alapjaiban nem veszélyeztette, viszont minden tartalékukat felemésztette, így fejlesztési elképzeléseiket is keresztülhúzta.

Ha nem jutunk plusz forráshoz, minden tervünk, elképzelésünk a jövőre nézve – terjeszkedés, új bolt nyitása, belső innovációk, fejlesztések, digitalizációs törekvések – kútba estek volna

 – tette hozzá Szalontay.

A pénzhez jutást pedig nem könnyítette meg, hogy

a HORECA szektor kiskereskedelmi, vendéglátó része nem preferált finanszírozási célpont a kereskedelmi bankoknál.

„Kevésbé transzparensen működő üzletág ez, mint a nagy multik vagy az ipari szegmens. Bár ez ránk nem igaz, és van is banki finanszírozásunk, ez nem számított, amikor beütött a pandémia: a kereskedelmi bankoknál érthető okokból piros lámpát kapott a szektor, teljesen befagyott a banki finanszírozás” – mondta Závodszky Zoltán gazdasági vezető.

A kormányzat részéről is érkezett segítség, mint a 10 milliós újrakezdési hitelprogram, ami november 30-án futott ki. Ez sokaknak nagy támogatást jelentett, de Závodszky szerint egy közepes méretű üzletnek további mankókat kellett keresni.

Burger Market
Szalontay Tamás, a Burger Market tulajdonosa, ügyvezető igazgatója fotó: Mónus Márton

Kapóra jött viszont a Hiventures KKV Mentőprogramja, melynek célja éppen azon cégek finanszírozási támogatása, amelyek a koronavírus miatt kialakult gazdasági helyzet következtében pénzügyi nehézségekkel küzdenek, de alapvetően nyereséges és életképes cégek, viszont nem, vagy nem elégséges mértékben jutnak hitel- vagy más finanszírozáshoz.

Hozzánk azok a cégek érkeznek, amelyek az újraindításban akarnak egy kis segítséget. Túlélték a covidot, de felélték a tartalékaikat, ahhoz kell nekik forrás, hogy visszapótolják azt a pénzt, amit el kellett égetniük, és a fejlesztéseik, a növekedési lehetőségeik ne tolódjanak 2-3 évet, hanem ugyanott tudják folytatni, ahol a járvány előtt tervezték

– mondta Láving Gusztáv, a Hiventures KKVPro befektetési igazgatója, aki szerint erre nagyon jó példa a BurgerMarket esete, mert nemcsak eredményesen működtek a válság előtt, de transzparensen is, tehát papíron is kimutatható eredményeik voltak, a kellő szakértelem miatt pedig még nyereségesek is, így befektettek a cégbe.

Váratlanul és gyorsan jött az igazság pillanata

A programra való jelentkezés lehetőségét nem szűkítették szektoriális alapon, mert nem látszott előre, hogy kik lesznek azok, akik kiszorulnak a banki hitelezésből. Egy egyszerű, nagyon széles körnek elérhető tőkefinanszírozási programot próbáltak létrehozni, ugyanakkor az igényelhető finanszírozásnak volt egy árbevételhez kötött korlátja, a jelentkező cég 2019-es árbevételének maximum a felét lehetett igényelni, minimum 50 millió, de maximum 250 millió forintot, illetve a nyereségesség is feltétel volt.

Burger Market
Láving Gusztáv, a Hiventures KKVPro befektetési igazgatója fotó: Mónus Márton

„A turisztikai, vendéglátóipari ágazatban több olyan cég van, amelyikkel együtt tudtunk működni, de ott is az volt a kitétel, hogy legyen kimutatott eredmény. Nagyon sok olyan cégtől el kellett köszönnünk, amelyeknek jó vevőik voltak, de ahol 1-2 millió forintos nyereséget mutatnak ki, oda nem tudunk többszáz millió forintot befektetni, mert praktikusan több mint száz év múlva tudnának minket visszafizetni” – tette hozzá Láving, aki szerint a bankok sem azért álltak le a szektor finanszírozásával, mert nincsenek jó cégek, hanem mert nem kellően transzparens a működés, ha pedig nincsenek megfelelően bemutatva a számok, akkor azt lehetetlen finanszírozni, senki nem tudja bemutatni a döntéshozók felé azt, hogy ez nyereségesen meg tud térülni. 

Itt nem volt idő felkészülni, hogy majd a befektetőnek „kicsinosítom a cégemet”, hanem nagyon gyorsan jött el az igazság pillanata, és csak azok tudtak labdába rúgni, akik átláthatóan és prudensen működtek

 – mondta a szakember.

A BurgerMarket 150 millió forintot kapott a program keretében 7 éves futamidőre. A KKV mentőprogram jellegzetessége, hogy a Hiventures mindössze 1 százalékos tulajdonrészt kért, 5,1 százalékos hozamelvárással. „150 millió forintos befektetésnél egy ekkora cégnél jóval nagyobb tulajdonrészt szoktunk kérni, de a mentőprogrammal kifejezetten az volt a célunk, hogy egyetlen cég se ijedjen meg attól, hogy tulajdonrészt veszít. Ugyanakkor tőkebefektetőként csak úgy tudunk pénzt adni egy társaságnak, ha tulajdonrészt kapunk.”

Burger Market
fotó: Mónus Márton

Ez viszont nem jelenti azt, hogy a Hiventures belefolyna a cég napi, operatív működésébe, ahogy más befektetési termékük esetében, itt csak „csendes társként” vannak jelen. A cég tulajdonosainak ráadásul az első pillanattól kezdve visszavásárlási opciója van, tehát nem kell kivárnia a 7 éves futamidőt, ha jobbra fordul a helyzete és önerőből finanszírozni tudja a fejlesztéseket.

Závodszky szerint olyan cégek számára jó lehetőség ez, ahol „a pandémia letörte az agarakat, a lelkesedést, a motivációt. Ez a kockázati tőke ad egy olyan biztonságot, mozgásteret, hogy sokkal bátrabban élek a rendelkezésre álló forrásokkal, kevésbé félek attól, hogy mi történne, ha újabb lezárásokat rendelnek el a járvány miatt. Nyugodtan lehet tervezni, és ennek a forrásnak egy dedikált részét, amit egyeztetni kell a tőkekihelyezővel, új beruházásokra, adott esetben egy új bolt nyitására is lehet fordítani.”

Az összegből – többek között a pandémia hatására – terveznek egy intenzív belső fejlesztést, amely csökkenti a munkaerőigényt. Ez részben digitális fejlesztés, például olyan oszlopok elhelyezése, amelyeken a rendeléstől a fizetésig minden elektronikusan megvalósulhat emberi beavatkozás nélkül, de tervezik az arculat fejlesztését, modernizálását is, ahogy új boltok nyitása is szerepel a listán. „Emellett szervezeti és humán erőforrás fejlesztéseket is tervezünk azzal a céllal, hogy az operatív munkákat teljesen le tudjuk választani a tulajdonosi körről. A jövőben inkább a stratégiai döntésekkel igyekszünk foglalkozni, az operatív és gazdasági részt pedig egy nálunk sokkal hozzáértőbb menedzsment viszi majd tovább” – tette hozzá Szalontay.

A cikk megjelenését a Hiventures támogatta.

GettyImages-1236998867
tőzsdeapp brókerapp részvénykereskedelem
tőzsde részvény

Kiszámoló A huszadik jobb lesz

Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek vagy nem szeretik, amit...

Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
koronav  tavolsagtartas