Visszavonta két termékét a Coca-Cola horvátországi forgalmazója

Visszavonta két termékét a Coca-Cola horvátországi forgalmazója

Visszahívja két termékét a kereskedelmi forgalomból a Coca-Cola horvátországi forgalmazója, mert hat ember kórházba került, miután ivott ezekből a szénsavas üdítőkből - közölte szerdán a társaság. A cég vezetése az állami felügyelőség szóbeli határozata miatt döntött így, bár megjegyezték, hogy belső vizsgálatuk sem a gyártásban, sem a termékekben nem mutatott ki szabálytalanságot.

A járvány által megtépázott szektor is magához tért az USA-ban

A járvány által megtépázott szektor is magához tért az USA-ban

Az amerikai éttermi szektor foglalkoztatási adatai visszatértek a járvány előtti szintre, ami jelentős mérföldkő a szabadidős és vendéglátóipar fellendülésében - derül ki egy pénteken közzétett jelentésből. A Bureau of Labor Statistics (BLS) szerint a szektorban foglalkoztatottak száma szeptemberben 61 ezerrel nőtt augusztushoz képest.

Kiderült: ennyi látogatója volt idén a Sziget fesztiválnak

Kiderült: ennyi látogatója volt idén a Sziget fesztiválnak

Nem panaszkodhatunk, reális az idei Sziget fesztivál mintegy 420 ezres összlátogatószáma, még akkor is, ha 30 ezerrel kevesebb a tavalyinál. 2022-ben a COVID miatti kétéves kihagyás generált hatalmas igényt a fesztiválozásra – jelentette ki a Sziget főszervezője, Kádár Tamás szerdán.

Sokan örülhetnek, az utolsó pillanatban döntött könnyítésről a kormány

Sokan örülhetnek, az utolsó pillanatban döntött könnyítésről a kormány

Tegnap este rendeletben módosította a turisztikai törvény adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó elvárásait a kormány. Eszerint az eredeti tervek szerint  július 1-től teljes körűen életbe lépő, valós idejű adatszolgáltatás csak két lépcsőben, és a legkisebb vendéglátóhelyek mentesülésével valósul meg.

Erősödik a kínai gazdaság

Májusban az új megrendelések bővülése miatt emelkedett a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme - ezt mutatják a  Caixin beszerzésimenedzser-index (BMI) hétfőn megjelent adatai. A szolgáltatóipari BMI értéke 57,1 pontra nőtt az áprilisi 56,4 pontról. (A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.)

Elszabadulnak az árak, 2000-3000 forint lehet a lángos

Elszabadulnak az árak, 2000-3000 forint lehet a lángos

Az idei szezonban is számos nehézséggel néz szembe a vendéglátóipar. Elsősorban azoknak van nehéz dolguk, akik télre bezártak, mert nem könnyű új csapatot toborozni, illetve ez igencsak drága. Az energiaválság hatásai mostanra valamelyest csillapodtak: azok jártak jól, akik nem fixálták a rezsiszámlájukat. A költségek emelkedése azonban az árakon is meglátszik majd, a lángos például 2000-3000 forint is lehet a frekventált nyaralóhelyeken.

Hónapokon belül itt az 500 forintos fagyi és az 1200-1500 forintos sütemény

Hónapokon belül itt az 500 forintos fagyi és az 1200-1500 forintos sütemény

Tavalyhoz képest átlagosan 10-15 százalékos drágulás várható a cukrászati termékeknél. Egy gombóc fagylalt 450-500 forint lehet, egy szelet sütemény ára pedig 1200-1500 forintra emelkedhet idén nyáron. A cukrászatoknak többszörösére emelkedő energiaárakat, érdemben dráguló alapanyagokat és persze emelkedő munkaerőköltséget kell kitermelniük. Ráadásul a nyártól kötelező, Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz való csatlakozástól is nagyon sok cukrászvállalkozó tart, mert a cukrászdák 80 százaléka nem rendelkezik jelenleg semmilyen éttermi szoftverrel.

Baj van a repoharakkal, a BKIK ajánláscsomagot állít össze

Baj van a repoharakkal, a BKIK ajánláscsomagot állít össze

A rendezvényeken használt erős falú újrahasználható poharak (repohár) visszaváltásával kapcsolatos visszásságok elkerülésére a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szakmai önszabályozó ajánláscsomagot állít össze a vendéglátóipari vállalkozásoknak - közölte a köztestület kedden az MTI-vel.

A hotelek után az éttermekben is jön a teljes megfigyelőrendszer

A hotelek után az éttermekben is jön a teljes megfigyelőrendszer

A szakmai szervezetek a Magyar Vendéglátósok Ipartestületével együtt keményen lobbiztak a további halasztásért, a jelenlegi egyeztetések alapján azonban júliusi indulásra kell minden vendéglátó egységnek készülni az új adatszolgáltatási kötelezettség kapcsán. Nekik is regisztrálniuk kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rendszerébe, ez az "a la carte" éttermektől kedve a büfékig minden vendéglátóhelyet érint. A regisztráció önmagában pár perc alatt elvégezhető, ám a kötelező folyamatos adatszolgáltatás komoly terhet ró a vendéglátóhelyekre. Mindeközben az éttermeknek nemcsak az új feladattal kell megbirkózni, az energiaárak és az alapanyagok költségei továbbra is nagy terhet jelentenek számukra, ezért vannak, akik a bezárást választották.

Energiaválságban a turizmus - Segít a kormány támogatása?

Energiaválságban a turizmus - Segít a kormány támogatása?

Energetikai támogatást nyúlt az állam a turizmus-vendéglátásban, ami a szektorban dolgozó szakértők szerint komoly segítséget jelenthet. A problémákat azonban mindez nem oldja meg, hiszen az elszálló energiaárak mellett a beszerzési árak is sújtják a szektort.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.