Itt a bejelentés az OTP-től: nagy változás a lakástakarékoknál
Bank

Itt a bejelentés az OTP-től: nagy változás a lakástakarékoknál

Portfolio
Új lakástakarékpénztári megtakarítási formát indított március elsejétől az OTP Bank, amely magánszemélyeknek és társasházaknak egyaránt elérhető, a termék iránt máris nagy az érdeklődés – hangzott el a pénzintézet legutóbbi podcast adásában. Budai József, az OTP Lakástakarék üzleti vezetője ismertette a feltételeket is – köztük a 30 százalékos prémiumról is beszélt.

Az új konstrukció a korábban ismert, államilag támogatott formához annyiban hasonlít, hogy lakáscélra – jellemzően vásárlásra, felújításra, bővítésre, építkezésre, vagy hiteltörlesztésre – lehet fordítani, de a bank ígérete szerint a felhasználás lényegesen egyszerűbb, mint az egykor népszerű, de szigorúbb, számos megkötéssel járó konstrukció volt.

Négy vagy nyolcéves futamidő

Az új lakástakarék egyik legfontosabb jellemzője, hogy a bank prémiumot fizet az ügyfelek megtakarítása után.

A szerződést 4 vagy 8 évre lehet megkötni, előbbit 10, utóbbit 30 százalék prémiummal jutalmazza a bank.

A konstrukció havi, rendszeres megtakarításra épül, amely 10 és 50 ezer forint között lehet, a szerződő döntése szerint. A futamidő során az összeg módosítható, az összegyűlt megtakarítás pedig ellenőrizhető, nyomonkövethető. Egy ügyfél több szerződést is köthet.

Akár 30 százalék prémium

Ha például valaki 4 éves szerződést köt, és havi 20 ezret takarít meg, akkor a negyedik év végén 960 ezer forint tőkéje gyűlik össze, amelyre 10 százaléknyi, azaz 96 ezer forint prémiumot fizet a bank, és az ügyfél kap még egy viszonylag kismértékű, 0,1 százalékos betéti kamatot is.

Ha valaki 8 évben gondolkodik, és havi 50 ezret tud vállalni, annak a nyolcadik év végén 4,8 millió forint a tőkéje, amelyre már 30 százalék, vagyis 1,44 millió forint prémium jár.

Az említett betéti kamatot természetesen így is megkapja az ügyfél.

A lejáratkor az ügyfél előre fixált 7,9 százalékos kamat mellett hitelt is vehet fel. A teljes hiteldíjmutató (THM) a négyéves konstrukció esetében 10,9, a nyolcévesnél 10,4 százalék, az egységesített betéti kamatláb mutató (EBKM), a rövidebb futamidő esetén 2,89-3,44, a hosszabbnál 5,37-5,64 százalék. A konstrukció aláírásakor 1 százalékos szerződési díj merül fel költségként, később pedig havi 150 forintos számlavezetési díjjal kell számolni.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

Fotó: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
deutsche bank frankfurt getty stock