Előfizetői tartalom

Új részletek jöttek a nagy magyar áfabevétel-rejtélyről

A költségvetésbe befizetett bruttó áfabevételek alakulása egyre aggasztóbb, de legalább a kiutalások mértéke enyhül és kezd normalizálódni - olvasható ki a napokban megjelent első kilenchavi részletes államháztartási adatokból. Bemutatjuk, hogy pontosan milyen gazdasági folyamatok állhatnak az érdekes gazdasági jelenség mögött, amely rányomta a bélyegét a teljes idei költségvetés teljesítményére.

Az idei költségvetésben a legérdekesebb szál az áfabevételek alakulása. Már az első néhány hónap után sokan kongatták a vészharangot, hogy ebből nagy baj lehet, most pedig ezek a figyelmeztetések valóra váltak, sőt. Az államháztartás részletes szeptemberi adatainak elemzése megerősíti, hogy az áfabevételek alakulása nagyon félresiklott.

Az állami büdzsébe beérkező általános forgalmi adó bevételeket érdemes 3 szempontból is megvizsgálni. Egyrészt a "nettó" sort, ami tulajdonképpen a költségvetés egyenlegét javítja (vagyis a befizetések és a kiutalások eredője), másrészt a bruttó bevételeket, harmadrészt a cégek felé történő kiutalásokat, vagy más szemszögből a visszaigényléseket.

A költségvetés áfabevételi során szereplő adatok (vagyis a nettó sor) szerint idén 5064 milliárd forint folyt be ezen a jogcímen a közös kasszába, míg tavaly kilenc hónap alatt 5044 milliárd forint. Vagyis lényegében stagnált az áfabevétel a tavalyi évhez képest, ami egészen ijesztő jelenség a tomboló infláció közepette. Jól látható az alábbi ábrán, hogy az idei áfaegyenleg gyakorlatilag rásimul a tavalyi áfaegyenleg alakulására.

Érdemesebb ezért egy szinttel mélyebbre menni és megvizsgálni, hogy a "nettó áfaegyenleg" pontosan hogyan is állt elő. Kezdjük a "bruttó áfabevételekkel", vagyis azzal, hogy ténylegesen mekkora általános forgalmi adó folyik be a büdzsébe. Szeptember végéig ez az összeg 9479,9 milliárd forint volt, ami csupán 7,35%-kal haladja meg a 2022 első kilenc hónapjának értékét, ezalatt az infláció 20,9% volt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés