Gazdaság

"Örök vegyi anyagok" szennyezik a csapvizet, két veszélyes anyag ellen hirdettek harcot

Portfolio
Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége pénteken kettő széles körben használt ipari vegyi anyagot veszélyes anyagnak minősített, felgyorsítva ezzel az "örök vegyi anyagként" ismert mérgező vegyületek visszaszorítását - írja a Reuters.

A szabály előírja az Egyesült Államokban működő vállalatok számára, hogy jelenteniük kell a két leggyakrabban használt per- és polifluoralkil-anyag, vagy PFAS (amelyeket az "örök vegyi anyagok" néven is ismerünk) szivárgását, és segít a meglévő szennyeződések megtisztításában. A szabály szerint a vállalatoknak fizetniük kell a szivárgásokért.

A PFAS több ezer vegyi anyagból álló család, amelyet olyan fogyasztói és kereskedelmi termékekben használnak, mint a tűzoltóhabok, tapadásmentes serpenyők és foltálló szövetek. Kapcsolatba hozták őket a rákos megbetegedésekkel és más egészségügyi problémákkal, és gyakran nevezik őket örökkévaló vegyi anyagoknak, mivel nem bomlanak le könnyen az emberi szervezetben vagy a környezetben.

Az új szabály a PFOA és PFOS néven ismert két PFAS-ból származó szennyezést célozza, de nem tiltja be a vegyi anyagokat.

A nagy vegyipari vállalatok közül többet vádolnak azzal, hogy PFAS vegyi anyagokkal szennyezik az amerikai ivóvizet, tavaly ezek a perek több mint 11 milliárd dollárnyi kártérítést eredményeztek.

Nemrégiben egy kutatás rámutatott arra, hogy a perfluoralkil- és polifluoralkil-anyagok (PFAS) örök vegyi anyagokjelentős mértékben meghaladják a nemzetközi szabályozó hatóságok által elfogadott koncentrációkat a világ felszíni és felszín alatti vizeiben.

A VIZSGÁLT TALAJVÍZMINTÁK TÖBB MINT HARMADA TÚLLÉPTE AZ AMERIKAI KÖRNYEZETVÉDELMI ÜGYNÖKSÉG (EPA) ÁLTAL 2023 MÁRCIUSÁBAN JAVASOLT HATÁRÉRTÉKEKET MÉG OLYAN HELYEKEN IS, AHOL NEM VOLT ISMERT SZENNYEZŐDÉS FORRÁSA.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Brutális hatással van az autógyártókra a dízel zuhanása