Környezeti szükséghelyzet alakult ki a brit parlament szerint
Globál

A cégek fele már érzi a klímaváltozást a pénzügyi eredményeiben

Szabó István, KPMG
A világ vezető vállalatai számára a klímakatasztrófa elkerülése az egyik legfontosabb cél, mivel ez egyszerre veszélyezteti az ökoszisztémát és a jelenlegi gazdasági és társadalmi stabilitást. A KPMG legfrisseb nemzetközi tanulmánya, a Towards Net Zero rámutatott, hogy amíg a világ 250 legerősebb gazdasági vállalkozásának már közel fele bejelentette, hogy 2050-ig vagy azt megelőzően klímasemleges lesz, az odáig vezető út még rettentően bizonytalan. Mindez a COVID-19 világjárványnál is jelentősebb pénzügyi kockázatokat rejt magában minden vállalkozás számára. A KPMG IMPACT fenntarthatósági szakértői szerint a célok vállalati szintű lebontására, az intézkedések pontosabb és mérhető meghatározására, és ezek hitelt érdemlő, nemzetközi standardokon alapuló, folyamatos bemutatására lenne szükség - írja elemzésében Szabó István, a KPMG fenntarthatósági szolgáltatásaiért felelős szenior menedzsere.

Nagyot léptek előre a világ legnagyobb vállalatai a klímacélok megvalósításáról szóló jelentések terén, de nem eleget – állapítja meg a KPMG ezzel foglalkozó elemzése, a Towars Net Zero. A tanulmány szerint, ha abból indulunk ki, hogy csak 5 éve létezik egységes ajánlás a klímaváltozás pénzügyi hatásaival kapcsolatos jelentések elkészítésére, akkor a világ nagyvállalati jól teljesítenek jelentéskészítés terén. Ha azonban azt vesszük alapul, hogy ezek fele rendelkezik csak kielégítő minőségű jelentéssel, akkor jól látszik, hogy milyen messze vagyunk még a kitűzött céloktól.

A KPMG 12 maga által felállított kritérium szerint vizsgálta meg a világ 250 legnagyobb vállalatának jelentéskészítési gyakorlatát. A Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) 2015-ben adta ki ajánlását arra vonatkozóan, hogy a vállalatok milyen módon mutassák be a klímaváltozással kapcsolatos hatásokat és azok pénzügyi vonatkozásait. A KPMG részben ez alapján, részben saját tapasztalatai alapján állította fel a kritériumrendszerét, ami alapján osztályozta valamennyi nagyvállalat fenntarthatósági jelentését.

Az így készült tanulmány arra jut, hogy országonként és szektoronként nagyon eltérő a jelentések tartalma és minősége. Ha a 250 nagyvállalat összességét tekintjük, a legnagyobb összhang abban mutatkozik, hogy a

cégek több mint fele (56 százalék) ma már egyértelműen érzékeli a klímaváltozás veszélyeit a pénzügyi eredményre gyakorolt hatás szempontjából.

5 éve az ilyen cégek aránya a nullához közelített. A vizsgált cégek 47 százaléka jelentésében kiemeli, hogy közvetett, fizikai valamint átállási kockázatokkal néz szembe az éghajlatváltozás miatt. 46 százalék pedig már elköteleződött, hogy 2050-ig vagy azt megelőzően elérje a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.

Ugyancsak sokat javultak a nagyvállalatok abban, hogy leírják ezeknek a kockázatoknak a működését, akár a klímaváltozás közvetlen, akár annak közvetett hatásait illetően. Ugyanakkor a tanulmány szerint csak a nagyvállalatok 17 százaléka írja le pontosan a fenntarthatósági jelentésében, hogy milyen ütemben és módon fogja elérni a 2050-re kitűzött célokat.

A szektorok közül a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtók, valamint az olaj és gázipari cégek értik a leginkább a klímaváltozás okozta pénzügyi kockázatokat,

tőlük messze lemaradva következik a feldolgozóipar, majd a kereskedelem. A közvetlen és közvetett klímakockázatok leírásában a technológiai cégek mutatkoznak a legjobbnak (67 százalékuk jól teljesít ebben), őket követik a pénzügyi szektor vállalatai (61 százalék), majd az olaj és gázipari cégek (60 százalék), míg a feldolgozóiparban, az autóiparban és a kereskedelemben ugyanez az arány csak 43-48 százalék.

A legfőbb hiányosság a dekarbonizációhoz vezető stratégiák elkészítésében és bemutatásában található. Az ezzel kapcsolatos KPMG-s kritériumoknak csak az összes cég 17 százaléka felelt meg. E szempont szerint a legjobban az autógyártók állnak (33 százalék), őket követik a tech-, telekom- és médiacégek (21 százalék), majd az olaj és gázipar, a pénzügyi intézmények, a feldolgozóipar és a kereskedelem jellemzően bőven 20 százalék alatti megfelelőségi rátával.

A vállalatok piaci kényszer alatt állnak. Befektetői, hitelezői, biztosítói oldalról egyaránt elvárás, hogy ismertessék az éghajváltozással kapcsolatos kockázatkezelési akcióikat, stratégiájukat az ellenállóképesség és a versenyelőny biztosítása érdekében.

Eljött az ideje annak, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű adattal értékeljék a cégek a beazonosított klímakockázatok negatív következményei megelőzésére hozott akcióikat. A KPMG által javasolt beszámolási módszertan négy területre fókuszálva (az éghajlattal kapcsolatos kockázatok azonosítása és azok kezelése; valamint a kockázatok hatása és a nettó nulla átmenetről való jelentés) állít fel a 12 kritériumot a mérhetőség és összehasonlíthatóság érdekében.

A jelentés szerint az adatokból az optimista és a pesszimista világkép hívei is alátámaszthatják a saját nézeteiket, de a pohár inkább tele van, hiszen a jelentési iránymutatás nagyon rövid ideje jelent meg a cégek életében, dinamikusan fejlődik ennek alkalmazása, és nagy előrelépést tettek a vállalatok a jó gyakorlatok megvalósításáért.

A szerző a KPMG fenntarthatósági szolgáltatásaiért felelős szenior menedzsere.

Címlapkép: Getty Images

HelloVelo
ausztria-vonat-hallstatt

Elfogadták a Panasztörvényt: mit jelent ez a cégek számára?

Fontos határidők közelednek - figyelmeztet a KPMG közleménye.

2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. szeptember 12.
Sustainable World 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Ukrán civilek Herszon áradás