A pénzügyesekre vár a világ megmentése?

A pénzügyesekre vár a világ megmentése?

A KPMG felmérése szerint még az évek óta fenntarthatósági úton járó cégeknek is fejtörést okoz, hogy miként emeljék a döntéshozói szintre a fenntarthatósági jelentéskészítéshez kapcsolódó feladatokat, megfelelően integrálva azt a szervezet működésébe. A kutatás alapján az eddig inkább kvalitatív beszámolók egyre inkább válnak kvantitatívvá, ennek következtében elkerülhetetlenül a pénzügyi és kontrolling területek illetékeseire hárulnak az ezzel kapcsolatos feladatok. A fenntarthatósági kérdések, problémák és lehetséges megoldások, a zöld átállás, a finanszírozás, és még sok kapcsolódó témával a Portfolio is foglalkozik április 24-én a Sustainable Tech konferencián. Részletek a linken.

A válság óta a leggyengébb évét zárja a kelet-közép-európai ingatlanpiac

A válság óta a leggyengébb évét zárja a kelet-közép-európai ingatlanpiac

A nagy pénzügyi válság óta a leggyengébb évét zárja Kelet-Közép-Európa ingatlanpiaca. A KPMG 10 országot felölelő kutatása szerint 2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el. A nagy felülteljesítő a régióban Csehország, de Magyarország is a méreteinél nagyobb befektetőnek számít.

Eljött a tranzakciók ideje a naperőmű piacon

Eljött a tranzakciók ideje a naperőmű piacon

Magyarországon 2020 és 2023 között több száz kisebb-nagyobb (5-100 megawatt kapacitású) naperőmű épült, vagy állt előkészítés alatt. Ez azt jelenti, hogy mintegy 2 gigawattnyi, háztartási méretű kapacitást meghaladó méretű erőművi kapacitás készült el, és további mintegy 1 gigawattnyi kapacitás van ún. „ready to built” állapotban, azaz engedélyek, tervek és földterületek birtokában, beruházásra készen, értékesíthető állapotban - írja elemzésében Losonczy Géza, a KPMG Energetikai és Közüzemi szektor associate partnere és Szécsi Katalin, a KPMG Energetikai és Közüzemi szektor menedzsere.

Vállveregetés helyett már minimum kritériumot kapnak a vállalatok - A magyarországi ESG-törvény hatásai

Vállveregetés helyett már minimum kritériumot kapnak a vállalatok - A magyarországi ESG-törvény hatásai

Az elmúlt hetekben számoltunk be róla, hogy életbe lépett a magyarországi ESG-törvény, elsőként a közérdeklődésre számot tartó nagyvállalatokon a sor, hogy ebben az évben már az ESG-szempontoknak megfelelően gondolják át a mindennapi tevékenységüket, a kockázatokat és ezekről egy év múlva nyilvánosan is számot adjanak. Három tanácsadót - a KPMG-t, a PwC-t és a Dandelion Group-ot kérdeztünk meg arról, hogy miként látják a szereplők felkészültségét és milyen következményekre számítanak a piacon a törvényi kényszerítés hatására. Amire eddig dicséretet kaptak a vállalatok, az mostantól minimum kritériummá vált.

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig: keresztbe tehetnek a gyorsan növő gazdaságok?

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig: keresztbe tehetnek a gyorsan növő gazdaságok?

Nem elegendőek a jelenlegi, fokozatos változtatások a 2050-re kitűzött globális nettó nulla kibocsátás eléréséhez. A legnagyobb kibocsátó nemzetek közül ugyan több is növelte a klímasemlegességre vonatkozó célkitűzéseit és a megújuló energia előállítása is növekszik világszerte, de sok még a tennivaló. A kormányokat és a vállalatokat a karbonsemlegesség felé tett lépésekben olyan tényezők akadályozzák, mint az államadósság, a belpolitikai feszültségek, a dekarbonizációs tervekkel szembeni növekvő ellenállás és az energiaellátás biztosításának szükségessége. A gyorsan növekvő gazdaságokban a szintén gyorsan növekvő energiaigény ösztönzi mind az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, mind a fosszilis tüzelőanyagokból történő energiatermelésbe való beruházásokat. Így bizonyos országokban, például Indiában, 2070-ig valószínűleg nem sikerül elérni a nettó nulla kibocsátást – állapítja meg a KPMG Net Zero Readiness Report 2023-as jelentése.

Fontos határidő közeleg - Mégsem készültek fel a cégek erre a jelentéstételre

Fontos határidő közeleg - Mégsem készültek fel a cégek erre a jelentéstételre

A KPMG új ESG Tanúsítási Érettségi Indexe alapján világszerte a vállalatok 75 százaléka úgy érzi, hogy még hosszú út áll előtte ahhoz, hogy készen álljon az ESG teljesítményének tanúsítására és az új szabályozási követelményeknek való megfelelésre. Pedig a 2024. január 1-jétől kezdődő üzleti év vonatkozásában az európai uniós közérdeklődésre számot tartó nagyvállalatoknak már kötelező lesz jelentést közzétenniük.

BKK-vezér: nincs értelme lila álmokat szőni

BKK-vezér: nincs értelme lila álmokat szőni

Megjelent a Portfolio Checklist szerdai adása. A mai műsorban három témánk volt. Elsőként a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kihívásairól, a működési környezet komplexitásáról, és egyebek mellett arról kérdeztük Walter Katalin BKK-vezért, hogy milyen stratégia mentén lehet vonzó munkahellyé tenni az általa vezetett céget. Adásunk második részében Jelasity Radován, az ERSTE Bank elnök-vezérigazgatója volt a vendégünk, akit más témák mellett kérdeztünk a hazai bankok működési környezetéről és a kormány hatására a bankok által önkéntesen vállalt új kamatsapkáról is. A műsor harmadik részében pedig arról volt szó, hogy világszerte milyen várakozásokkal tekintenek a jövőbe a vállalatvezetők. A témáról a KPMG 2023-as CEO Outlook felmérése alapján Rózsai Rezsőt, a KPMG vezérigazgatóját kérdeztük.

Elkerülhetetlen a vállalkozások intenzív fejlesztése

Elkerülhetetlen a vállalkozások intenzív fejlesztése

A vállalatok életében a legnagyobb kihívásokat továbbra is az energia- és alapanyagárak növekedése, valamint az infláció és a munkaerőhiányból fakadó nehézségek jelentik. A Portfolio Új lendületet a hazai vállalkozásoknak! című őszi rendezvénysorozatának székesfehérvári állomásán a hazai KKV-k mindennapi működését érintő változások mellett a jövő kihívásairól, a fenntarthatóságról, ESG-megfelelésről és a digitalizáció fontosságáról is szó volt.

ESG Akadémiát indított a KPMG és a Microsoft

ESG Akadémiát indított a KPMG és a Microsoft

Elindult a „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és több egyetem együttműködésében. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

Hogy látják ma a magyar cégek a gazdaság helyzetét? Közeleg a válasszal a Budapest Economic Forum

Hogy látják ma a magyar cégek a gazdaság helyzetét? Közeleg a válasszal a Budapest Economic Forum

Lassan az utolsó hónapba fordul a felkészülés a Portfolio október 17-i Budapest Economic Forum konferenciájára. Az első szekcióban neves hazai és nemzetközi szakemberek osztják meg velünk a véleményüket, míg a második részben elsősorban a vállalati kilátásokkal foglalkozunk, illetve oda illesztünk be egy állampapírpiaci beszélgetést.

Egyre több megoldással csökkenthetik a vállalatok a villanyszámlájukat

Egyre több megoldással csökkenthetik a vállalatok a villanyszámlájukat

Az energiamegtakarítás és a zöldenergia felhasználása a fenntarthatósági jelentések és ESG vállalások korában már nem lehetőség, hanem kötelesség a vállalatok számára - hangzott el a Portfolio Sustainable World 2023 konferenciánk megújuló energiatermeléssel kapcsolatos szekciójában. Az előadók rámutattak: több olyan megoldás is van, amely rendkívül beruházásigényes, például a saját napelempark és akár hidrogén technológiára alapuló energiatároló telepítése, amely ugyan hosszabb távon olcsóbb energiát biztosít, de akkora a tőkeigénye, amit sok cég nem bír el. Több jogszabályi változás is lehetőséget biztosít a spórolásra, hamarosan megkezdődik a keresletoldali szabályozás tesztidőszaka, amelyben lehetősége lesz a vállalatoknak saját működésükön keresztül – díjazás ellenében – részt venni az országos energiahálózat rugalmasságának és ellátásbiztonságának növelésében. Arra is rámutattak: annak a vállalatnak, amely valami miatt sem saját erőművet nem tud telepíteni, sem az említett új szabályozási rendszerben nem tud részt venni, még mindig nem kell feladnia a zöldenergia felhasználás lehetőségét, hosszútávú energiabeszerzési szerződéseken keresztül garantált zöldáramot kaphat, ráadásul komolyabb azonnal beruházási igény nélkül.

Célegyenesben az elektromos légitaxi, a párizsi olimpián már nézőket szállíthat

Célegyenesben az elektromos légitaxi, a párizsi olimpián már nézőket szállíthat

A Forma 1-es Magyar Nagydíjra helikopterrel érkező vendégek évről-évre középpontba állítják a városi légi mobilitás prosperáló vívmányát, a légitaxizást. Egy olyan technológiai és mobilitási innovációról van szó, amely a nagyvárosi közlekedést és az emberek mindennapjait robbanásszerűen átalakíthatja. Fülep Zsolt és Rédei Attila, a KPMG szakértői szerint az iparágban óriási a gazdasági potenciál, becslések alapján a piac 2040-re akár egybillió dollárra is nőhet.

Nagy a baj: tarolnak Magyarországon az illegális cigaretták

Nagy a baj: tarolnak Magyarországon az illegális cigaretták

Magyarországon a csökkenő cigarettafogyasztás ellenére három százalékponttal nőtt az illegális piac, ez 2022-ben félmilliárd elfogyasztott szálat jelent, ami a teljes fogyasztás 7,2%-át adja - derül ki a KPMG 2022-es tanulmányából, amelyet az EU, az Egyesült Királyság, Norvégia, Svájc, Moldova és Ukrajna illegális cigarettafogyasztásáról készített.

A régi, de felújított épületeké a jövő - Így is lehet értéket teremteni, nem kell mindig újat építeni

A régi, de felújított épületeké a jövő - Így is lehet értéket teremteni, nem kell mindig újat építeni

Több, mint 260 vállalatvezető részvételével készült el a KPMG Global Construction Survey 2023-as nemzetközi kutatása, a mérnöki és építő vállalatok, valamint a fejlesztők válaszai alapján a többség optimistán tekint az építési piac változásaira, a prioritások között olyan tényezőket említettek, mint a munkaerő megtartása és bevonzása, valamint a karbonkibocsátás csökkentése. A megkérdezettek csupán fele válaszolta azt, hogy 2023-ban a projekteket időben be tudják fejezni. A jövőt illetően a megkérdezett magyar építési piaci szakértők egyetértettek abban, hogy többek között a meglévő épületállomány felújítása, a retrofit lesz az új irány, ez fog igazán értéket teremteni a jövőben.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Órákon belül olyan ítélet születik Magyarországról, ami a forint sorsát is eldöntheti
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.