Előfizetői tartalom

Egymásnak feszül a Közel-Kelet két nagyágyúja – Van még esély a békülésre?

A török külpolitikai törekvésekkel foglalkozó cikksorozatunk hatodik, záró fejezete Ankara legkomolyabb regionális riválisával, Iránnal foglalkozik. A két nagyhatalom évek óta viaskodik az iszlám világ fölötti hegemónia megszerzéséért, a nyílt konfliktust azonban nagyon úgy tűnik, hogy igyekeznek elkerülni. Lássuk, milyen területeken jelent fenyegetést Teherán Erdogan számára, és mégis hogyan tudnak ilyen feszült helyzetben is több területen együttműködni?

Sorozatunk korábbi részei itt érhetőek el:

Sorozatunk utolsó fejezete a korábbiakhoz viszonyítva valamelyest rendhagyó tematikát fog követni: Törökország Irán felé irányuló kül- és biztonságpolitikai tevékenységének döntő része az cikksorozat folyamán már bemutatásra került, így mostani cikkünk röviden ugyan, de a lehetőségekhez mérten teljeskörűen szándékozik bemutatni a „nagy ellenség”, Irán szemszögét, elősegítve ezzel a két állam ambivalens, konfliktusos, mégis sok szempontból együttműködő viszonyának megértését.

Ellenségekkel körülvéve

Irán külpolitikai érdekeinek vizsgálatakor könnyű abba a hibába esni, hogy az államra egyszemélyi autokráciaként tekintünk, és az államvezetés által hozott döntéseket is ennek fényében elemezzük. Elméleti síkon mozogva Irán valóban egy személy, Khamenei ajatollah irányítása alatt áll, azonban a gyakorlat ezzel szemben azt mutatja, hogy – bár a legfőbb vezető kétséget kizáróan az állam legfontosabb, legnagyobb hatalmú politikai szereplője -

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Hogyan tekint Irán a NATO-ra és Izraelre?
  • Milyen geopolitikai célokat tűzött ki maga elé Teherán?
  • Milyen eszközöket vet be Irán ezen célok eléréséhez?
  • Tényleg ellenséges Teherán és Ankara kapcsolata?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés