GettyImages-185276440
Ingatlan

A papírforma érvényesül az új lakások árában - Ezt okozta a 27 százalékos áfakulcs

Portfolio
Sokan találgatták tavaly, hogy vajon a 2018 novembere után engedélyt kapott lakásfejesztések esetében mekkora áremelkedést okoz az idén január 1-jétől 27 százalékra visszaemelkedett lakásáfa. Voltak, akik úgy gondolták, hogy a lakásfejlesztők az áremelkedés egy részét átvállalják majd, míg mások úgy vélték, hogy akár a 22 százalékpontos különbség egészét a vásárlókra háríthatják. Az év eleji első tapasztalatokat néhány budapesti projekt példáján keresztül mutatjuk be.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Bár néhány projekt nem fedi le teljesen a piacot, igyekeztünk olyan fejlesztéseket választani, ahol azon túl, hogy a honlapon árak is szerepelnek, mindenfajta méretű és típusú lakás megtalálható, hogy elegendő adat álljon rendelkezésre az árváltozás nyomon követéséhez. A keresés során a honlapokon szereplő aktuális árakat vetettük össze a Budapesti Lakáspiaci Riport tavaly novemberi áraival.

A hazai építőipar jövőjéről is beszélnek majd a szakértők a február 27-én megrendezésre kerülő Építőipar 2020 konferencián.

Ennek eredményeként egyes esetekben a fejlesztő honlapján most magasabb árak szerepelnek, mint a lakáspiaci riport adatbázisában, de a IX. és a XIII. kerületben is találkoztunk olyannal, ahol azonosak a számok. Ebben az esetben van, ahol külön feltüntették, hogy már tavaly is a 27 százalékos áfával számolt árak szerepeltek, és a december vége előtt kifizetett vételárrész arányban abból adtak kedvezményt. Más esetekben vagy valóban nem tervez áremelést a fejlesztő, de valószínűbb, hogy a honlapon nem frissítették még az árakat.

Egy XI. kerületi projektben viszont már január első napjaiban közzétették az új árlistát, ami a garzon, a kétszobás, valamint a három vagy annál többszobás lakások esetében is pontosan 20,95 százalékkal jelentett magasabb árcédulát a tavaly novemberihez képest. Noha egyébként is bevett gyakorlat, hogy az átadáshoz közeledve valamennyivel drágulnak a lakások, így a tavalyi évhez képest vizsgált árváltozásban van, ahol ez is szerepet játszhatott, de az áfakulcs változása nélkül valószínűleg korántsem lett volna ekkora az áremelkedés. 

lakaskiall
További részletek hamarosan!

A Budapesti Lakáspiaci Riport következő negyedéves kínálatából mindenesetre már kerületi vagy lakástípusok szerinti átlagokat is fogunk tudni számolni, de nem lehetnek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy a magasabb áfakulcs az eddigieknél magasabb negyedéves áremelkedést fog okozni az új építésű lakások piacán. A kérdés, hogy ennek milyen hatása lesz a keresletre és a használt lakások áraira nézve.

GettyImages-1228572278
egészségügy kórház beavatkozás műtét mentés
spanyol_shutterstock
horvatorszagvihar_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
magánrepülő gazdag