budapest duna szabadsághíd
Ingatlan

Szorul a hurok az airbnb-s lakások körül - Ez lesz a következő Uber?

Portfolio
A rövid távú lakáskiadás szabályozási terveiről, a szállodahajók új kikötőjéről, és a magánszálláshelyek támogatásáról is beszél Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója legfrissebb podcastjában.

Már 2017 óta megvannak a javaslatok a rövid távú lakáskiadás szabályozására, a dübörgő turizmus és a különböző szálláshelyek teljes foglaltsága miatt azonban átmenetileg békeidő volt és megfértek egymás mellett a piacon a szállodák és a rövid távra kiadó magánszálláshelyek is. Most, hogy nehéz időszak elé néz főleg a budapesti turizmus, újraindult a nyomásgyakorlás a rövid távú lakáskiadások szabályozására. Most a Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója is nyilatkozott a témában, (aki egyébként a kormány legújabb Gazdaságvédelmi Operatív Törzsének a tagja) de már a járványhelyzet első heteiben is szó volt a szabályozás részleteiről: 

Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint a belföldi turizmus gyorsan visszatér, Budapesten viszont más a helyzet. Több intézkedést is fontolgatnak, ennek egyik része a rövid távú lakáskiadás szabályozására vonatkozik. A Szállodák Szövetsége és a kormány felkérésére a Turisztikai Szövetség megkezdte az egyeztetéseket az önkormányzatokkal és vizsgálja a rövid távú lakáskiadás lehetséges szabályozását. 

Ebben a helyzetben, egészen biztos, hogy valamilyen módon a rövid távú lakáskiadást korlátozni kell.

Szeptemberben újabb részletek derülnek ki a kormány rozsdaövezeti lakásprogramjáról.

A Bálna jövőbeli szerepéről is beszélt az igazgató:

Szállodahajókkal több száz ezer turista érkezik Budapestre, terveink szerint a Bálna egy turisztikai kikötő lesz, ami a Magyarországra érkező szállodahajók kiszolgálását fogja ellátni. Olyan lesz mint egy reptér, innen indulnak és ide érkeznek a turisták.

Ezen kívül szeretnének konferencia termet, állandó kiállítást, gasztronómiai helyeket a turistáknak. A Fővárosi Önkormányzattal való egyeztetés után elindulhat tervezési közbeszerzési kiírás. 

Van még keret a magánszálláshelyek fejlesztésére

Szobánként 1 millió forintos támogatást kaphatnak a maximum 8 szobával rendelkező vidéki szálláshelyek a Kisfaludy Program keretében június 4-től. Guller Zoltán elmondta, hogy 14 ezer pályázat érkezett eddig, ami több mint 43 ezer szoba megújítását célozza meg. Eddig több mint 42 miliárd az eddigi támogatási igény, a legtöbb pályázat Somogy, Veszprém és Zala megyéből érkezett. 

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Duna Pearl

Duna Pearl

1133 Budapest, Pozsonyi út 77-79
193 db lakás
50 – 105 m2 alapterület
76.46 – 257.05 M Ft
Átadás:
2022

Ajánlatot kérek
maxim
vakcina oltás járvány
idősotthon ápolás öreg ápoló
Frankfurti tőzsde
horvátország korcula
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
irodahaz