Szorul a hurok az airbnb-s lakások körül - Ez lesz a következő Uber?
Ingatlan

Szorul a hurok az airbnb-s lakások körül - Ez lesz a következő Uber?

Portfolio
A rövid távú lakáskiadás szabályozási terveiről, a szállodahajók új kikötőjéről, és a magánszálláshelyek támogatásáról is beszél Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója legfrissebb podcastjában.

Már 2017 óta megvannak a javaslatok a rövid távú lakáskiadás szabályozására, a dübörgő turizmus és a különböző szálláshelyek teljes foglaltsága miatt azonban átmenetileg békeidő volt és megfértek egymás mellett a piacon a szállodák és a rövid távra kiadó magánszálláshelyek is. Most, hogy nehéz időszak elé néz főleg a budapesti turizmus, újraindult a nyomásgyakorlás a rövid távú lakáskiadások szabályozására. Most a Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója is nyilatkozott a témában, (aki egyébként a kormány legújabb Gazdaságvédelmi Operatív Törzsének a tagja) de már a járványhelyzet első heteiben is szó volt a szabályozás részleteiről: 

Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint a belföldi turizmus gyorsan visszatér, Budapesten viszont más a helyzet. Több intézkedést is fontolgatnak, ennek egyik része a rövid távú lakáskiadás szabályozására vonatkozik. A Szállodák Szövetsége és a kormány felkérésére a Turisztikai Szövetség megkezdte az egyeztetéseket az önkormányzatokkal és vizsgálja a rövid távú lakáskiadás lehetséges szabályozását. 

Ebben a helyzetben, egészen biztos, hogy valamilyen módon a rövid távú lakáskiadást korlátozni kell.

Szeptemberben újabb részletek derülnek ki a kormány rozsdaövezeti lakásprogramjáról.

A Bálna jövőbeli szerepéről is beszélt az igazgató:

Szállodahajókkal több száz ezer turista érkezik Budapestre, terveink szerint a Bálna egy turisztikai kikötő lesz, ami a Magyarországra érkező szállodahajók kiszolgálását fogja ellátni. Olyan lesz mint egy reptér, innen indulnak és ide érkeznek a turisták.

Ezen kívül szeretnének konferencia termet, állandó kiállítást, gasztronómiai helyeket a turistáknak. A Fővárosi Önkormányzattal való egyeztetés után elindulhat tervezési közbeszerzési kiírás. 

Van még keret a magánszálláshelyek fejlesztésére

Szobánként 1 millió forintos támogatást kaphatnak a maximum 8 szobával rendelkező vidéki szálláshelyek a Kisfaludy Program keretében június 4-től. Guller Zoltán elmondta, hogy 14 ezer pályázat érkezett eddig, ami több mint 43 ezer szoba megújítását célozza meg. Eddig több mint 42 miliárd az eddigi támogatási igény, a legtöbb pályázat Somogy, Veszprém és Zala megyéből érkezett. 

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Duna Pearl

Duna Pearl

1133 Budapest, Pozsonyi út 77-79
193 db lakás
50 – 105 m2 alapterület
76.46 – 257.05 M Ft
Átadás:
2022

Ajánlatot kérek
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
logisztika-raktár - pakolás