Jobb, ha hozzászokunk a válsághoz? - Nehéz idők elé nézhet az ingatlanpiac

Kovács-Szerján Kristóf
A Property Investment Forum 2022 konferencia CEE – Régiós körkép című panelbeszélgetésében az ingatlanpiac különböző területeinek képviselői tárgyalták meg a térség előtt álló lehetőségeket és kihívásokat. Az angol nyelvű panelben szó esett a kormány szerepéről és a jövőben várható változásokról is.

A Property Investment Forum 2022 konferencián tartott beszélgetés egy közönségszavazással kezdődött, ahol a résztvevők meghatározhatták, hogy a háború, az infláció, vagy az energiaválság a legnagyobb külső sokk az ingatlanpiac számára. A legtöbben az összes opciót egyformán erősnek érezték. Ódor Dániel MRICS, a Taylor Wessing partnere és a beszélgetés moderátora a paneltagokat is megkérte, hogy válaszoljanak a közönség szavazás kérdésére.

A vendégek többnyire egyetértettek abban, hogy a felsorolt hatások egymással kapcsolatban állnak, nem lehet szétválasztani őket, Tibor Dávidnak, a Masterplast Nyrt. elnökének azonban volt egy borúlátó megjegyzése:

Szerintem ez az új normális, már most is több sokkon vagyunk túl, de szerintem ez közel sem a vége, gyors reakciókra lesz szükségünk a jövőben

– mondta a Masterplast elnöke

A moderátor Magyarország és a kormány unortodox gazdaságpolitikájára terelte a szót, arra volt kíváncsi, hogy a paneltagok szerint ez inkább vonza, vagy taszítja a befektetőket és a fejlesztőket. Rudolf Riedl MRICS, a SÜBA Hungary Kft. vezérigazgatója foglalta legjobban össze a meghívottak gondolatait: „A különbség nem olyan jelentős, Magyarország nem lóg ki a régióból, az EU-val közös megállapodáson azonban nagyon sok múlik, sok mindent megváltozhat.” – mondta a vezérigazgató.

Tibor Dávid ezt a kérdést is más irányból közelített meg, szerinte az unortodox megoldások nagy lehetőséget rejtenek és bízik a Lázár János által vezetett Építési és Beruházási Minisztérium munkájában:

most van itt az újraszervezés ideje

– mondta Tibor Dávid. Ezzel nem mindenki értett egyet, John McKie, a CA Immo Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a politikának és a gazdaságnak nem mindig egyeznek célja, és gyakran eredményez feszültséget a kormány aktív jelenléte ami nehezítheti a vállalatok működését.

Property Investment Forum 2022, forrás: Portoflio/Mónus Márton

A piac előtt álló kihívásokra és a forint gyenge teljesítményére reagálva Marton András CFA, az Adventum International tranzakciókért és üzletfejlesztésért felelős igazgatója elmondta, hogy szerinte nem történt tragédia, egyszerűen véget ért az olcsó finanszírozás korszaka: „A stratégiának már többnek kell lennie az olcsó pénz megszerzésénél” – mondta az igazgató.

Hannes Wimmer, az Erste Group Bank AG Loan Syndication ügyvezető igazgatója szintén reagált a várható infláció hatásaira, szerinte a forintban történő tőkebeáramlás nagyon lelassulhat, akár le is állhat, de az itt lévő fejlesztők nem fogják elhagyni az országot:

Aki már itt van az nem a forint vagy az euró miatt jött, hanem a piac és Budapest miatt, de az euró bevezetése számukra is vonzó lehet

– mondta az igazgató.

Ódor Dániel a lakáspiac felé terelte a szót, arra volt kíváncsi, hogy a paneltagok, hogy látják a külföldi tőke jelenlétét ezen a piacon. Rudolf Riedl MRICS elmondta, hogy egy ideig még biztosan nem önti el a külföldi tőke a lakáspiacot, hiszen nincs meg az ehhez szükséges jogi keret. A panel minden tagja egyetértett abban, hogy a szükséges jogi környezet hiányában nem lesz jelentős változás a lakáspiacon.

Utolsó kérdésként az ESG szempontokról és minősítésekről beszéltek a résztvevők. Mindenki egyetértett abban, hogy a nyomás elsősorban a finanszírozói oldalról érkezik, „minden projektnek meg kell felelnie az ESG szempontoknak ahhoz, hogy pénzt kaphasson” – mondta Marton András. Tibor Dávid kifejtette, hogy az építőiparban komoly szempontváltásra van szükség a fenntarthatóság eléréséhez.

Úgy kell felfognunk az épületeinket, mint ideiglenes alapanyagraktárak, a modularitás a jövő kulcsa.

– mondta a Masterplast elnöke.

A beszélgetés zárásaként a résztvevők egy-egy szóban foglalták össze, hogy szerintük mi lesz a jövő legfontosabb témája. Ezek között szerepelt a háború, és az elszálló energiaárak hatása, illetve a munkavégzési szokások átalakulása.

A konferenciáról szóló további cikkek alább olvashatók.

Címlapkép forrása: Portfolio/Mónus Márton

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF