Kiderült, mire készül a kormány az építések és beruházások területén - Jönnek az új törvényjavaslatok
Ingatlan

Kiderült, mire készül a kormány az építések és beruházások területén - Jönnek az új törvényjavaslatok

Portfolio
Nincs megnyugvás a világban, de az ingatlan egy örök biztos pont maradhat. Elindult a Portfolio Property Investment Forum konferencia, a nyitóelőadásokban többek között az állami beruházási politikába kaphattak betekintést a résztvevők. Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese beszámolt arról, hogy milyen szempontok szerint alakították ki az új építészügyi keretjogszabályokat, amik várhatóan szeptember végén, október elején kerülnek az Országgyűlés elé.

Mire készül az állam az építések és beruházások területén?

Csepreghy Nándor, parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, Építési és Beruházási Minisztérium, előadásában többek között arról beszélt, hogy mire készül az állam a beruházások terén a jelenlegi válságos időszakban. Két feladatuk van építési és beruházási tekintetben, egyrészt kezelni a meglévő portfóliót, a folyamatban lévő beruházásokat, másrészt, meghatározni, hogy miként alakítják át az emelkedő árak, a megrendelői oldal bizonytalansága mellett a beruházási ütemeket, úgy, hogy közben az építőiparnak is védőhálót biztosítsanak. A miniszterhelyettes kiemelte, hogy 2010 óta 23,5 ezer milliárd forint értékben valósított meg Magyarország beruházásokat.

Az Építési és Beruházási Minisztérium létrehozásának egyik oka, hogy elfogytak a beruházási források, amire reagálni szükséges. Két nagyon aktuális problémával kell szembenéznie a kormánynak. Egyik az energiaárak emelkedése, ami miatt csak idén több mint 1000 milliárd forint konszolidációra van szükség. A másik kiemelkedő probléma a kamatszint elszállása, ami szintén a kiadások visszafogását, átcsoportosítását idézi elő.

10 ezer milliárd forintnyi fejlesztést kellett konszolidálni, a magyar állam ennek megfelelően felfüggesztett bizonyos beruházásokat, mintegy 270 ilyen döntés született, 2100 milliárd értékben."

- ismertette a helyzetet Csepreghy Nándor. A felfüggesztett beruházásokat újratervezik és 2025-2026-ban a tervek szerint újraindítják. A már elindult beruházások nem állnak le, de egy 15-20% költségnövekedéssel számolni és azt kezelni is kell, 750 milliárd forint plusz forrás betervezésével. A feladatok megvalósítását fogja segíteni az a keretjogszabály, amit szeptember végén, október legelején tervezetten az Országgyűlés elé bocsátanak. A keret megalkotása során az elmúlt pár hónapban az ÉVOSZ-szal, szakszervezetekkel, kamarákkal, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével egyeztettek és olyan megoldásra törekedtek, aminek eredőjeként kevesebb forrásból többet tudnak majd kihozni. A miniszterhelyettes elmondta, hogy 4 fő kérdés volt, amit rendezni kellett törvényi szinten:

  1. Milyen elvek mentén készít elő az állam beruházásokat?
  2. Hogyan tervezi meg az állam ezeket a beruházásokat?
  3. Miként választja ki a kivitelezői szereplőket? - ennek kapcsán Csepreghy Nándor hozzátette, hogy meg fog szűnni azt a gyakorlat, hogy elfogadnak csupán egy darab kivitelezői ajánlatot egy projektnél, mostantól legalább négy érvényes ajánlatnak kell érkeznie, a kivitelező kiválasztásánál.
  4. Milyen szerződéses lehetőségeket hagynak a kivitelezőknek az árak változásának kezelésére? A hatékonyságot hogyan emelik? - Utóbbi esetén például a BIM becsatornázására lehet gondolni.

"A beruházási törvény elfogadása után szeretnénk az építésügy általános szabályait rendezni, az alapanyagellátási kérdések, illetve a szabályok kialakítása is idetartozik. A legfontosabb cél a törvényekkel, hogy elérjük azt a 2030-as vállalást, hogy Magyarország a legversenyképesebb legyen. Ebben kiemelten kezeljük a hazai építőipart, a szakma képviselőit, és kérünk egyben partnerséget a piactól." - zárta előadását az újonnan alapított Építési és Beruházási Minisztérium parlamenti államtitkára.

pif 2022
Csepreghy Nándor, Property Investment Forum 2022, kép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

Pozitív gondolatok a következő időszakra

Noah Steinberg FRICS, a WING elnök-vezérigazgatója köszöntőbeszédében elmondta, hogy bár szerettük volna, ha a Covid után könnyebb időszak jön, helyette a háború, az infláció, az ellátási láncok akadozása, az energiaválság rendkívül nehéz helyzetet teremtett.

De van egy jó hírem, edzettek vagyunk, megtanultuk, hogyan kell túlélni, hogyan kell sikeresen keresztül menni a különösen nehéz helyzeteken.

- mondta el az elnök-vezérigazgató, majd hozzátette, hogy átéltünk gazdasági és pénzügyi válságot, magas inflációt, és egyszer már a Covid járványt is. A piacon azt látjuk, hogy nem szűnt meg az ingatlan iránti igény, kell valahol lakni, dolgozni, vásárolni. Az ingatlanpiac szereplői azok, akik szállítják a megoldásokat ezekre. A járvány alatt átértékelődtek a prioritások, mások lettek az igények.

pif 2022
Noah Steinberg, Property Investment Forum 2022, kép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

Válságos időszakokban azzal kell foglalkoznunk, amire hatással tudunk lenni. Az üzenetem a piac számára: Csináld a dolgod! A bankok hitelezzenek, a fejlesztők fejlesszenek, a befektetők fektessenek be az ingatlanokba. Ezzel tudunk hatással lenni a világra.

- bátorította a résztvevőket Noah Steinberg. Amikor vége ennek a ciklusnak, akkor mindannyian szeretnénk egy sokkal hatékonyabb és jól működő ingatlanpiacot látni.

Címlapkép: Portfolio/Stiller Ákos

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
logisztika-raktár - pakolás