ePincekönyv_képernyokep
Prémium

Új ügyintézési felület a szőlő-borágazatban

PR cikk

Sokkal kevesebb időt kell majd ügyintézésre fordítani az ePincekönyv rendszer bevezetését követően, amely az egyszerűsödő folyamatok révén éves szinten jelentős megtakarítást eredményez majd a borászatoknak.

A szőlő-borágazat elektronikus ügyintézési és ellenőrzési rendszerének kialakításával az Agrárminisztérium (AM) célja a papíralapú eljárások digitalizációja, a korábbi eljárási logika egyszerűsítése. Az uniós forrásból megvalósult ePincekönyv az ágazati adminisztráció területén jelentős segítséget jelent majd a termelőknek, csökkenti a személyes jelenlétet igénylő̋ ügyintézések számát.

Összesen tizenkét hatósági eljárásnál biztosítja az ePincekönyv rendszer az informatikai támogatást, ezáltal a gazdák a rendszeren keresztül, elektronikusan intézhetik közvetlenül vagy a digitális ügyfélszolgálatot ellátó hegybírók segítségével az ügyeiket. Az egyablakos rendszernek köszönhetően, illetve a hatósági eljárások számának csökkenésével az adminisztráció a korábbinál jobban igazodik a borkészítés gyakorlatához, így például a maximális leterheltséget jelentő szüreti időszak során is könnyebben tarthatóak lesznek az ügyintézési határidők – mondta Gál Péter, az AM főosztályvezetője.

Az elektronikus rendszer fejlesztése a Kormányzati Informatikai és Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) irányításával valósult meg. A rendszer egyszerű és gyors adatszolgáltatási lehetőséget biztosít a hatósági szervek számára. Kapcsolatban van a különböző ágazati szakrendszerekkel, a HNT Hegyközségi Információs Rendszerével, illetve a NÉBIH rendszereivel, így egyetlen integrált felületen válik elérhetővé az online ügyintézés – mondta el Dr. Spaller Endre, a KIFÜ elnöke.

A borászati adminisztráció egyik legfájóbb pontja a regisztervezetés. A korábbi alapértelmezett határidő az új szabályok szerint a legtöbb esetben egy héttel kitolódik. A szüreti időszakban főszabályként november 30-ig kell a gazdáknak a leszüretelt szőlő mennyiségéről és cukortartalmáról kötelezően adatot szolgáltatniuk. Korábban ez egy nyolc napos határidő volt – hangsúlyozta Gál Péter.

A forgalomba hozatali engedély megszűnik, de megmaradnak azok a garanciális elemek, amelyek az engedély mögött voltak. Jelenleg a bor forgalomba hozatalához főszabályként négy feltétel teljesítése szükséges, ezek a következők: a hegybíró által kiállított származási bizonyítvány, a bor analitikai megfelelősségét igazoló laboratóriumi mérési jegyzőkönyv, a megfelelősséget igazoló érzékszervi bírálati jegyzőkönyv és a NÉBIH által kiadott forgalomba hozatali azonosító. Az újdonság az, hogy a korábbiaktól eltérően nemcsak az érzékszervi bírálatot, hanem a laborvizsgálatot is lehetőség lesz a NÉBIH-en kívül, akár helyi borbíráló bizottságokkal elvégeztetni.

Az ePincekönyv rendszer kipróbálására az év harmadik negyedévére tervezett próbaüzem során nyílik majd alkalom. A rendszer használata csak több hónappal a bevezetést követően lesz majd kötelező, de a legkisebb termelők számára még akkor sem.

A projekt megvalósításában az Agrárminisztérium, a NISZ Zrt., valamint a KIFÜ vett részt, továbbá kiemelt partnerek a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal.

További információ a https://boraszat.kormany.hu/bortorveny oldalon érhető el.

infoblokk_kedv_final_CMYK_ ESZA

(x)

m1 abrams tank stock
Összeomlás, pánik, remény és feltámadás - Néhány nap és történelmet ír az amerikai bika piac
kfor katonák zvecsán
volodimir zelenszkij ukrán elnök

Holdblog Megabull S&P 500

A technikailag 503 legfontosabb, tőzsdén jegyzett amerikai vállalatot magában foglaló Standard and Poor’s 500...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. szeptember 12.
Sustainable World 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
portfolio_1