Új ügyintézési felület a szőlő-borágazatban (x)
Prémium

Új ügyintézési felület a szőlő-borágazatban (x)

PR cikk

Sokkal kevesebb időt kell majd ügyintézésre fordítani az ePincekönyv rendszer bevezetését követően, amely az egyszerűsödő folyamatok révén éves szinten jelentős megtakarítást eredményez majd a borászatoknak.

A szőlő-borágazat elektronikus ügyintézési és ellenőrzési rendszerének kialakításával az Agrárminisztérium (AM) célja a papíralapú eljárások digitalizációja, a korábbi eljárási logika egyszerűsítése. Az uniós forrásból megvalósult ePincekönyv az ágazati adminisztráció területén jelentős segítséget jelent majd a termelőknek, csökkenti a személyes jelenlétet igénylő̋ ügyintézések számát.

Összesen tizenkét hatósági eljárásnál biztosítja az ePincekönyv rendszer az informatikai támogatást, ezáltal a gazdák a rendszeren keresztül, elektronikusan intézhetik közvetlenül vagy a digitális ügyfélszolgálatot ellátó hegybírók segítségével az ügyeiket. Az egyablakos rendszernek köszönhetően, illetve a hatósági eljárások számának csökkenésével az adminisztráció a korábbinál jobban igazodik a borkészítés gyakorlatához, így például a maximális leterheltséget jelentő szüreti időszak során is könnyebben tarthatóak lesznek az ügyintézési határidők – mondta Gál Péter, az AM főosztályvezetője.

Az elektronikus rendszer fejlesztése a Kormányzati Informatikai és Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) irányításával valósult meg. A rendszer egyszerű és gyors adatszolgáltatási lehetőséget biztosít a hatósági szervek számára. Kapcsolatban van a különböző ágazati szakrendszerekkel, a HNT Hegyközségi Információs Rendszerével, illetve a NÉBIH rendszereivel, így egyetlen integrált felületen válik elérhetővé az online ügyintézés – mondta el Dr. Spaller Endre, a KIFÜ elnöke.

A borászati adminisztráció egyik legfájóbb pontja a regisztervezetés. A korábbi alapértelmezett határidő az új szabályok szerint a legtöbb esetben egy héttel kitolódik. A szüreti időszakban főszabályként november 30-ig kell a gazdáknak a leszüretelt szőlő mennyiségéről és cukortartalmáról kötelezően adatot szolgáltatniuk. Korábban ez egy nyolc napos határidő volt – hangsúlyozta Gál Péter.

A forgalomba hozatali engedély megszűnik, de megmaradnak azok a garanciális elemek, amelyek az engedély mögött voltak. Jelenleg a bor forgalomba hozatalához főszabályként négy feltétel teljesítése szükséges, ezek a következők: a hegybíró által kiállított származási bizonyítvány, a bor analitikai megfelelősségét igazoló laboratóriumi mérési jegyzőkönyv, a megfelelősséget igazoló érzékszervi bírálati jegyzőkönyv és a NÉBIH által kiadott forgalomba hozatali azonosító. Az újdonság az, hogy a korábbiaktól eltérően nemcsak az érzékszervi bírálatot, hanem a laborvizsgálatot is lehetőség lesz a NÉBIH-en kívül, akár helyi borbíráló bizottságokkal elvégeztetni.

Az ePincekönyv rendszer kipróbálására az év harmadik negyedévére tervezett próbaüzem során nyílik majd alkalom. A rendszer használata csak több hónappal a bevezetést követően lesz majd kötelező, de a legkisebb termelők számára még akkor sem.

A projekt megvalósításában az Agrárminisztérium, a NISZ Zrt., valamint a KIFÜ vett részt, továbbá kiemelt partnerek a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal.

További információ a https://boraszat.kormany.hu/bortorveny oldalon érhető el.

infoblokk_kedv_final_CMYK_ ESZA

(x)

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek