A KPMG a világ legnagyobb tranzakciós tanácsadója (x)

2018. március 7. 05:00    
nyomtatás
 
A Thomson Reuters SDC, és a Mergermarket 2017-re vonatkozó értékelése egyaránt a KPMG-t hoza ki a világ legsikeresebb M&A tanácsadójának az 500 millió dollár alatti tranzakciók kategóriában. 2016-ban is a KPMG végzett az első helyen mindkét listán.

A KPMG a világ legnagyobb tranzakciós tanácsadója"A KPMG mindkét elemzésben megőrizte címvédő szerepét, az egyik listán 402, a másikon 319 tranzakcióban való tanácsadói részvétellel került az élre, két olyan évben, amikor a globális pénzbőség miatt igen magas volt az ügyletek száma" - mondja Simonyi Tamás.

A válság utáni monetáris lazítás, és a mérlegalkalmazkodás eredményeként sok készpénz halmozódott fel a világban. A cégek törlesztették adósságaikat, lefaragták a fölösleges kiadásokat, leválasztották a kevésbé hatékonyan működő tevékenységeket, feltornászták a nyereségrátát, vagyis rendbe tették a mérlegeiket.

A megindult gazdasági növekedés szépen hizlalta a vállalati profitokat, aminek következtében gyorsan emelkedett a cégek befektetésre váró készpénz állománya, stabilan emelkedtek a tőzsdei árfolyamok.

"Mivel a felvásárlási piac árai korrelálnak a tőzsdei árfolyamokkal, az eladói oldalon is nőtt a nyitottság, vagyis célpontokban sem mutatkozott hiány a piacon" - mondja a KPMG szenior igazgatója. A cégfelvásárlási árak kevésbé túlértékeltek, mint a tőzsdei árfolyamok, hiszen a vevők zömmel az ágazaton belüli stratégai befektetők. Ennek ellenére is magasak a felvásárlási árak.

Mindez Magyarországon is érezteti a hatását. Bár a tranzakciók száma kicsi, itt is van növekedés, és két aktív év áll mögöttünk - mondja Simonyi Tamás. Az igazi változás azonban nem a tranzakciók számában, hanem irányában, és az azokban résztvevők kilétében tapasztalható.

Az egyirányú, befele irányuló tőkemozgások kora már a 2000-es évek elején befejeződött és az elmúlt években olyan felvásárlások uralták a piacot, amelynek mindkét oldalán magyar résztvevők álltak.

"Ami viszont nem változik, az a magyar tőketulajdonosok alacsony külföldi aktivitása" - mondja Simonyi Tamás. A magyar vállalkozók nem kifejezetten világpolgárok. Nyugaton a szabálykövetőbb vállalati kultúra állítja kihívások elé őket, délen és keleten pedig a vadkapitalista hajtások okoznak félelmet a terjeszkedést fontolgatókban.

Közben azért látszik, hogy a megerősödő magyar vállalkozói réteg hajlandóbb megfizetni azokat a szakembereket, akik képesek modernizálni, és az így megerősödő cégekbe külföldön vásárolt leánycégeket is integrálni. "Ez azonban lassú, vezetői szemléletváltást is igénylő folyamat" - mondja a KPMG szenior igazgatója.

További információ
A KPMG a világ legnagyobb tranzakciós tanácsadója


(x)
Címkék: prémium

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium