Prémium

Kiadó albérlete van Budapesten? Ezekre figyeljen nagyon! (x)

Portfolio
Továbbra is pörög a kiadó ingatlanok piaca Budapesten, ugyanakkor az év végi időszak mindig kevesebb érdeklődőt tartogat, így kulcskérdés a lakásunk, mint termék reális értékelése az adott körülmények között. Szakértői vélemények a fővárosi albérletpiacról.
"Árak tekintetében általánosságban talán stagnálásról beszélhetünk, de lakásmérettől függően már megfigyelhetünk különböző tendenciákat Budapest belvárosában. A garzon és 1 hálószobás lakások piacán, a nagy kereslet miatt, továbbra is tapasztalható ár növekedés. Ebben a szegmensben ugyan sok az új, minőségi lakás, de az érdeklődés továbbra is magas" - kezdi elemzését Pavelka Zsolt, a Tower Ingatlan bérbeadási vezetője. A cég több száz albérletet kínál Budapesten, elsősorban a belvárosban, így meglehetősen nagy rálátással rendelkeznek a tendenciákra.

Kiadó albérlete van Budapesten? Ezekre figyeljen nagyon!
"Egy alapos felújítással akár 30-50%-os bérleti díj növekedést is el lehet érni."
Ezzel szemben a 2-3 hálós ingatlanokból nagyobb a kínálat: rengetek felújított lakás jelent meg a piacon, ami jelentős versenyhelyzetet teremtett. "Amikor felújított lakásról beszélünk, akkor nem egy festést meg pár új bútort értünk alatta, hanem nagyon magas szinten és teljes körűen felújított ingatlanokról van szó..." - érzékelteti a piac helyzetét a szakember. A ráncfelvarrás szintű felújításokkal a minőséget legfeljebb megtartani lehet, de ez nem jelent kiemelkedő versenyképességet. Ugyanakkor egy alapos felújítással akár 30-50%-os bérleti díj növekedést is el lehet érni. Az új rendelkezéseknek köszönhetően, csökkentek az adóterhek, ami ad némi teret a tulajdonosoknak a bevétel visszaforgatására a versenyképesség növelése érdekében.

Kulcs a reális árazás

"A minőség javítása után kulcs a megfelelő ár meghatározása, ami nem csak azon múlik, hogy a környéken a nagyjából hasonló lakásokat milyen áron hirdetik az ingatlan.com-on vagy mennyiért adták ki az ismerőseink." - folytatja az albérletpiac bemutatását a Tower Ingatlan bérbeadási vezetője. A reális árazás több tényezőn múlik, itt a sok éves szakmai tapasztalat és a piac átfogó ismerete elengedhetetlen. A szakember tapasztalatai szerint ezen a téren az irreális elvárások komoly anyagi veszteséget okozhatnak, ugyanis a néhány hónap üresen állás által okozott bevétel kiesés elkerülhető lenne a legtöbb esetben, a piaci tényezőket figyelembe vevő árazással.

Pavelka Zsolt szerint a prémium kategóriában, bizonyos szegmensekben akár kis mérséklődés is tapasztalható, mivel sok minőségi lakás került a piacra. Ezt a tendenciát erősíti meg Holcsik Dániel is, a kiadó luxus házakkal és lakásokkal foglalkozó Eurocenter Ingatlaniroda bérbeadási vezetője. "2 hálós, felújított belvárosi lakásokból inkább túlkínálatot tapasztalunk, hiány van ugyanakkor a luxus színvonalú újépítésű lakásokból mind a budai, mind a pesti oldalon."

Kiadó albérlete van Budapesten? Ezekre figyeljen nagyon!
A lakások minőségét az Eurocenter szakértője is kulcskérdésnek tartja, illetve Holcsik Dániel szerint nagyon sokat számít, hogy a lakás kínál-e valami érdemi pluszt a többihez képest. "Egy klíma például, egy nyugat-európai bérlőnek az alapfelszereltség része egy prémium szintű lakásban, hiába érvel azzal egy tulajdonos, hogy nincs rá szükség a jó szigetelés és a lakás fekvése miatt - egyszerűen kiesik a keresők számára a listából" - mondja el a bérbeadási vezető. Hatalmas pluszt jelent a pesti oldalon az épületen belül található mélygarázs, ami nagyon limitált számban elérhető és havi 100-200 EUR plusz kiadást is jelenthet.

Prémium lakás, prémium figyelem

"Egy külföldi egész más szemmel keres lakást. Sokat számít, hogy milyen általa is ismert nevezetességek vannak a közelben. A kiemelkedő minőség sem elég, ha a lokáció kevésbé ismert, nagyon nehéz rábeszélni az ügyfeleket" - osztja meg tapasztalatait Holcsik Dániel. "Éppen ebben számít sokat az a konzultatív értékesítési metódus, amit folytatunk az ügyfelekkel: végig kalauzoljuk őket egy számukra alapvetően ismeretlen piacon." A szakember szerint ez tulajdonosi oldalon is segítség, ugyanis már csak a megszűrt, komoly háttérrel rendelkező bérlők jutnak el az ügyfelekhez.

Az Eurocenter Ingatlaniroda ügyfélköre elsősorban nagykövetségek, multicégek külföldi középvezetői és természetesen a Budapesten forgató producerek, színészek. "Érdekes tapasztalat, hogy az elmúlt 3-4 év áremelkedését nem minden cég követte le még a lakhatásra fordítható büdzsék tekintetében. Sajnos nekünk kellett szembesíteni az ide érkező külföldi munkavállalókat a realitással." - folytatja Holcsik Dániel, aki elmondja, hogy a fentiek miatt több felmérést végző nemzetközi cég is megkereste őket, hogy a reális árakról képet kapjanak. "Egy-egy lakás meghirdetésekor ezért érdemes szakemberrel konzultálni, mivel mi tudjuk mik egy ügyfélkör reális lehetőségei, ezzel el lehet kerülni a túlárazást és a túl alacsony áron való bérbeadást is" - teszi hozzá a szakember.

Kiadó albérlete van Budapesten? Ezekre figyeljen nagyon!
"Ezek az ügyfelek magas szolgáltatási szintet szoktak meg otthon, amit tőlünk meg is kapnak a lakáskeresés teljes ideje alatt. Gyakorlatilag végig "fogjuk a kezüket", segítjük őket. Sajnos nem minden tulajdonos van felkészülve rá, hogy egy prémium kategóriában kereső, és az ottani árszintet megfizetni képes, bérlővel kiemelten kell foglalkozni a bérleti időszak alatt is"- fejti ki Holcsik Dániel. Itt már nagy különbségek vannak abban a tekintetben, hogy melyik ingatlan tulajdonosnak mennyi ideje van erre, vagy egyáltalán nyelvileg fel van-e készülve a bérlővel való kommunikációra.

Egyre népszerűbb a lakáskezelés Budapesten

Mindkét szakember megerősíti, hogy egyre több lakástulajdonos igényli a profi szolgáltatást a bérbeadást követő időszakban is. “Az elmúlt években észrevehető volt, hogy kezd kialakulni itthon is a lakáskezelés kultúrája. Ebben a cégünk hazai úttörőnek is mondható" - mondta el Kirschner Dávid, a Tower Ingatlan vezető lakáskezelője. A szakember szerint a hazai piacon egyre erősebb tendencia, hogy a külföldre költöző, ott munkát vállaló, vagy a Budapesttől távol élő tulajdonosok mellett, azok is a profi lakáskezelés irányába indulnak el, akik az ingatlannal felmerülő apró-cseprő feladatok helyett inkább a családjukra, hobbijukra szánnák az időt.

"Emellett fontos megjegyeznem, - folytatta Kirschner Dávid - hogy nyugaton bevett gyakorlat, hogy a bérlő és bérbeadó nem találkoznak, a kiadás és a napi teendők, pénzbegyűjtés, rezsiügyintézés, karbantartás, probléma megoldás szakemberen keresztül történik." Ez a felállás mindkét felet megnyugtatja, hogy a lakás olyan kezekben van, akik ehhez értenek és ebben profik. A tapasztalat azt mutatja, hogy már a bérlő kiválasztásakor érdemes egy rutinnal rendelkező ingatlankezelőt bevonni, aki sok ügyet és sokféle bérlő-jelöltet látott, mivel a legtöbb probléma megelőzhető lenne a jó választással.


(x)
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01