Macron Johnson Brexit kilepes1500
Uniós források

Végre kiderült, mikor lehet a Brexit

Portfolio
Nagy valószínűséggel megállapodik ma az EU 27 bent maradó tagállamának nagykövete arról, hogy a Brexit harmadik halasztása 2020. január 31-ig tartson, azaz addig, ameddig egyébként is kérte a brit kormányfő – jelezte egy Emmanuel Macron francia államfőhöz közeli forrás a Reutersnek.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Ez azért fontos jelzés, mert éppen a franciák blokkolták pénteken a 3 hónapos halasztásról szóló döntés meghozatalát arra hivatkozva, hogy nem látják a kellő előfeltételeket egy ilyen halasztás megadásához.

A forrás hétfő reggel viszont jelezte, hogy Macron a hétvégén egyeztetett Boris Johnson kormányfővel, illetve közben több brit ellenzéki párt is jelezte, hogy támogatnának egy decemberi előrehozott választást, így

a francia zöld jelzés a halasztás megadására a brit előrehozott választások nagy esélyére hivatkozva történik meg.

Ahogy az már pénteken is várható volt, most is az az esélyes, hogy a ma délelőtti brüsszeli egyeztetésen a 27 nagykövet arról határoz: rugalmas halasztást adnak a briteknek és ezt majd egy írásos procedúrával hagyja jóvá a 27 állam- és kormányfő a következő egy napban.

A rugalmas halasztás azt jelenti, hogy a Brexit végső dátuma lenne a január 31., de ha novemberben, vagy decemberben a brit parlament ratifikálni tudná a már véglegesnek számító Brexit-megállapodást (a megállapodás mögött már összejött a többség a brit alsóházban, csak a felgyorsított ratifikációs folyamatot utasították el), akkor a ratifikációt követő hónap első napján, azaz például december elsején, vagy január elsején történne meg a tényleges Brexit.

Múlt héten Boris Johnson december 12-i előrehozott választások kiírását akarta elérni (ehhez kétharmados többség kell, vagy egy másik törvény alapján a kormány simán kiírja, de módosító indítványokkal feltételekhez lehet azt kötni). A hétvégén a liberális demokraták és a skót nemzeti párt december 9-i dátumot szorgalmazott.

Ma egyébként várhatóan Johnson újra megpróbálkozik az előrehozott választások kiírásával és a hétvégi fejlemények alapján jelentős az esély arra, hogy valamelyik dátum mellett össze is jön a parlament szükséges többsége. Ha ezt mégsem akarná az ellenzék, akkor a múlt heti tervek szerint Johnson pár napig még nem oszlatná fel a parlamentet, így hagyna időt arra, hogy esetleg a következő 1 hétben átmenjen a ratifikáció, és így már november elsején bekövetkezne a Brexit.

Címlapkép forrása: Thierry Chesnot/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
usa_zaszlo_2
vasút vonat keszthely pályaudvar
berlin nemetorszag
tel sieles magyarorszag koronavirus jarvany201030
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Ursula von der Leyen velemeny cikk digitalis atallas europai bizottsag 200219