Emmanuel Macron Boris Johnson Brexit halasztas
Uniós források

Brexit: Macron keménykedik, nem biztos a halasztás!

Portfolio
„Franciaország a Brexit megalapozott és ezzel arányos idejű halasztását akarja és jelenleg nem tartunk itt”, a hosszabbítást pedig "nem lehet készpénznek venni" – üzent Emmanuel Macron egyik közeli munkatársa a Reutersnek a ma délutánra kialakult újabb patthelyzetben.

A névtelenül nyilatkozó forrás szerint

Meg kell mutatni a briteknek, hogy csak rajtuk múlik, hogy tisztázzák a helyzetet és a Brexit halasztását nem vehetik készpénznek.

A forrás megtagadta, hogy arra választ adjon: Macron milyen időtávú halasztásba menne bele, ha a brit politikai helyzet már indokolttá tenné a halasztást. A hírügynökség emlékeztet rá: korábban Macron a politikailag indokolható feltételek közé az előrehozott választásokat és a második népszavazás kiírását sorolta.

Azt viszont a forrás megjegyezte: a francia államfő annak a híve, hogy nyomás alatt tartsa a briteket, hogy végre döntsék már el, merre haladnak tovább az elfogadott kilépési törvény után, amelyet még nem ratifikáltak és most nem tudni, hogy az ország a ratifikáció, az előrehozott választások, vagy a második népszavazás (és akár az EU-ban maradás) felé halad tovább. Ez ugyanis a halasztás időigényét is befolyásolja.

Amint ma délutáni helyzet összefoglaló cikkünkben rámutattunk: patthelyzet alakult ki, mert az EU a brit helyzet tisztázódását várja a halasztás idejének és feltételeinek meghatározásával, pontosabban a franciák nem engedték, hogy már ma döntsön az EU a halasztásról. Közben viszont a legnagyobb brit ellenzéki párt vezetője azért nem áll be egyértelműen se a gyors ratifikáció, se az előrehozott választás, se a második népszavazás kérdése mögé, mert várja, hogy az EU milyen intervallumra milyen feltételekkel ad halasztást.

Az ellenzék részbeni támogatása nélkül viszont se gyors ratifikációt, se előrehozott választást, se második népszavazást nem tud tartani az ország, mivel a kormányzó Konzervatív Pártnak nincs meg a többsége a parlamentben. Így tehát beragadt állapotba került a brit belpolitika azután, hogy kedd este végre a kilépési törvény mögött legalább összejött a parlamenti többség (részben az ellenzék átszavazása miatt, de a felgyorsított ratifikáció mögül már kihátrált).

Ezt a beragadt helyzetet akarja tehát Macron a mostani politikai nyomásnöveléssel "szétrobbantani" és végre döntésre bírni a brit politikai elitet arról, hogy milyen irányt választ a Brexitben.

A következő napok tehát még mindig rendkívül izgalmasak lesznek.

Címlapkép forrása: Neil Hall - Pool/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága