Emmanuel Macron Boris Johnson Brexit halasztas
Uniós források

Brexit: Macron keménykedik, nem biztos a halasztás!

Portfolio
„Franciaország a Brexit megalapozott és ezzel arányos idejű halasztását akarja és jelenleg nem tartunk itt”, a hosszabbítást pedig "nem lehet készpénznek venni" – üzent Emmanuel Macron egyik közeli munkatársa a Reutersnek a ma délutánra kialakult újabb patthelyzetben.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A névtelenül nyilatkozó forrás szerint

Meg kell mutatni a briteknek, hogy csak rajtuk múlik, hogy tisztázzák a helyzetet és a Brexit halasztását nem vehetik készpénznek.

A forrás megtagadta, hogy arra választ adjon: Macron milyen időtávú halasztásba menne bele, ha a brit politikai helyzet már indokolttá tenné a halasztást. A hírügynökség emlékeztet rá: korábban Macron a politikailag indokolható feltételek közé az előrehozott választásokat és a második népszavazás kiírását sorolta.

Azt viszont a forrás megjegyezte: a francia államfő annak a híve, hogy nyomás alatt tartsa a briteket, hogy végre döntsék már el, merre haladnak tovább az elfogadott kilépési törvény után, amelyet még nem ratifikáltak és most nem tudni, hogy az ország a ratifikáció, az előrehozott választások, vagy a második népszavazás (és akár az EU-ban maradás) felé halad tovább. Ez ugyanis a halasztás időigényét is befolyásolja.

Amint ma délutáni helyzet összefoglaló cikkünkben rámutattunk: patthelyzet alakult ki, mert az EU a brit helyzet tisztázódását várja a halasztás idejének és feltételeinek meghatározásával, pontosabban a franciák nem engedték, hogy már ma döntsön az EU a halasztásról. Közben viszont a legnagyobb brit ellenzéki párt vezetője azért nem áll be egyértelműen se a gyors ratifikáció, se az előrehozott választás, se a második népszavazás kérdése mögé, mert várja, hogy az EU milyen intervallumra milyen feltételekkel ad halasztást.

Az ellenzék részbeni támogatása nélkül viszont se gyors ratifikációt, se előrehozott választást, se második népszavazást nem tud tartani az ország, mivel a kormányzó Konzervatív Pártnak nincs meg a többsége a parlamentben. Így tehát beragadt állapotba került a brit belpolitika azután, hogy kedd este végre a kilépési törvény mögött legalább összejött a parlamenti többség (részben az ellenzék átszavazása miatt, de a felgyorsított ratifikáció mögül már kihátrált).

Ezt a beragadt helyzetet akarja tehát Macron a mostani politikai nyomásnöveléssel "szétrobbantani" és végre döntésre bírni a brit politikai elitet arról, hogy milyen irányt választ a Brexitben.

A következő napok tehát még mindig rendkívül izgalmasak lesznek.

Címlapkép forrása: Neil Hall - Pool/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
orbanviktor
bécs
terror europa dzsihad
kórházi ágy egészségügy
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
eu zászló