Brexit: Macron keménykedik, nem biztos a halasztás!
Uniós források

Brexit: Macron keménykedik, nem biztos a halasztás!

Portfolio
„Franciaország a Brexit megalapozott és ezzel arányos idejű halasztását akarja és jelenleg nem tartunk itt”, a hosszabbítást pedig "nem lehet készpénznek venni" – üzent Emmanuel Macron egyik közeli munkatársa a Reutersnek a ma délutánra kialakult újabb patthelyzetben.

A névtelenül nyilatkozó forrás szerint

Meg kell mutatni a briteknek, hogy csak rajtuk múlik, hogy tisztázzák a helyzetet és a Brexit halasztását nem vehetik készpénznek.

A forrás megtagadta, hogy arra választ adjon: Macron milyen időtávú halasztásba menne bele, ha a brit politikai helyzet már indokolttá tenné a halasztást. A hírügynökség emlékeztet rá: korábban Macron a politikailag indokolható feltételek közé az előrehozott választásokat és a második népszavazás kiírását sorolta.

Azt viszont a forrás megjegyezte: a francia államfő annak a híve, hogy nyomás alatt tartsa a briteket, hogy végre döntsék már el, merre haladnak tovább az elfogadott kilépési törvény után, amelyet még nem ratifikáltak és most nem tudni, hogy az ország a ratifikáció, az előrehozott választások, vagy a második népszavazás (és akár az EU-ban maradás) felé halad tovább. Ez ugyanis a halasztás időigényét is befolyásolja.

Amint ma délutáni helyzet összefoglaló cikkünkben rámutattunk: patthelyzet alakult ki, mert az EU a brit helyzet tisztázódását várja a halasztás idejének és feltételeinek meghatározásával, pontosabban a franciák nem engedték, hogy már ma döntsön az EU a halasztásról. Közben viszont a legnagyobb brit ellenzéki párt vezetője azért nem áll be egyértelműen se a gyors ratifikáció, se az előrehozott választás, se a második népszavazás kérdése mögé, mert várja, hogy az EU milyen intervallumra milyen feltételekkel ad halasztást.

Az ellenzék részbeni támogatása nélkül viszont se gyors ratifikációt, se előrehozott választást, se második népszavazást nem tud tartani az ország, mivel a kormányzó Konzervatív Pártnak nincs meg a többsége a parlamentben. Így tehát beragadt állapotba került a brit belpolitika azután, hogy kedd este végre a kilépési törvény mögött legalább összejött a parlamenti többség (részben az ellenzék átszavazása miatt, de a felgyorsított ratifikáció mögül már kihátrált).

Ezt a beragadt helyzetet akarja tehát Macron a mostani politikai nyomásnöveléssel "szétrobbantani" és végre döntésre bírni a brit politikai elitet arról, hogy milyen irányt választ a Brexitben.

A következő napok tehát még mindig rendkívül izgalmasak lesznek.

Címlapkép forrása: Neil Hall - Pool/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európai bizottság berlaymont