Brexit EU halasztas Boris Johnson
Uniós források

Brexit: újabb patthelyzet, egymásra várnak a felek

Portfolio
Ma még nem született döntés a harmadik Brexit-halasztás időintervallumáról és feltételeiről a 27 uniós tagállam nagykövetének ülésén. A döntést francia nyomásra jövő hét elejére halasztották, hogy megvárják, mi történik Londonban, de abban minden tagállam egyetértett, hogy szükséges megadni az Egyesült Királyságnak a halasztást – jelentette a Reuters. Mindez megint patthelyzetet jelent, mert a felek egymásra várnak. A hétvégén feltehetően fontos további politikai egyeztetések lesznek a háttérben.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó egyik forrás azt mondta: a franciák állították meg ma a folyamatot, azaz azt, hogy már ma eldöntsék a halasztás idejét és feltételeit. A francia nagykövet azt az álláspontot képviselte a kétórás ülés során, hogy meg kell várni: mi történik a következő napokban Londonban.

Ez tehát azt jelenti, hogy mindegyik tagállam megadná a halasztást a briteknek, de ahogy az eddig is történt és most is várható volt: a franciák keménykednek a kérdésben és igyekeznek még nagyobb nyomás alá helyezni a fő politikai pártokat a csatorna túloldalán.

Egy másik, névtelenül nyilatkozó EU-diplomata azt mondta: a tagállamok nagyon szoros figyelemmel követik, hogy mi történik politikai fronton Londonban és ennek tükrében alakítják ki várhatóan jövő hétfő-kedden a döntésüket arról, hogy mennyi és milyen feltételű halasztást adjanak a briteknek.

Tegnapig úgy nézett ki, hogy legfeljebb 3 hónapos, de lerövidíthető, azaz rugalmas halasztást kaphatnak a britek és ez a kép a mai fejleménnyel még nem változott:

Azt, hogy miért hétfő-keddig vár az EU, az magyarázza, hogy aznap szavaztatná meg Johnson a brit alsóházzal az előrehozott választások kiírásával kapcsolatos javaslatát (amihez kétharmados többség kell). Ha ez elbukik (esélyes), akkor még mindig látszik két út: 1) Johnson egy egyszerű többséget igénylő, de módosító indítványokkal kiegészíthető törvényjavaslatot is benyújthat, amelyben kijelöli az előrehozott választások dátumát, 2) a Brexit ratifikációs folyamata felé halad tovább, hiszen november 5-ig nem oszlatná fel a parlamentet Johnson és ha az EU csak például november közepéig adna halasztást, akkor ezzel a nyomással akár még a ratifikáció is összejöhet november közepéig.

A Brexit jelenleg érvényes dátuma október 31-én éjfél, addig tehát az EU döntést hoz arról, hogy ezt mikorra halasszák el és ezt Johnsonnak kötelező elfogadnia, ha másként nem határoz róla a parlament.

Így tehát nagyon valószínű, hogy nem lesz megállapodás nélküli kizuhanás jövő héten, mert még a vonakodó franciák is látják, hogy legalább a brit parlamenti ratifikációs folyamat lezárultáig érdemes megadni a briteknek a halasztást.

Boris Johnson brit kormányfőt arra kötelezte múlt hétvégén a brit alsóház, hogy 3 hónapos, 2020. január 31-ig szóló halasztást kérjen az EU-tól. A tagállamok ezen a héten kivártak a döntés meghozatalával és ezt érzékelve Johnson tegnap bejelentette, hogy december 12-re előrehozott választást szeretne kiírni, de ehhez az alsóház kétharmadának támogatása kell, ami neki nincs meg.

Az ellenzéki Munkáspárt pedig egyelőre halogatja döntést erről, hogy megszavazza-e a Johnson által szorgalmazott előrehozott választást, mert azt mondják: előbb tudni akarják, hogy az EU mennyi és milyen feltételek melletti halasztást ad a briteknek.

Kívülről úgy tűnik tehát, hogy egymásra vár mindenki, mert az EU addig nem dönti el a halasztás idejét és feltételrendszerét, amíg a brit oldalon nem tisztul a kép (összejön-e a többség az előrehozott választások kiírásához, mert az befolyásolja a halasztás idejét), az ellenzéki Munkáspárt pedig addig lebegteti álláspontját az előrehozott választásokról, amíg az EU nem tisztázza a stratégiáját. Johnson pedig folyamatosan szorgalmazza a választásokat, hiszen a felmérések szerint a Konzervatív Pártnak 10-15%-pontos előnye van a Munkáspárttal szemben, és mindkét esetben jól jönne ki a választásokból. Ha ugyanis a Brexit november első felében megtörténne a parlamenti ratifikáció miatt, akkor „döngethetné a mellét” a kampányban, hogy ő volt az a miniszterelnök, aki végrehajtotta a Brexitet, ha viszont a választások utánra csúszna a Brexit, akkor a brit alsóházat a nép ellenségének állíthatná be, amely újra meghiúsította a Brexit (október végi) bekövetkezését.

Egyelőre az nem világos, hogy tényleg csak az előrehozott választások felé mozdulhat-e el a politikai huzavona, vagy esetleg a második népszavazás felé is. A Munkáspárt látszólag ezt támogatja inkább, míg Johnson hallani sem akar erről, így a népszavazás kiírásához nincs meg a többség. Közben a DWS vagyonkezelő friss helyzetelemzése szerint most már 40% helyett 45% a második népszavazáson keresztül annak az esélye, hogy egyáltalán nem lesz Brexit és 15%-ra vágta a megállapodás nélküli kizuhanás forgatókönyvének esélyét.

Jelenleg tehát ott tartunk, hogy van egy a parlament alsóházi többsége által elfogadott brit kilépési törvény (és emiatt hajlandó halasztást adni az EU), de az elfogadott törvény parlamenti ratifikációs folyamata elakadt (az extrém gyors sebességet leszavazta kedd este a ház). Ezért Johnson megpróbál az előrehozott választások felé elmozdulni, de a kormánypárt egyedül nem tudja ezt kiírni, az ellenzék pedig az EU halasztására vár. Az EU pedig attól tenné függővé a halasztást, hogy mi alakul a brit fronton.

Címlapkép forrása: Andrew Parsons - Pool/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
iran atomtudos
Angela MErkel visszaszolt Orban Viktor veto unios koltsgvetes jogallamisag 201130
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130