Sokkal több EU-pénzt szán erdészeti fejlesztésekre a kormány
Uniós források

Sokkal több EU-pénzt szán erdészeti fejlesztésekre a kormány

Portfolio
Miután ősszel jócskán megemelte a kormány az erdőtelepítési EU-támogatást, most arról döntött, hogy az erdészeti technológiákra szánt EU-pályázat keretét is jelentősen megemeli.

Mik a főbb változások?

Szűkszavú közlemény jelent meg a hivatalos uniós pályázati oldalon hétfő délután, amely szerint több ponton módosult a VP5-8.6.1-17 kódszámú, "Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások” című Vidékfejlesztési Programos uniós pályázat erdészeti uniós pályázat.

Ez azért lényeges, mert a pályázatot már 2 éve lezárták, másrészt a pályázati eredményeket nézve elméletileg akár 2,75 milliárd forintnyi szabad keret is rendelkezésre állhat a pályázóknak jövő év végéig.

A most bejelentett fontosabb pályázati változások:

  • Az eddigi 4 milliárdról 6,33 milliárd forintra ugrott a pályázat keretösszege, ami 58%-os változás
  • Az eddig tervezett 240-ről 260-ra nőtt a várhatóan támogatott projektek darabszáma
  • Az, hogy a várható nyertesek száma nem nőtt arányosan a keretösszeg bővülésével, összefügg azzal is, hogy a támogatható tevékenységek körét átalakították. Ez egyrészt azt jelenti, hogy „A 3.1.2.2 Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek fejezet kiegészült az erdészeti szoftverek támogatásával.” Emellett a „3.3 Nem támogatható tevékenységek fejezet módosítása alapján nem támogathatóak az N1 járműkategóriába sorolt terepjárók és a quad járművek.” Továbbá „A 3.4.1.  III. A projekt megvalósításával, gépbeszerzéssel kapcsolatos elvárások fejezet 7.) bekezdésében módosultak a traktorok beszerzésével kapcsolatos előírások.”
  • A fentieken túl „A kettősfinanszírozás elkerülése érdekében módosult a felhívás 4.2 Támogatásban nem részesíthetők köre fejezete.”
  • A 4.3 A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja fejezetben a támogatási kérelem benyújtására nyitva álló utolsó határnap  2020. december 31-re módosult. Az eddigi pályázati verzió azt tartalmazta, hogy a pályázat csak „2017.június 1. - 2017. december 4. között” volt nyitva. Most tehát újranyitották a pályázatot és új benyújtási szakaszhatárokat is beleírtak. Az első szakaszhatár rögtön az újranyitás napja, azaz 2019. december 2. volt. Feltehetően ezzel az volt a cél, hogy az újranyitás előtt rögzítsenek egy szakaszhatárt, amivel egyébként a jól értesültek és a gyorsan reagálni képesek akár élni is tudtak (a közlemény tegnap délután 3-kor jelent meg) . A következő szakaszhatár idén év vége lesz.
  • Az 5.5 Az elszámolható költségek köre fejezetből törlésre került a saját teljesítés támogatása és ezzel összhangban módosult az „5.8 Nem elszámolható költségek köre fejezet” is.

A fenti változások az elmúlt időszak erdőgazdálkodással kapcsolatos alábbi híreit követik:

Hogy áll a pályázat?

A támogatási adatbázis szerint egyébként 199 támogatási igény érkezett be ezen a pályázaton, és ezekre együtt 5,967 milliárd forintnyi igény ment be. Ezek közül eddig 165-öt hagytak jóvá 4,84 milliárd forintos volumennel. A 4 milliárd forintnyi keretre IH-vezetői engedéllyel 20%-os ráemelés megtörténhet és a jelek szerint ez eddig be is következett, ehhez képest történt most meg a keret további megemelése.

Ha a 6,33 milliárd forintos új keretből indulunk ki, akkor elvileg csak 1,5 milliárd forint az új elosztható keret, de ha a 6,33 milliárd forinthoz képest is engedik a 20%-os ráemelést, akkor a jelenlegi állapothoz képest még 2,75 milliárd forintnyi elosztható keretről beszélhetünk. Ez még több tucatnyi további potenciális nyertest jelenthet.

Miről szól a pályázat?

A felhívás célja az erdőgazdálkodás hatékonyságának javításához és a természetközeli gazdálkodási módok elterjedéséhez szükséges eszközök és géppark kialakításának ösztönzése, valamint az erdei termékek és melléktermékek gazdasági hasznosításához szükséges elsődleges feldolgozást szolgáló gépek és berendezések biztosítása, beleértve a lokális megújuló energia rendszer kiszolgálását, faipari feldolgozás előkészítését szolgáló gépeket, technológiát is.
A felhívás feltételeinek megfelelő projekteket a projektre megítélt támogatás esetén maximum 100 millió Ft vissza nem térítendő támogatást ítélnek meg a rendelkezésre álló forrás erejéig az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a magyar költségvetésből.

Kik nyertek eddig?

Egyelőre egyébként csak 114 projektben történt kifizetés 2,6 milliárd forint összegben. A nyertesek listája ide kattintva érhető el. A pályázaton maximálisan 100 millió forintnyi támogatást lehetett elnyerni és a 10 legnagyobb támogatást kapó projekt ennek közelében sorakozik:

  • Speciális rönkszállító tehergépkocsik és függesztett tuskófúró beszerzése a Gledicia Kft, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Aprítógép beszerzése a Karád Kft. részére, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Magyar mezőgazdálkodási és erdőgazdálkodási melléktermékre alapozott fenntartható energetikai projekt a Hepik Erdőgazdálkodó és Biomassza Termelő Bt.-nél, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Erdészeti géppark fejlesztése az erőforrás-felhasználás hatékonyságának javítása érdekében a Ihartü-2000 Erdészeti és Faipari Kft.-nél, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Technológia fejlesztés Kiss Zoltán erdőgazdálkodónál, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Gépbeszerzés a Norfa Kft. nél, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Abodi Erdőbirtokossági Társulat erdészeti technológiafejlesztése, támogatás: 99,95 millió forint
  • Erdészeti gépek beszerzése az Erdőkezelő Kft.-nél, elnyert támogatás 99,4 millió forint
  • Erdészeti technológiafejlesztés megvalósítása a Scherg Lőrinc Pakati Erdőbirtokossági Társulat, elnyert támogatás 94,7 millió forint
  • Kapacitásbővítés a HA-KÖ-FA Erdészeti És Faipari Kft.-nél, elnyert támogatás 80,4 millió forint.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
ep-választás, európai parlament, ep