Bejelentették: durván megemelték az erdőtelepítési EU-támogatások összegét
Uniós források

Bejelentették: durván megemelték az erdőtelepítési EU-támogatások összegét

Már hetek óta azt ígérte a kormány, hogy durván, akár 80-130%-kal is megemelik az erdőtelepítési uniós pályázatban elérhető támogatásokat, és péntek délután valóban át is írták a pályázat szabályrendszerét. Ebből kiderült azonban az is, hogy a pályázat keretösszegét 50,32 milliárd forinton hagyták és továbbra is csak 300 nyertes projekttel számolnak, amelyek majd 25 ezer hektárral növelik az ország erdővel borítottságát. Így tehát aki belevág a telepítésbe, jóval nagyobb támogatásokra számíthat, de érdemes vigyáznia, mert ha október 31. előtt adja be a pályázatát, azt még a régi tartalmi értékelési szabályrendszer szerint értékelik. Érdemes tehát egy kicsit kivárni.
A klímavédelemből adódó hatalmas gazdasági átalakulás is szóba kerül a Portfolio október 16-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Nagy változások a pályázatban

Péntek délután jelent meg a hivatalos uniós pályázati oldalon az Erdősítés támogatása című, VP5- 8.1.1-16 kódszámú uniós pályázat módosított szabályrendszere, amely a jogszerű földhasználók és ezek társulásai számára mezőgazdasági és nem mezőgazdasági területeken történő erdő telepítések és ipari célú fás szárú ültetvények telepítése érdekében nyújt vissza nem térítendő uniós támogatást. A pályázat keretösszege továbbra is 50,32 milliárd forint maradt, amely továbbra is két célterület között úgy oszlik meg, hogy az A célterületre 45,32 milliárd, a B célterületre pedig 5 milliárd forintos keretet biztosít.

Ami viszont jelentősen változott:

  • Új kiegészítő intézkedésként bevezetésre került az őshonos ritka elegyfajok alkalmazása.
  • A 4.4.2. Kiválasztási kritériumok  fejezet  kiegészítésre került „ A telepítéssel érintett terület átlagos AK értéke” értékelési szemponttal.
  • Az 5.3  A támogatás mértéke, összege fejezetben jócskán módosultak  a támogatási összegek (ld. alábbi táblázatok).
  • Az egyéb lágylomb, akác és nemesnyár célállomány-típus csoportok esetében a jövedelempótlási időszak 12 évre növekedett. Az ebből adódó kötelezettségvállalások átvezetésre kerültek a felhívásban.
  • Az 5.3  A támogatás mértéke, összege fejezetben az egyéb lágylomb, akác és nemesnyár célállomány-típus  csoportok esetében az ápolási támogatás egy évvel meghosszabbításra került.
  • Mivel a pályázat hivatalosan már idén június végén bezárult volna, de korlátozott volt az érdeklődés, miközben a klímavédelmi szempontok felerősödtek világszerte, így a minisztérium a támogatási összegek megemelése mellett úgy döntött, hogy a 4.3  A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja  fejezetben a támogatási kérelem benyújtására nyitva álló utolsó határnap  2021. december 31-re módosult.
  •  A 3.8. Fenntartási kötelezettség fejezetben módosult a kötelezettségvállalási időszak fogalma.
  • A felhívás kiegészült a 8. számú melléklettel (Jelen felhívás alkalmazásában ritka elegyfajnak minősülő fafajok listája).
  • Az 1. számú melléklet (Fogalomtár) kiegészült az ápolási tevékenység és a faállomány egyedi mechanikai védelme fogalmakkal.
  • További lényeges technikai szabályok is változtak, így például az is, hogy az Irányító Hatóság a 2019 évtől kezdődően benyújtott kifizetési kérelmekre alkalmazandó támogatási összegeknek, és időszakoknak megfelelően módosítja a forráslekötést érintő kötelezettségvállalásokat.

Nagyon fontos, hogy a 2019.07.01. és a 2019.10.31. között benyújtott kérelmek még a 2019.03.21-én közzétett felhívás 3.) a) pontja szerinti tartalmi értékelési szempontok alapján kerülnek elbírálásra. A 2019.11.01 után benyújtásra kerülő kérelmek a 2019. október 4-én közzétett módosított felhívás alapján kerülnek elbírálásra.

Az aktuális támogatási adatbázis szerint ennél a pályázatnál egyelőre 1085-en pályáztak és mindössze 9,7 milliárd forintnyi támogatást kértek, azaz a csaknem 3 éve nyitva lévő pályázatnál nagyon korlátozott volt az érdeklődés. Ezt bizonyára megváltoztatja majd a támogatások jelentős növelése. Az 1085 pályázatból egyébként 807-et már jóvá is hagytak, amelyekre szintén már csak 9,7 milliárd forintot ítéltek meg, kifizetés azonban még nem történt eddig az adatbázis szerint.

Mennyi az annyi?

Az alábbiakban bemutatjuk az új pályázati felhívás szerinti támogatási táblázatokat:

Az eddig érvényben lévő támogatási táblázat sokkal egyszerűbb volt és például nem bontották külön az erdőtelepítésen belül az elsőkivitel költségét és az 1. év ápolási költségét.

Utóbbi már új támogatási elem, illetve a 2. évtől kezdődően az ápolási költségeknél van az igazán nagy emelkedés a támogatásokban.

A főbb változások összefoglalva

Nagy István agrárminiszter az elmúlt hetekben már több helyen is elmondta, hogy

  • az erdőgazdálkodási ágazatot 12 pályázati felhívás érinti közvetlenül, ezek közül négy jelenleg is nyitott és most az egyik szabályrendszerénél történt jókora változás
  • az erdőtelepítési uniós pályázatnál az erdőtelepítések jövedelempótló támogatásának összegét az eddigi hektáronkénti 174 euróról 432 euróra emelték és annak időtartamát minden fafajnál egységesen 12 évre emelték (ld. fenti táblázatok).
  • a piaci viszonyokhoz igazodva minden állomány esetében bővülnek az erdő létesítésének és ápolásának egységárai is.
  • a környezeti változásokhoz igazodva a lágylombos, az akác és a nemesnyár fafajoknál egy-egy évvel nőtt a támogatott ápolási időszak hossza
  • a telepítési költségek támogatását is átlagosan közel 20 százalékkal megemelték, így összességében a tölgyes vagy bükkös erdő telepítésének támogatása hektáronként az eddigi 2,6 millió forintról közel 5 millió forintra nő;
  • egy hektár akácos vagy nemesnyáras támogatása hektáronként 1,2-1,3 millió forintról 2,8-2,9 millió forintra emelkedik.
  • hektáronként 2800 euróval támogatják ritka elegyfafajok ültetését az új erdőterületekre, hogy minél változatosabb és ellenállóbb erdők szülessenek.
  • A miniszter minapi jelzése szerint a szaktárca törekszik az erdőtelepítések ösztönzésén túl a meglévő erdőterület megőrzése is, ennek érdekében 2021. december 31-ig meghosszabbították az erdők szerkezetének átalakítására szóló pályázati lehetőséget, és további 3 milliárd forinttal emelik a keretet.
  • Kitért arra is, hogy az erdőterület növelésében az agrártárca fontos szövetségesei a gazdák, akik már eddig is sokat tettek, a rendszerváltás óta mintegy 200 ezer hektár új erdőt telepítettek Magyarországon.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
vonderleyen